Mütekabiliyet yasası şimdiden yabancıların ilgisini çekti, pazarlamayı Körfez’e yöneltti

Güncelleme Tarihi:

Mütekabiliyet yasası şimdiden yabancıların ilgisini çekti, pazarlamayı Körfez’e yöneltti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2012 00:00

Bomonti’de iTower ve Basın Ekspres yolunda İstwest projeleriyle tanınan Fer Yapı, İstwest’i tek başına Kartal’a taşıyacak. iTower’a yabancı yatırımcılardan talep olduğunu söyleyen Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, Körfez bölgesine yönelik pazarlama çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

YABANCILARA konut satışının önünü açan mütekabiliyet yasasının 2012 yılı içerisinde çıkması netlik kazanınca, bir çok gayrimenkul kuruluşu, satış ve pazarlama çalışmalarını yurtdışına yöneltti. Özellikle Avrupa ülkelerinde pazarlama çalışmalarını başlatan sektör, şimdi de Körfez ülkelerine yöneliyor. Sinpaş GYO ile hasılat paylaşımı modeliyle inşa ettiği Bomonti’deki ofis projesi iTower’a Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar gibi ülkelerden talep olduğunu belirten Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “Mütekabiliyet yasa tasarısının Meclis’e gitmesiyle birlikte, yabancıya satış adına herhangi bir çalışma yapmadığımız halde yoğun talep aldık. Bunun için Körfez bölgesine yönelik emlak pazarlama yapan bir firmayla anlaşma imzalayacağız” dedi. Fer Yapı’nın bu yıl en az iki projeye imza atacağını açıklayan Kumova, Basın Ekspres yolunda Boyner Holding ile ortak gerçekleştirdiği İstwest projesi ile benzer bir projeyi Kartal’a tek başına taşıyacaklarını da söyledi.
iTower’da yeni model
Ramadan Kumova, İstanbul’daki ofis projeleri ve plazalara bakılarak, giderek büyüyen nitelikli küçük ofis ihtiyacına cevap vermek amacıyla yola çıkan iTower için yeni planları olduğunu belirterek, “Yabancılardan yatırım ve kullanım amaçlı çok talep almaya başladık. Yasanın çıkmasını bekleyen müşteri portföyümüz de oluştu. Biz böyle bir çalışma yapmadık ancak Suudi Arabistan’dan, Azerbaycan’dan Katar’dan talep var. Şimdi yabancıya dönük ufak ufak çalışmalar yapmaya başlıyoruz. iTower için Körfez bölgesinde pazarlama yapan bir firmayla anlaşma imzalayacağız” diye konuştu. Kumova, iTower’da kira garantisi modeliyle satışın da gündeme geleceğini, bu modelle yatırımcıyı rahatlatmayı amaçladıklarını söyledi.
İhracatçılar nakitle geldi
Fer Yapı’nın bir diğer projesi olan Boyner Holding’in Basın Ekspres Yolu üzerindeki Altınyıldız arazisi üzerinde inşa edilen İstwest projesinde ise sektörün aksine nakitle alımın ön planda olduğunu ifade eden Ramadan Kumova, şunları söyledi: “İstwest, daha kaliteli bir yerde yaşamak isteyenler için bir trend noktası oldu. İstwest’te vadeli satışlarımız yüzde 33’lerde kalırken, peşin satışımız veya kısa vadeli satışların oranı yüzde 67’yi buldu. Bunda da ihracatın artmasının çok önemli katkıları oldu. İhracat yapan şirketlerin sahipleri de müşterilerimiz arasında. İhracat firmaları çok uzun vadeli borçlanmayı sevmiyorlar. Yaşam projesi olarak baktıkları için de nakitle almayı tercih ettiler.”

Haberin Devamı

İstwest Kartal’a gidiyor

Haberin Devamı

BU yıl başlayacakları projelerle Anadolu yakasına da geçeceklerini kaydeden Ramadan Kumova, bölgede iki yeni projeye imza atacaklarını ifade etti. Nisan ayına yetiştirmek için çalıştıkları Kartal projesinin İstwest’e benzer olacağını dile getiren Kumova, şu bilgileri verdi: “Bu projede bir ortağımız yok. İstwest’in üzerine birşeyler koyarak, rezidans ve konuttan oluşacak projeye 60 milyon dolar yatırım yapacağız. İkinci projemiz de 50-60 milyon dolar yatırımla konut ve rezidanstan oluşacak.”

