Moody's de ABD'nin kulağını çekti

Güncelleme Tarihi:

Moodys de ABDnin kulağını çekti
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 03, 2011 09:56

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s, ABD Kongresi´nin federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltme konusunda Temmuz ortalarında kadar gelişme sağlayamaması durumunda, ülkenin kredi notunu olası bir indirim için izlemeye alabileceği uyarısında bulundu. Benzer bir uyarı daha önce Standard & Poor's'tan da gelmişti.

Haberin Devamı

Kuruluştan yapılan açıklamada, borçlanma tavanının yükseltilmesi ve olası bir iflas riskinin bertaraf edilmesi durumunda Aaa olan kredi notunun korunacağı belirtildi.

 

Moody's olası bir indirim durumunda ABD'nin kredi notunun 'Aa' seviyesine indirileceÄŸi uyarısında bulundu.Â

 

Kararı değerlendiren New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi GFT Forex'ten Kathy Lien, "Moody's'in not düşürmesi Kongre'deki liderlerinin borç tavanını artırması için daha sıkı çalışması için baskıyı artıracaktır" dedi.

 

ABD Hazine Bakanlığı, Kongre'den ocak ayından bu yana Federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor ancak Cumhuriyetçiler, vergi artışı  olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor. Bütçe açığı 1.5 trilyon dolara yaklaşan ABD hükümetinin borçlanma tavanı ise 14.3 trilyon dolar düzeyinde bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Bu yılın başlarında diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor's da ABD'nin yüksek borcu nedeniyle, kredi notu için benzer bir uyarı yapmış ve büyük yankı uyandırmıştı.

 

ÜÇ BANKAYI DA UYARDI

 

Moody's diğer taraftan, ABD'nin büyük bankalarından Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo'yu da olası not düşüşü konusunda uyardı.

 

Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo'nun, yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notları, ABD hükümetinin bu bankaların bir krize girmesini önleyeceği varsayımına dayanıyor.

       Â

Kuruluş açıklamasında, "batmak için çok büyük" anlayışının çok uzun sürmeyebileceğine dikkat çekerek bu üç bankayı uyardı.

 

Moody's açıklamasında, Citigroup ve Bank of America'nın finansal yapısındaki toparlanmanın kredi notu düşüşünün büyüklüğünü azaltabileceğine dikkat çekilerek, söz konusu bankaların kredi notlarına ilişkin gözden geçirmenin 3 ay kadar sürebileceği kaydedildi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!