Moody’s: IMF’yle anlaşma olmazsa kredi notunuz düşmez

Güncelleme Tarihi:

Moody’s: IMF’yle anlaşma olmazsa kredi notunuz düşmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 00:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına göre, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir program üzerinde anlaşması ya da anlaşmaması, Türkiye’nin kredi notunu etkilemeyecek.

Reyting kuruluşları, Türkiye’nin IMF ile bir anlaşma yapma ihtimalinin gittikçe zayıfladığını ancak, herhangi bir anlaşma yapılmaması halinde de kredi notunun değiştirilmeyeceğini ifade ediyor. Reyting kuruluşları, Türkiye’yi yakından izlerken, şu ana kadar kredi notunu olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek bir gelişmenin olmadığı görüşünde birleşiyor.

Reyting kuruluşları, Türkiye’nin, IMF ile bir anlaşma yapmaması halinde yeni bir programın gerekli olduğunu ve böyle bir programın da orta vadeli hedefler içerecek nitelikte olması gerektiğine dikkati çekiyorlar. Reyting kuruluşları, IMF ile hemen bir anlaşma yapılmaması halinde, 20 ile 30 milyar dolar arasında olduğu hesaplanan bir dış finansman gereksinimini karşılayacak programın gecikmeden hemen uygulamaya konulması gerektiğini vurguluyor. Reyting kuruluşları, IMF ile anlaşma olmaması halinde yerine konacak bir programın, yabancı sermaye çıkışını da frenleyebileceğini, kredi notunun değişmemesinin de bu durumu destekleyeceğini kaydediyorlar.

Moody’s’e göre not düşmez

Moody’s Türkiye analisti Kristin Lindow, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin, IMF ile anlaşmamasının kredi notunu etkilemeyeceğini ancak, piyasalardaki belirsizliği ortadan kaldırıcı bir önlemin hemen alınması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, IMF konusunda atacağı adım ile ilgili olarak belirsizliğin arttığına dikkati çeken Lindow, piyasaların da böyle bir hareket beklediğini kaydetti. Reyting kuruluşları, Türkiye’de ekonomik canlanmada ana belirleyicinin halen iç talep olduğunu belirtirken, iç talep artışının da, özel sektör değil, ağırlıklı olarak kamu maliye politikasındaki gevşetici önlemler ile sağlanabileceğini ve Fon destekli olmayan bir programda ağırlığın, iç borçlanmaya verilebileceğini vurguluyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!