Murdoch, TGRT’ye 98 milyon dolar verdi, Türkiye’ye Ertegün’le girdi

Güncelleme Tarihi:

Murdoch, TGRT’ye 98 milyon dolar verdi, Türkiye’ye Ertegün’le girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 00:00

Dünya medya devi Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corporation, Atlantic Records’ın Başkanı Ahmet Ertegün ile birlikte TGRT’nin yayın hakkını elinde bulunduran Huzur Radyo TV’yi satın aldı. Uzun süredir devam eden görüşmeler 151 milyon YTL’lik (98 milyon dolar) anlaşma ile sona ererken, TGRT markası Ören Ailesi’nde kaldı.

FOX News haber kanalı, 20th Century Fox film stüdyoları gibi kuruluşları bünyesinde bulunduran dünyanın en büyük medya şirketlerinden Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corporation ve Atlantic Records’ın sahibi Ahmet Ertegün, TGRT’yi aldı. İhlas Yayın Holding ve diğer hissedarın paylarıyla birlikte 151 milyon YTL’ye gerçekleşen satış anlaşmasına göre, 1993 yılında yayın hayatına başlayan ve 24 ulusal kanaldan birisi olan TGRT’nin yayın hakkını elinde bulunduran Huzur Radyo TV A.Ş.’nin hisselerinin tamamı Murdoch&Ertegün ortaklığının olacak.

YAYIN HAKKINA SAHİP: İhlas Holding ile Ertegün-Murdoch ortaklığı arasında uzun süredir devam eden görüşmeler dün resmiyete kavuştu. İhlas Holding’ten İMKB’ye gönderilen yazıda, holdingin Huzur Radyo TV A.Ş’deki (TGRT) hisselerini, 127 milyon 200 bin YTL bedelle satıştığı açıklandı. ABD merkezli News Corporation (Newscorp) iştiraki olan, Hollanda’da yerleşik News Netherlands BV ve bu firmanın ortak hareket ettiği Ahmet Ertegün’le yapılan pazarlıklar sonrasında, diğer hissedarların da paylarıyla birlikte satış tutarı 151 milyon YTL’yi buldu. İhlas Yayın Holding’in danışmanlığını Raymond James ve Goetzpartners’ın İhlas’ın, Ata Yatırım’ın ise News Corporation’ın danışmanlığını üstlendiği görüşmeler sonrasında, TGRT’nin yayın hakkını elinde bulunduran ve TGRT Avrupa Kanalı’nı kapsayan Huzur Radyo TV A.Ş’nin hisseleri el değiştirmiş oldu.

LOGO BİR SÜRE KULLANILACAK: Anlaşmaya göre News Corporation ve Ahmet Ertegün, Huzur Radyo TV A.Ş’nin hisselerinin tamamını satın alacak. Böylece TGRT Televizyonu’nda İhlas Holding’in hiç hissesi kalmayacak. TGRT markası ise İhlas Holding’de kalacak. Ancak kanalın yeni sahipleri geçiş süresince logoyu kullanabilecek. İhlas Yayın Holding’in bağlı ortaklığı olan TGRT Haber TV ve bu şirketin bünyesinde bulunan TGRT FM Radyosu, İhlas Grubu bünyesinde ulusal yayın yapmaya devam edecek. Satış işlemi, resmi mercilerden alınacak izinlerden sonra geçerlilik kazanacak. Satış işleminin tamamlanmasının ardından İhlas Yayın Holding, medyadaki faaliyetlerini diğer kuruluşları aracılığıyla devam ettirecek.

KATMA DEĞER YARATACAK: TGRT Genel Müdürü Murat Akgiray, son bir aydv görüşmelerin yoğun bir şekilde sürdüğünü söylerken, İhlas Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören, satış sonrası şunları söyledi: "TGRT için bir süredir değişik gruplar ile sürdürdüğümüz görüşmeler sonucunda, News Corporation ve Ahmet Ertegün’ün kurduğu bu güçlü ortaklığı seçmeye karar verdik. Zengin bir deneyime sahip olan bu ortaklığın Türkiye’de medya sektörüne katma değer sağlayacağına inanıyoruz."

