Moody’s KMV: Bankaların kredi batırma riskine bakmaya geldik

Güncelleme Tarihi:

Moody’s KMV: Bankaların kredi batırma riskine bakmaya geldik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 00:00

Moody's KMV, kredi risk yönetiminin bankalar için daha kritik olacağı Basel II öncesi, kredi risk ürünleri ile Türkiye’ye geldi. Direktör Gavin Style, kredi riskini kontrol ederek azaltan Türk bankalarının, daha düşük sermaye seviyesi ile çalışabileceklerini söyledi.

2007 yılının sonunda Türk bankaların uygulamaya başlayacağı Basel II kriterleri, kredi risk yönetimi şirketlerini Türkiye’ye çekiyor. Banka ve yatırımcılara kredi risk ölçümü yapan ve kredi risk yönetim araçları sunan Moody’s KMV’nin EMEA İdari Direktörü Gavin Style, Basel II’nin yürürlüğe girmesiyle kredi riskini azaltan bankaların, daha düşük sermaye yeterlilik seviyesi ile çalışma imkanı bulabileceklerini söyledi. Style, KOBİ’lerin de banka gözündeki riskini düşürerek kredi maliyetini azaltabileceğini belirtti. Style, Basel II’nin bankaların oluşturduğu kredi risk hesaplama modellerinin dışarıdan kontrol edilme şartı getirdiğini de söyledi.

HERKES YARARLANACAK: Style, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir bankanın güçlü ve güvenli olduğunu kabul etmek için bir sermaye seviyesine zorlayacak. Bankalar da daha az sermaye ile çalışıp daha fazla kar etmek ve genişlemek için BDDK’ya başvurabilecek" dedi. Style, şirket olarak bankaların kárlı, büyüyen başarılı organizasyonlar olmalarının temelinde kredi risk yönetimine yapılacak yatırımların olduğunu gördüklerini vurguladı. Style, "Bence şu anda iyi kredi risk yönetimi benimsenmesi, gelecekteki Türk ekonomisi, KOBİ sektörünün ve bankacılık sektörünün merkezinde bulunuyor. Sonuçtan herkes yararlanacak" dedi. Hürriyet’e konuşan Style, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in iştiraki olan KMV’nin ortağı Tarsus şirketi ile birlikte Türkiye’de 2 yıla yakın bir süredir çalışma yaptığı söyledi. Şu anda birkaç bankaya kredi risk yönetimi konusunda danışmanlık ve yazılım desteği verdiklerini belirten Style, "Dışarıdaki yatırımcılar bankaların etkili bir şekilde çalıştırıldığını görürlerse, bu bankacılık sektörünün riskini ve olası şokların sayısını azaltır. Önümüzdeki yıl Türkiye’de kredi risk yönetiminde büyük adımlar atmak isteyen birçok banka var. Hepsiyle görüşeceğiz. Önümüzdeki yıl eğer en az 20 bankadan 5’i sistemimizi uygulamamışsa ya da uygulamaya başlamazsa şaşırırım" dedi. Türkiye’nin 2001’de yaşadığı kriz incelendiğinde bankacılığın itibardan ibaret olduğunun görüleceğini belirten Style, "Bankanın size bir sürpriz yapmaması için güvenilirlik çok önemli. İyi kredi risk yönetimi de risklerin nerede olduğunu bilmekten başka bir şey değil. Böylece sizin için büyük bir sürpriz olmadan harekete geçersiniz" dedi.

KUTUYU AÇARSANIZ, KORKUNÇ GÖRÜNÜR: Moody’s KMV, kredi verenlere ve yatırımcılara yönelik kredi riski ölçümleme ve yönetimi çözümlerinde dünyanın önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. Moody’s KMV’nin araç ve hizmetleri cari temerrüt ihtimalleri, iyileşme tahminleri, değerleme ve korelasyonlar sunarken portföy risk ve getirisinin değerlendirilmesinde de yaygın şekilde kullanılıyor. Kurum aynı zamanda dünyanın en büyük kurumsal temerrüt veri tabanına sahip. Gavin Style, "Birçok banka üzerinde oturdukları riskin farkında olmazlar. İşte bu nedenle şoklar yaşanabilir. Bir banka bir şirkete kredi verme kararını ilk verdiğinde doğrudur ama bazı şeyler yavaş yavaş kötüleşebilir. Bir gün kutuyu açarsanız, herşey korkunç görünür, artık çok geçtir." dedi.

Banka kredilerinin yüzde 5-12’si batık, bu yüksek

MOODY’S KMV’nin EMEA İdari Direktörü Gavin Style, Türk bankalarının batık kredi oranının bankadan bankaya yüzde 5 ile yüzde 12 arasında değiştiğini, sağlıklı oranın yüzde 1’in altında olduğunu belirtti. Style, "Yüzde 5 ile 12 aralığı çok yüksek değil ama düşük de değil. 2001 krizindeki seviyesinden çok aşağıda ama iyi bir banka yüzde 1 ya da daha azını başarmalı. İngiltere’ye bakarsanız batık kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 1’den daha azdır. İyi bankaların kredi batmadan sinyalleri görmesi gerektiğini belirten Gavin Style, "Kredi batıyorsa ya ilk kararınız yanlıştır ya da izlersiniz ve kredinin kötüleştiğini görürsünüz. İyi bankalar tüm riskleri alırlar, kredi batmadan ya şirkete yardım ederler ya risklerini korurlar" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!