Narenciye festivalle tanıtılacak

Güncelleme Tarihi:

Narenciye festivalle tanıtılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2010 10:46

Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 13'ünü karşılayan Hatay'ın Erzin ilçesinde, ilki 7-10 Ocak 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Uluslararası Narenciye ve Kültür-Sanat Festivali” ile ihracatın arttırılması hedefleniyor.

Erzin Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve Festival Komitesi Başkanı Bekir Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır çok kaliteli narenciye üretmelerine karşın, ilçenin tanınmadığını, bunun yanı sıra ürettikleri narenciyenin yeteri kadar değerini bulamadığını öne sürdü.

İlçede ilk kez düzenleyecekleri “Uluslararası Narenciye ve Kültür-Sanat Festivali” ile bu açığı kapatmayı ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini, bu konuda Mersin'de düzenlenen festivali örnek aldıklarını ifade eden Soylu, Kaymakam İskender Yönden, Belediye Başkanı Kasım Şimşek ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden de büyük destek gördüklerini söyledi.

Erzin'in doğal güzellikleri ve narenciyesiyle Çukurova'nın en önemli ilçelerinden biri olduğunu belirten Soylu, şöyle devam etti:
“Türkiye'de narenciye ihtiyacının yüzde 13'ünü karşılamasına rağmen, ürününü yeteri kadar değerlendiremeyen ilçemizde, ilk kez bu konuda festival düzenleme kararı aldık. Ayrıca festivali ilçemizin düşman işgalinden kurtuluş gününe denk getirerek daha çok ilgi görmesini hedefledik. Önce festival düzenleme komitesi oluşturduk, sonra ilçenin önde gelen 400 siyasetçi, işadamı, oda başkanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine davetiye göndererek çalışmalarla ilgili toplantıya katılmalarını rica ettik. Üzülerek söylemek gerekirse toplantıya sadece 90 kişi geldi. Bu tablo bizi üzdü. Ama, asla karamsarlığa kapılmadık. İlçenin her tarafına festivalle ilgili posterler ve afişler astık. Vatandaşları bilinçlendirmek için festival programını içeren broşürler dağıttık.”

Festivalin bütçesinin 400 bin lirayı bulacağını, bunun 100 bin lirasını belediyenin karşıladığını ifade eden Soylu, “Sponsor bulmada sıkıntı yaşadık. Ancak, narenciye üreticileri, paketleme tesisi sahipleri, zirai ilaç ve gübre satanlardan destek istedik. Festivali görkemli, coşkulu ve tüm halkın desteğiyle gerçekleştirerek sesimizi duyuracağız” dedi.

Soylu, festivale Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Suriye, Azerbaycan, Kazakistan, Ukrayna ve Almanya'dan yabancı bakan ile müsteşarları, işadamları ve üst düzey yöneticilerin de davet edildiğini belirterek, “Tanıtım eksikliğini gidererek üretilen 350 bin ton narenciyeyi iç pazarın yanı sıra yurt dışına da ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle ihracat yapmayı düşündüğümüz ülkelerin yetkililerini davet ettik” diye konuştu.

Bu arada, festival kapsamında panel, söyleşiler, en iyi narenciye üreticisi ve narenciye güzeli yarışması yapılacağını ifade eden Soylu, sanatçılar Sevcan Orhan, Grup Ayna ve Ferhat Göçer'in de konserlerle festivale renk katacağını kaydetti.

İLÇEDE 1 MİLYON 700 BİN NARENCİYE AĞACI VAR

Erzin Narenciye Üreticiler Birliği Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Tayfun Karaman da, Erzin de 126 bin 500 dönüm tarım arazisinin, 100 bin dönümünün narenciye bahçesi olduğunu, portakalın yanı sıra mandalina, limon, greyfurt yetiştirildiğini söyledi.

Festival sayesinde Türkiye'nin önemli narenciye merkezi olan Erzin'in tanıtım eksikliğinin giderileceğini ifade eden Karaman, şöyle devam etti:

“Narenciye ilçemizin en önemli ürünü olduğu gibi, istihdama da en çok katkı sağlayan sektördür. Ürünü yetiştiren, ağaçtan toplayan, paketleyen, depolayan, bunlara gübre ve ilaç satan, ihraç eden yaklaşık 200 bin kişiyi ilgilendirmektedir. Geçen yıl 1 milyon 700 bin narenciye ağacından, 350 bin ton narenciye üretildi. Bunun 70 bin tonu İngiltere, Rusya, Romanya, Irak, Bulgaristan ve Ukrayna'ya ihraç ediliyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!