MÜSİAD: İslamı kullanıp para toplayanı atacağız

Güncelleme Tarihi:

MÜSİAD: İslamı kullanıp para toplayanı atacağız
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

MÜSİAD, aralarında Fadıl Akgündüz ile Haşim Bayram'ın da bulunduğu 18 islami holdingin temsilcilerini önceki akşam biraraya getirdi. Dernek yönetimi, bu holdinglerin para toplama yöntemlerini tartıştıktan sonra, ‘‘İslamı kullanıp, para toplayanı üyelikten atarız’’ kararı aldı.

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Türkiye'de ve Avrupa'da para toplayan çok ortaklı İslami holdingleri önceki gece bir araya getirdi. MÜSİAD, arada yatsı namazı molası verdiği ve geceyarısına kadar süren yemekli toplantının ardından, reklamlarında dini amblem ve sözcükleri kullanıp para toplamaya çalışan holdingleri üyelikten atmaya karar verdi.

MÜSİAD Genel Merkezi'ndeki toplantı önceki gün saat 19.00'da başladı. Toplantı için MÜSİAD Genel Merkezi'ne gelen üyeler önce akşam yemeğinde bir araya geldiler. Kılınan yatsı namazından sonra toplantıya geçildi. Kamuoyunda tartışma yaratan Jet-Pa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz ile en büyük MÜSİAD üyelerinden Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayramoğlu'nun da yer aldığı toplantıya, MÜSİAD üyesi 18 büyük holding katıldı. Toplantı sırasında MÜSİAD üyeleri tek, tek söz alarak, para toplama yöntemlerini anlattılar.

YAYINLANAN BİLDİRİ

Toplantının ardından MÜSİAD tarafından yayınlanan ve altında 10 şirketin imzası bulunan bildiride, etik kurallara ve dernek tüzüğüne aykırı hareket eden şirketlerin ihraç edileceği açıklandı. Kaumoyundaki yeşil sermaye ithamlarına neden olan ‘‘İslami Holding’’ kavramının kullanılmasına yol açan isim ve vurgularına yanlış olduğu uyarısı yapılan bildiride şu kararlara yer verildi:

Bundan böyle hiçbir şirket tarafından İslami Holding ve benzeri ifadeler kullanılmayacak. Sermayeyi renklendirecek ayrımcılık politikası güdenlere karşı yekvücut mücadele edilecek.

MÜSİAD üyesi şirketler yerlerinde ziyaret edilerek, bağımsız kuruluşların denetim raporları yerinde incelenecek.

Çok ortaklı şirketler bundan böyle yürütecekleri reklam ve tanıtım çalışmalarında kutsal ve sembolik değerleri kullanmaktan kaçınarak, ticari ve ekonomik materyalleri kullanmaya özen gösterecekler.

Şirketler, tasarruf sahiplerini bilgilendirmek için toplantılar düzenleyecek.

Çok ortaklı şirketler arasında serbest rekabet şartlarına uyum ve akılcı rekabetin oluşmasının yanısıra, çeşitli konularda işbirliği yapılacak.

Şirketler arasında geçtiğimiz gün yapılan toplantılar sürdürülerek, oto kontrol ve özeleştiri mekanizması geliştirilecek.

Yerinde denetim turuna çıkacağız

MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, toplantıyla ilgili şunları söyledi: ‘‘Türk ekonomisine faydalı olacağını savunduğumuz para toplama sisteminin nasıl daha faydalı hale getirileceği konusundaki çalışmalarımız sürecek. Bu nedenle muhtemelen tüm üye holdinglerimizi yerinde gezip, görüş alış verişinde bulunacağız. Yurt dışında para toplama sistemi sayesinde son yıllarda yıllık bazda 550-600 milyon dolar yabancı kaynak sağlanıyor. Ancak son bir iki yıldır her önüne gelenin çantasını kapıp yurtdışından para toplamaya çalışması bazı tasarruf sahiplerinin de ölçüsüz, hesapsız, aşırı kára tamah etmeleri sonucunda sistem dejenere olma riski ile karşı karşıyadır. Bugün bu tür şirket sayısı 150'ye ulaşırken, bin 500 cıvarında üst düzey yönetici, on beş bin civarında temsilci ve 150 bin civarındaki tassarruf sahibi olan bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeleri değerlendirmek amacıyla ve sistemin rehabilite edilmesi için bir araya geldik.’’

Büyük Anadolu Holding

Apitaş Holding

Avantaj Holding

Endüstri Holding

GAP İnvestmen Holding

İttifak Holding

Jet Group

Kamer Holding

Katra Holding

Kimpaş Holding

Kombassan Holding

Konya Sanayi Holding

Kuralkan Holding

Noya Holding

Öncü Holding

Sayha Holding

Silm Yatırım Holding

Umpaş Holding

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!