NBA’de lokavt ‘söz’le bitti zarar 1 milyar dolara ulaştı

Güncelleme Tarihi:

NBA’de lokavt ‘söz’le bitti zarar 1 milyar dolara ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 00:00

Kulüp yöneticileri ile oyuncu temsilcilerinin gelir dağılımındaki dengesizlik nedeniyle anlaşmazlığa düşmesinin ardından lokavtın ilan edildiği ABD Ulusal Basketbol Ligi’nde (NBA) ekonomik zarar 1 milyar doları aştı.

Taraflar lokavtı sona erdirmek için anlaşma sağlasa da, temmuz ayı başında ilan edilen lokavt nedeniyle yaşanan belirsizliğin NBA ekonomisine 1 milyar dolarlık darbe vurduğu belirlendi.

25 Aralık’ta başlıyor

Normal şartlarda Kasım ayında başlaması beklenen sezonun, 5 ay süren görüşmelerin ardından 25 Aralık’ta başlaması planlanıyor. NBA liginin yarattığı 4.3 milyar dolarlık ekonominin, 3.8 milyar dolarlık kısmı basketbol bağlantılı gelirlerden oluşurken, bunun içinde baketbol işletme, bilet, yayın hakkı gelirlerinin yanı sıra, salon satışları, tescilli ürün ve sponsorluk geliri gibi kalemler bulunuyor.

700 milyon dolar

NBA ile oyuncu birliği tarafından açıklanan rakama göre, geçen sezon ligde yer alan 30 takım, 1.1 milyar dolar bilet geliri elde ederken, bu yıl sadece bilet gelirlerinde 700 milyon dolarlık bir kaybın yaşandığı tahmin ediliyor. Ligin oynanmadığı her ay 350 milyon dolarlık kaybın yaşandığı bilgisi verilirken, normal şartlarda Kasım ayında başlaması gereken ligin, bu yıl aralık ayı sonunda açılacak olması nedeniyle de toplam zararın 700 milyon doları bulduğu belirtildi. Gelirlerin yüzde 57’sini oyuncular alırken, yüzde 43’ü ise yöneticilere kalıyor. Yöneticiler bu orandaki dengesizliğin kendilerinin zarar etmesine neden olduğunu ve geçtiğimiz yıl 300 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığını savunsa da, oyuncular yüzde 57’lik payın düşürülmesini istemiyor.

Yayın gelirleri tehlikede

Lokavtın uzamasıyla, ligin, yayın haklarından elde ettiği gelir de tehlikeye girdi. Yayın hakkı konusunda 2016 yılına kadar sözleşmesi bulunan ESPN/ABC Sports lige yıllık 485, TNT ise 445 milyon dolar ödüyor. Bu da NBA’in, yayın haklarından elde ettiği 930 milyon dolarlık gelir tehlikeye girdiğini gösteriyor. Geçen sezon sadece NBA play-off’larıyla, finallerinde toplam 417 milyon dolar reklam geliri elde eden iki kuruluşun, 2011-2012 sezonunun oynanmaması halinde ödeme tablosuna nasıl yaklaşacağı ise belirsizliğini koruyor.

Başlamak için bir sorun yok sezon 66 maçta biter

NORMAL şartlarda toplam 82 maç üzerinden oynanan NBA’de normal sezonun bu sezon 66 maçlık bir periyotta tamamlanmasının planlandığını belirten NBA Başkanı David Stern, “Oyuncular Birliği ile sözlü bir anlaşmaya vardık. Sezonun 25 Aralık’ta başlamasını bekliyoruz. Şu anda bir anlaşma var ancak anlaşmanın detayları hakkında bir bilgi vermek istemiyorum. 10 gün içerisinde ufak bazı anlaşmazlıkların da çözülmesini bekliyoruz. Artık NBA’nın başlaması için bir sorunun olduğunu görmüyorum” dedi. Bunun yanı sıra NBA’in patentli oyununu üreten firmanın verilerine göre geçen yıl yaklaşık 6 milyon orijinal oyunun satıldığı bildirilirken, oyunun 2012 versiyonunun satışlarının da büyük darbe yemesi öngörülüyor. Öte yandan satış rakamının 1 milyona kadar düşebileceği ve üretici firmanın 40 milyon dolar civarında bir zarara uğrayabileceği tahmin ediliyor.

Deron Williams
Yakında eve döneceğim

AMERİKALI yıldız basketbolcu Deron Williams, “Beşiktaş’ta her şey inanılmaz güzellikteydi. Her şey için teşekkür ederim” dedi. Beşiktaş Milangaz’ın dünyanın en ünlü basketbol-cularından biri olan Deron Williams da, resmi Twitter hesabından bu konuyla ilgili bi mesaj yayınladı. Williams mesajında, “Yakında eve gidiyorum. Beşiktaş’ta her şey inanılmaz güzellikteydi. Herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

İptal kararı 3 milyar dolar zarar yazdırır

NBA’de anlaşma kesinleşmediği için 2011-2012 sezonunun iptal edilmesi riski halen sürüyor. Buna göre sezonun iptal edilmesi halinde sadece takımların bilet gelirlerinden oluşacak zararının en az 1 milyar dolar olacağı, toplam zararın ise 3 milyar doları bulması öngörülüyor. Dİğer taraftan sezon başlamadan önce NBA’deki yeni iş sözleşmesi üzerinde, takım sahipleri ve oyuncular birliği anlaşma sağlayamamış ve lokavt kararı alması NBA üzerinden gelir sağlayan bütün iş zincirini etkiledi. Maç günleri elde edilecek gelirdeki kayıp, sadece kulüp sahiplerini değil, salonlarda işletmesi bulunan kurum ve bireyleri de büyük bir zarara uğrattı. Bu süreçte restoran ve bar gibi mekanlardaki kayıpların 100 milyon dolara ulaşarak en büyük ekonomik darbeyi yiyen şehir olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!