55 milyar doları yöneten medya devi

DÜNYANIN en büyük medya imparatorluğu News Corporation’un sahibi olan Avustralya asıllı Amerikalı girişimci Rupert Murdoch, İskoçya kökenli bir ailenin oğlu olarak Avustralya’nın Melbourne şehrinde 1931’de dünyaya geldi. Murdoch Avustralya’da gazete, dergi ve televizyon kanalıyla başladığı medya işini, İngiltere ve Amerikan medyasına girerek büyüttü. Son yıllarda uydu yayıncılığı, film endüstrisi ve diğer tarz medyada bir güç haline geldi. New York’da bulunan News Corporation’da Murdoch, Başkan ve Yönetici Direktör olarak görev yapıyor. News Corp ise film yapım ve yayıncılığı, televizyon, kablolu televizyon programcılığı, uydu televizyon yayıncılığı, dergi ve ek yayıncılığı, gazete yayıncılığı ve kitap yayıncılığı başta olmak üzere 8 alanda faaliyet gösteren bir medya ve eğlence şirketi. 31 Mart 2006 verilerine göre varlıklarının toplam değeri 55 milyar dolar, yıllık geliri ise yaklaşık 25 milyar dolar olarak gerçekleşen News Corporation’ın hisseleri New York ve Sidney borsalarında işlem görüyor. News Corporation faaliyetlerini öncelikle Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, İngiltere, Avustralya, Asya ve Pasifik Havzası’de sürdürüyor.

News Corp: Üstün kaliteli bir kanal oluşturacağız

NEWS Corp Başkan Yardımcısı ve Avrupa Başkanı Martin Pompadur, "İhlas Grubu’nun kurucu ortakları ve diğer hissedarlarının teklifimizi kabul etmelerinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz" derken, News Corporation’ın bir süredir Türkiye’de medya sektöründeki gelişmeleri dikkatle izlediğini ve geçtiğimiz yıl şu anda News Outdoor olarak faaliyetlerini sürdüren açıkhava reklam şirketi Kamera Reklam’a yatırım yaptığını hatırlattı. Martin Pompadur, şöyle devam etti: "News Corp 52 yıllık tarihinde televizyon, direkt uydu yayıncılığı ve kablolu televizyon programcılığı faaliyetlerine başladığından bu yana orjinal içerik üretme ve faaliyet gösterdiği ülkelerin yerel kültürlerine uyum sağlama konularında üstün bir performans sergiledi. Ahmet Ertegün’le birlikte tüm gerekli kaynaklarımızı kullanarak üstün kalitede televizyon istasyonu oluşturma konusunda kararlıyız. Türk izleyicilerine zengin içerikli yeni bir seçenek sunmayı hedefliyoruz."

Satış haberleriyle İhlas hisseleri tavan yaptı

İHLAS Yayın Holding’in Huzur Radyo TV’de (TGRT) sahip olduğu yüzde 56.5 hisselerinin, medya baronu Rupert Murdoch’un sahibi olduğu ABD merkezli News Corporation’a (Newscorp) satmak için anlaştığı haberleri hlas Holding hisselerine tavan yaptırdı. Açıklamanın ardından İhlas Holding hisseleri 0.69 YTL olan tavan fiyatını görürken, akşam kapanışta 0.67 YTL oldu. Böylece hisseler dün yüzde 6.35 prim yaptı.

Ertegün: Önemli bir ABD’li yatırımcı Türkiye’ye geldi

RAY Charles, Aretha Franklin, Phil Collins, Led Zeppelin, Rolling Stones, Bette Midler, Tori Amos, Sean Paul gibi pekçok ünlünün plak şirketi olan Atlantic Records’un kurucusu ve Başkanı Ahmet Ertegün, bu satış operasyonunda ortaklar arasında yer aldı. Huzur Radyo TV’nin alımı için News Coproration ile ortaklık yapan Ahmet Ertegün, satış sonrası şu değerlendirmeyi yaptı: "News Corporation’dan değerli dostlarım Rupert Murdoch ve Martin Pompadur’la bu yeni girişim için kurduğumuz ortaklıktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Ayrıca İhlas Grubu’nu, News Corporation gibi önemli bir Amerikalı yatırımcının Türkiye’ye gelmesini sağlayan bu anlaşmayı sonuçlandırdıkları için tebrik ediyorum. Dünya standartlarında programlar sunmayı umuyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!