MUSİAD Başkanı Genel Kurul öncesı hurriyet.com.tr'ye konuştu

Güncelleme Tarihi:

MUSİAD Başkanı Genel Kurul öncesı hurriyet.com.trye konuştu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

22 yıl kadar önce kurulan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği 'ne (MÜSİAD) 179 nolu sıradan üye olduktan sonra iki dönem MÜSİAD başkanlığı yapan Ömer Cihad Vardan yarın yapılacak Genel Kurul’da görevi bir başka isme devrediyor. Dört yılı kapsayan süreçte MÜSİAD Başkanlığı yapan Vardan, Genel Kurul öncesi hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Görev yaptığı dönemi, siyasal ve ekonomik gelişmeleri kastederek, “fırtınalı süreç” olarak niteleyen MÜSİAD Başkanı Vardan, anılan süreçte dernek olarak rollerini iyi oynadıkları kanaatinde.

19 Nisan 2008’de resmen göreve başlayan Vardan, 2008 sonuna doğru etkisini arttıran ekonomik krize ilişkin, dernek yönetimi olarak oluşan panik havasının önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.  Vardan  “O süreçte insanlarda panik havası vardı.

Biz bu panik durumunu yatıştırmaya çalıştık. Türkiye’nin makro göstergelerinin iyi olduğunu anlatmaya çalıştık. Bu panik havası firmalara da yansımıştı. Firmalar işçi çıkarmaya başladı. Bir banka bir gecede bin 500 çalışanını kapıya koydu. Biz o ortamda üyelerimize işçi çıkarmanın doğru olmadığını, panik havasını yatıştırmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

MÜSİAD olmasaydı, IMF ile belki anlaşma yapılırdı

Vardan, 'MÜSİAD olmasaydı 2008 krizi Türkiye'yi nasıl etkilerdi' yönündeki soruya “O süreçte bizim dışımızda IMF ile anlaşma yapılmasını istemeyen yoktu. Bir tek biz IMF ile yeni bir anlaşmaya gerek olmadığını ifade ettik. MÜSİAD olmasaydı belki Hükümet, gelen böylesi bir anlaşma yapacaktı” yanıtı verdi.

TUSKON’un kurucularında MÜSİAD hamuru var

MÜSİAD’ın yanı sıra son dönemlerde yaptığı organizasyonlarda dikkati çeken bir diğer yapılanma ise TUSKON (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) çevresinde.

Onlarca federasyonun bir araya geldiği TUSKON’un kendilerinden çok sonra kurulduğunu hatırlatan MÜSİAD Başkanı Vardan, “Oradaki dernekleri

/images/100/0x0/55ea3249f018fbb8f870c8f5
federasyonları kuran birçok kişide MÜSİAD’ın hamuru bulunuyor. Aralarında MÜSİAD üyeleri de bulunuyor" dedi.

Benim adım Cihad…

Göreve geldiği süreçte AK Parti hakkında açılan kapatma davasının gündemde olduğunu hatırlatan Vardan, görevi devraldığı Ömer Bolat ile aralarında şöyle bir diyalog yaşandığını anlattı:

“Ömer bana dediki ‘Ya Cihad, sende de ne şans varmış; tam da zorlu bir süreç...” Çünkü o da zorlu süreçler yaşadığı için biliyor…

Haberin Devamı

Ben de ona dedim ki ‘benim adım Cihad… Ben mücadeleye alışığım; inşallah bunun da üstesine gelirim’ dedim.”

Babacan’a ayıp ettim

MÜSİAD Başkanı Vardan’ın görev yaptığı süreçte yaşadığı pişmanlık ise Bakan Ali Babacan ile ilgili… ‘Cihad ve MÜSİAD’ adı ile yazdığı ve bir kısa bir süre önce yayımlanan kitapta da konuya değinen Vardan’ın pişmanlık yaşadığı olay şöyle gelişmiş:

“ Tarih 2 Şubat 2010. Bakan Babacan’ın başkanlık yaptığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı Ankara’da yapılıyor. Öğlen saatlerinde başlayan toplantının önemli gündem maddeleri var. Vardan’ın uçağı ise saat 18.30’da.  Saat 16.00 dolayında Vardan, Babacan’a toplantıyı ne zaman bitirmeyi planladıklarını sordu kısık sesle. Bakan Babacan, Vardan’a uçağının kaçta olduğunu sordu ve 18:30 yanıtını aldıktan sonra toplantının biraz daha hızlandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Ancak konuşmalar uzadıkça uzadı, Vardan’ın huzursuzluğu arttı ve yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Bakan Babacan’dan özür dileyerek toplantıdan ayrıldı. Vardan o akşam uçağa yetişti ancak, Babacan’a ayıp olduğu için, bu durumu en büyük pişmanlığı olarak ifade etti.

‘Babamın şirketi de Libya’da zarar gördü’

Vardan babasına ait şirket Libya’da önemli müteahitlik işleri üstelenen bir firma. Kaddafi rejiminin devrildiği süreçte Libya’daki çok sayıda Türk yatırımı da sorunlarla yüzyüze kaldı. İş makineleri yakıldı, şantiyeler basıldı. Çok sayıda firma da paralarını tahsil edemedi. Vardan’a babasına ait şirketin de Libya’da benzer durumlar ile yüzyüze kaldığını hatırlattığımda “Babama ait şirketin de orada 65 milyon dolarlık bir alacağı bulunuyor. Bir yıllık bir süreç oldu ancak hala alınabilmiş değil” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Şirketimizde işler geriledi

1962 Sakarya doğumlu Vardan sanayici bir aileden geliyor. Aile şirketleri Çukurova Isı Sistemleri çok sayıda büyük firma ile çalışan bir şirket konumunda. Vardan MÜSİAD başkanlığı nedeni ile kendi işi ile yeterince ilgilenemediğini ifade ederek “İşler ister istemez geriliyor. Bizim de işler geriledi" dedi. 

Üyelerin işi için koşturmadık

MÜSİAD olarak üyelerinin işi için hiçbir zaman kamudan birilerini aramadıklarını söyleyen Vardan “Hangi bakanı, hangi bürokratı arasak, bilirler ki MÜSİD ciddi bir şey için arıyor. 'Önemli bir gelişme var' diye yorumlarlar. Çünkü hiçbir üyemiz için, 'şunun şu işi var şu üyemizin böyle bir durumu var' veya başka bir şey için kimseyi aramadık, bir talepte bulunmadık” dedi.

Haberin Devamı

Ev de arsa da almadım

Vardan döneminde dernek üyeleri için projelendiren MÜSİAD Evleri Projesi’nin 2013’te tamamlanacağını söyleyen Vardan, kendisi dahil yönetim kurulu üyelerinin bu evlerden almamaları yönünde karar aldıklarını söyledi. Başakşehir tarafında inşa edilen evlerin sayısı 200 dolayında. Vardan, MÜSİAD üyeleri için parsellenen bir sanayi arsası işi olduğunu, Hadımköy tarafındaki arsa işine de şirketi için girmediğini söyledi.

Yeni Başkan Olpak mı?

MÜSİAD yarınki Genel Kurul’da 5’inci başkanını seçecek. Erol Yarar’ın 5 Mayıs 1990’da kurduğu derneğe daha sonra sırası ile Ali Bayramoğlu, Ömer Bolat ve Ömer Cihad Vardan başkanlık etti. Vardan yeni başkan için isim açıklamadı ancak MÜSİAD kulislerinde, üzerinde mutabakata varılan ismin  MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nail Olpak olduğu bilgisi yansıdı.

MÜSİAD üyeleri 105 milyar dolar ciroya sahip

Vardan’ın iki dönem başkanlık ettiği MÜSİAD 22 yıl önce kuruldu. Şimdilerde, Genç MÜSİAD ile birlikte toplam 5 bin 500 üyesi bulunuyor. Toplamda 17 milyar dolar ihracat yapan MÜSİAD üyeleri 105 milyar dolarlık ciroya sahip. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının açıklandığı ilk 500 ve ikinci 500 listesinde 50’şer MÜSİAD üyesi bulunuyor.

Türkiye genelinde 34 şubesi bulunan derneğin yurtdışında 47 ülkede 119 irtibat noktası bulunuyor.

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!