DİĞER EMLAK HABERLERİ

Türkiye’nin de yeşil konut sertifikası olacak

ÇEVRE Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye’nin kentsel dönüşüm sürecinde 8-10 milyon yapı stoğunu yenilemeye hazırlanırken, yeşil binalara yönelmesi gerektiğini önerdi. Şu anda Türkiye’de yalnızca 22 adet yeşil bina olduğunu ve 70 adet de sertifa için başvuran yapı olduğunu belirten Haluk Sur, yaklaşık 19 milyon konut stoğunun tamamının yeşile dönüştürüldüğünde 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin ortaya çıkacağını belirtti. Haluk Sur, LEED VE BREAM gibi yurtdışı sertifikasyonlarının maliyetine dikkat çekerek, milli yeşil konut sertifikası için çalışmalara başladıklarını da açıkladı.
20-21 Şubat’ta düzenlenecek Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi öncesinde toplantı düzenleyen Haluk Sur, yeşil binaların  günümüzde gittikçe önem kazandığını belirterek, “Çevreci yaklaşım, inşaat malzemelerinin seçimi, binalarda geri dönüştürülen malzeme kullanılmasına kadar yepyeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacak. Yeşil binalar artık tüm dünyada önem kazandı” dedi. Türkiye’nin 8-10 milyon konutun kentsel dönüşümü sürecinde yeşil binalara önem vermesi gerektiğini vurgulayan Haluk Sur, Türkiye’deki yaklaşık 19 milyon konut stoğunun tamamının yeşil bina olarak tekrar inşa edildiğinde, 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin oluşacağını kaydetti. Haluk Sur, Türkiye’deki yeşil binaların sertifika alabilmek için yurtdışındaki LEED, BREAM gibi kuruluşlara başvurduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Eğer yurtdışındaki sertifikasyonla ilerlersek, bu yıllık 9-10 milyar dolarlık bir kaynak çıkışına sebep olacak. Sertifikasyon başvuruları binanın büyüklüğüne göre değişiyor. Başvuru bedeli 3 bin dolar ile 25 bin dolar arasında değişiyor ve diğer giderlerle birlikte 30 bin dolara kadar çıkabiliyor. 25 bin metrekarelik bir ofis binası için bu bedel isteniyor. Biz de Türkiye’de ilk yeşil konut sertifikasyonunu başlatmak için çalışıyoruz. Milli yeşil konut sertifamız için devletin ilgili birimleriyle görüşmeler halindeyiz.”
Yeşil binalar zirvesi yapılıyor
TÜRKİYE’de yeşil binaların önemine dikkat çekmek amacıyla 20-21 Şubat tarihleri arasında uluslararası yeşil binalar zirvesi düzenlenecek. İki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yapacak. Zirvenin ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açılış konuşması yapacak ve zirvede konunun uzmanı 30’u aşkın konuşmacı yer alacak.

Haberin Devamı

Doğa, Dragos’a da geçti mayısta projeye başlıyor

İSTANBUL’da Göktürk, Feriköy ve Emirgan’da butik konut projelerine imza atan Doğa Gayrimenkul, mayıs ayında Dragos’da Doğa Elements projesine başlıyor. 5 dönüm arazide toplam 30 bin metrekare inşaat alanına kurulacak. Standart, dubleks ve loft daire seçenekleri ile 1+1 den 3+1’e, 11 tipte 176 farklı daire seçeneği bulunan projenin Mayıs 2014’de teslim edilmesi planlanıyor. Doğa Elements, 12, 17, 26 ve 21 katlı 4 birleşik bloktan oluşuyor. Daire büyüklükleri 61 metrekare ile 250 metrekare arasında değişiyor. 61-139 metrekare aralığındaki 1+1 daireler 290 bin TL ile 844 bin TL, 120-195 metrekare aralığındaki 2+1 daireler 488 bin TL ile 1 milyon 160 bin TL, 234-249 metrekare aralığındaki 3+1 daireler 963 bin  TL ile 1 milyon 30 bin TL arasındaki fiyatlarla satışa çıkıyor.

Haberin Devamı

Sevgililer Günü için yüzde 14 indirim yaptı

BEYLİKDÜZÜ bölgesinde tanınan Demir İnşaat, Sevgililer Günü’ne özel kampanya düzenliyor. Demir İnşaat, Beylikdüzü’nde 489 konuttan oluşan Ayışığı Vadi Evleri projesinde, peşin alımlarda yüzde 14 indirim imkanı sunuyor. Ayışığı Vadi Evleri’nde yüzde 14’lük indirimle, 1+1 daireler 123 bin TL, 2+1 daireler 178 bin TL ve 3+1 daireler 197 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Kampanya, 13 Şubat’tan itibaren 14 gün boyunca geçerli olacak. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Ayışığı Vadi’den geçen yıl daire alanların şu an yüzde 30 ile yüzde 50 arasında kâr ettiğini belirtti. Demir, Beylikdüzü’ne yatırımların artması, metrobüs gibi etkenlerle bölgenin değerleneceğini de vurguladı.

Haberin Devamı

Ispartakule 3’te ikinci etap satışları başladı

AVRUPA Konutları tarafından kısa bir süre önce lansmanı gerçekleştirilen Ispartakule 3’te satışa çıkan 322 dairenin 230 adedi satıldı. Böylece dört ay sonra başlanması planlanan ikinci etap satışlarına şimdiden başlandı. TEM Otoyolu’nun yanı başında inşa edilen Ispartakule 3, göl ve deniz manzarasının yanı sıra, ticari üniteleriyle de dikkat çekti. Ekim 2012’de teslim edilecek olan proje 644 konut ile 12 ticari üniteden oluşuyor. 1+1’den 4+1’e kadar konut seçenekleri olan projede 72 ile 171 metrekare aralığında daireler yer alıyor. Projede 1+1 daireler 147 bin TL ile 188 bin TL, 2+1 daireler 244 bin TL ile 281 bin TL, 3+1 daireler 302 bin TL ile 389 bin TL, 4+1 daireler ise 349 bin TL ile 427 bin TL arasında satışa sunuluyor.

G Plus’ta ikinci etap otel ve rezidans olacak

MAR Yapı tarafından Güneşli’de karma bir proje olarak hayata geçen G Plus’ın ilk etabında yer alan konutların satışı tamamlandı. Mar Yapı, inşaatına başladığı ikinci etabı mart ayında satışa çıkaracak. Toplamda 32 bin metrekare üzerinde 3 etap ve 3 kulenin yer aldığı karma bir proje olarak tasarlanan G Plus’ın ilk etabı konut, ofis ve ticari ünitelerden oluşurken, ikinci etabın otel, mağaza ve rezidans yapılması kararı alındı. Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, yapılan görüşmeler neticesinde ikinci kulede Güneşli’nin ilk rezidansını yapma kararı aldıklarını açıkladı. Özkök, rezidansın işletmeciliğini, görüşmelerini sürdürdükleri yerli ve yabancı otel zincirlerinden birine verebileceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!