Musluk suyunu arıtan filtre yaptı 12 milyon YTL ciroya ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Musluk suyunu arıtan filtre yaptı 12 milyon YTL ciroya ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 00:00

Makine mühendisi Emre Ermiş, musluk suyunu arıtarak içilebilir su haline getiren Reverse Osmosis (ters ozmos-arıtma) teknolojisi için TÜBİTAK, TTGV ve KOSGEB destekli, Türkiye’de üretilmeyen özel bir filtre yaptı.

Geçen yıl 12 milyon YTL ciro yakalayan Ermiş’in şirketi Sukutusu A.Ş., ayda ortalama 1500 adet ev ve iş yeri tipi su arıtma cihazı satıyor.

BÜYÜK şehirlerin ’kirli ve içilemez’ şebeke suları yüzünden devleşen ’damacana su sektörüne’ ABD tipi arıtmalı rakip çıktı. ODTÜ mezunu makine mühendisi Ankaralı Emre Ermiş’in ABD’de çok yaygın olan Reverse Osmosis (Ters Ozmoz) musluk suyu arıtma cihazlarını Türkiye’de pazarlama tutkusu yepyeni bir sektör doğurdu. TÜBİTAK, TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) ve KOSGEB’in desteğiyle Türkiye’de üretilmeyen ’Çift çevrim kapsül filtre’ üretimini de başaran Ermiş, bu yeni teknolojiyle ürettiği arıtma cihazlarını evlere ve iş yerlerine pazarlıyor. Geçen yıl 12 milyon YTL ciro yapan Emre Ermiş’in şirketi Sukutusu A.Ş. ayda ortalama 1.500 adet arıtma cihazı satışı yakaladı.

ODTÜ’de 12 yıl

"Ankara’nın yerlisiz" diye söze başlayan Sukutusu İçme Suyu Teknolojileri A.Ş. (Sukutusu A.Ş.) Genel Müdürü Emre Ermiş, babasının imalat sektöründe portatif gardrop imalatı yapan küçük bir esnaf olduğunu belirtiyor. Ermiş, şöyle konuşuyor: "Ben lisedeyken onun yanında çalışırdım. Sonra da makine mühendisliğini tercih ettim. Öğrenciyken çalışmaya başladığım için de ODTÜ’yü 12 yılda (1999’da) bitirebildim. Öğrencilik sırasında su arıtma sektöründe bir firmada 6 yıl fabrika müdürlüğü yaptım. Yurt dışına gidip geldim. 2001 yılında da kendi işimi kurdum."

Emre Ermiş, Reverse Osmosis teknolojilerinin ABD’de çok yaygın olduğunu, yılda 3.5-4 milyon adet musluk arıtma cihazı satıldığını belirterek şöyle devam etti: "ABD’de neredeyse her mahallede su uzmanı-water specialist vardır. Bizim musluk tamircileri gibi değiller, suyun kalitesiyle ilgililer. Suyu incelerler en uygun arıtmayı getirip takarlar. Musluğa gelen su birinci kalite suya dönüşür. Bizde bu sektör yok gibi. Ben içme suyu arıtma konusunda büyük bir marka olmak istedim. Beyaz ve elektronik eşyada Arçelik, Beko, Vestel gibi içme suyu arıtma teknolojileri üzerine bir ürün marka tasarımı yaptım. Ürün öyle olsun ki kolayca satılabilsin çok yoğun bakım da gerektirmesin."

TÜBİTAK ve TTGV

Emre Ermiş, başlangıçta yeterli sermayesi olmadığını belirtiyor ve şunları söylüyor: "Bir atölye kiraladım ve 2 işçiyle başladım. 7’nci ayda parasız kaldım. TÜBİTAK, TTGV ve KOSGEB’in araştırma geliştirme (Ar-Ge) projelerine hibe ya da sıfır faizli destekleri olduğunu duydum. Arıtma cihazımın filtre sistemi için proje geliştirdim. ’Çift Çevrim Kapsül Filtre’ projemi yaptım. Projeyi üç kurum da 2003 yılında kabul etti. Projemizin değeri 400 bin dolardı. TTGV’den 100 bin dolar, TÜBİTAK’tan 90 bin YTL hibe aldık. Seri imalata başladık. Sonra da bu ürünün satışının aktif pazarlama ile olması gerektiğini anladık ve 2005’te tanıtım organizasyonu kurduk. Waterbox olarak tanıtım ofisleri açmaya başladık. İstanbul, Ankara, Edirne, Gaziantep derken 20 tanıtım ofisi açtık ve 2 bin 500 kişiye uzman eğitimi verdik. 1000 kişi şu anda pazarlamada aktif çalışıyor."

Reverse Osmosis nedir

MUSLUK suyundan ters osmos yöntemiyle ’ideal içme suyu’ üreten teknoloji Reverse Osmosis, suyun molekül düzeyinde filtre edilerek özüne dönüştürüldüğü en gelişmiş arıtma yöntemi. Basınçlı su, gözenekleri en küçük virüsten ’20 kat’ daha küçük olan, membran filtreden geçirilerek ayrıştırılıyor. Suda bulunan çözünmüş maddelerin fazlası ve zararlı maddelerin tamamı dışarı atılarak, sağlıklı mineral yapısıyla suyun özü elde ediliyor. Bu yöntem, yalnızca şebeke suyundan değil, kuyu, göl ve deniz gibi tüm sulardan içme suyu elde edebilen çok gelişmiş ve geniş bir arıtma teknolojisi olarak biliniyor. Bu arıtma ile berrak, kötü koku ve tat içermeyen, klor kokmayan, yumuşak, dengeli mineral yapısına sahip, mikroptan arınmış, ekonomik ve zahmetsiz içme suyu elde ediliyor.

NASA da kullanıyor

SUKUTUSU A.Ş. Genel Müdürü Emre Ermiş, imalatta 75 kişilik istihdamı olduğunu söylüyor ve 2008’i 20 bin adetlik satışla kapatacaklarını belirtiyor. Ermiş, şöyle konuşuyor: "Ankara Ostim içinde üretim yapıyoruz. Gölbaşı’nda bir arazi satın aldık. 9 bin metrekarelik bir tesis kuracağız. 2010’da bu tesisimize ’Waterbox Kampüsü’ne taşınmayı planlıyoruz. Ters osmos işinin Türkiye’de çok yayılacağına inanıyoruz. ABD’de evlerde ve işlerlerinde çok yaygın. Bu arıtma sistemini Nasa da, uzay kapsülündeki atık suyu, içme suyuna çevirmek için kullanıyor. Bizim kullandığımız bütün materyaller lisanslıdır. Uluslararası kuruluşlar tarafından 5 yıl garantilidir. Biz dışı ile birlikte değiştirilen filtre kullanıyoruz. Sadece içi değiştirilen filtreler kullanılamaz. Çünkü değiştirince içini dezenfekte etmek gerekir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!