Modası geçen teknolojilere veda edin!

Güncelleme Tarihi:

Modası geçen teknolojilere veda edin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 12:51

Piyasaya sürekli yeni teknolojilerin katıldığı ve bunların yaptığımız işlerin kalitesini arttırdığı heyecan dolu bir zamanda yaşıyoruz. Dolayısıyla, teknolojinin ömrü git gide kısalıyor.Yeni cihazlar iş aktivitelerini daha verimli hale getiriyor, ancak maalesef teknolojilerin yerini almaktalar. İşte yakında modası geçme tehlikesi bulunan teknolojiler...

Haberin Devamı

1.MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR
Masaüstü bilgisayarlar yıllardır azalmaya devam ediyor, çünkü teknoloji meraklıları git gide cihazlarını yanlarında taşımayı daha çok ister oldular. Wired’a göre, “Son iki yılda dünya çapında masaüstü bilgisayar teslimatları en büyük düşüşünü gördü, [..] bu da mobil telefonun yükselişini ve masaüstü bilgisayarların düzenli gerileyişini yeniden doğruluyor.” Teknolojik ilerlemeler, masaüstü bilgisayarın yükünü(ve daha fazlasını) üstlenebilen, yüksek güce sahip, pratik ve taşınabilir araçlar yaratıyor. Bunun yanı sıra, merkezi bir çalışma alanı ihtiyacı fikri geçmişte kaldı, insanlar artık farklı yerlerden ayaküstü çalışıyor.

2. SABİT TELEFON
Telefon en büyük teknolojik yeniliklerden biriydi, ancak ne yazık ki, sabit hatlar yakında yok olacak bir teknoloji. “Telekom devleri AT&T ve Verizon bile, Amerika’yı 100 yıldan uzun bir süre boyunca iletişim merkezi haline getiren, endüstrinin şimdilerde POTS adını verdiği bakır telli eski telefon sistemini kaldırmak için kulis yapıyor. (NY Times)” Mobil teknoloji, şirketlerin sanal telefon santrali kullanmasına izin verecek kadar gelişti. Bu, yerleri fark etmeksizin, müşterilere ulaşılabilirlik sağlıyor ve cep telefonlarının çalışmadığı zamanlar için şimdilerde bulut bazlı telefon sistemleri eski sabit hatların yerini alıyor.

Haberin Devamı

3. MASAÜSTÜ yazıcı
Dünya git gide daha çok dijitalleşiyor, dolayısıyla evrakların kopyalarını yazdırmak gereksizleşiyor. “Bir zamanların vazgeçilmez yan donanımı yazıcı, öylesine gereksizleşti ki satışları düşüşte.” Niçin? “Sorumlusu mobil cihazlar ve bulut... (ReadWrite)” Bu günlerde kâğıtsız bir ofise sahip olmak demek evrakları elektronik olarak imzalayabileceğiniz ve dosyaları ekibinize elektronik olarak gönderebileceğiniz anlamına geliyor ki bu da çöpe gidecek yüzlerce sayfa basmaktan çok daha verimlidir.

4. FAKS MAKİNESİ
Çoğu insan faks makinelerinin iş yerindeki en gereksiz teknolojik araç olduğu görüşünde ve neden öyle düşündüklerini anlamak zor değil. Fakslama işlemi henüz gereksizleşmiş değil, ancak evrimleşmiş durumda. Çoğu şirket tarayıcı ve eposta kullandığından, zaman kaybı ve bağlantı sıkıntısı olmaksızın önemli evrakları göndermek ve almak her zamankinden daha kolay.

Haberin Devamı

5. EL KAMERASI VE CAMCORDER
Akıllı telefon ve tabletler dijital kamera endüstrisini öldürüyor, camcorder’lar ise evrim geçirmekte. “Dijital kameralar düşüşte, [..] , ancak bu düşüş akıllı telefonların fotoğraf ve video çekiminde tek seçenek olmaya başlamasıyla daha çok gözle görünür hale geldi”. GoPro gibi şirketler “geleneksel el kameralarından farklı” olarak yepyeni bir piyasa oluşturdular (yani “bakış açısı kameraları- küçük ve portatif, suya ve darbeye dayanıklı olanlar- yüksek kalitede video kaydedebiliyor”). Etrafta kamera ile dolaşmak çok pratik sayılmaz, sektör raporları ise “telefonda bulunan dijital kamerayla çekilen fotoğraf kalitesinin artması önümüzdeki 5 yılda endüstriye zarar verecektir (IBISWorld)” diyor.

Haberin Devamı

6. BİLGİSAYAR FARESİ
Yardımcı cihazlar, yani çevre birimleri de düşüşte. Dokunmatik ekran teknolojisiyle birlikte işaretçi olarak fare kullanımı azalıyor. ECN Associate editörü Kacey Panetta bu durumu şöyle açıklıyor: “Farenin bu formda olmasının tek sebebi masaüstü bilgisayar ile kullanmaya alışmamız, ancak fare kullanmamızı gerektiren hiçbir sebep yok. Teknolojiyle daha sezgisel bir iletişime değer veren bir toplum olmaya doğru ilerlerken, çöpe atılacak ilk cihazlardan biri fare olabilir.

7. BİLGİSAYAR KLAVYESİ
Tıpkı fare gibi, klavyeler de dokunmatik ekran teknolojisiyle birlikte gereksizleşiyor. Dokunmatik klavyeler metin tahminiyle işi bir adım ileri taşıyor, dolayısıyla mesaj yazmak her zamankinden daha hızlı olabilir. Bazı insanlar şimdiden geleneksel klavyenin bir eşyadan çok ayak bağı olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

8. DİSK SÜRÜCÜSÜ DEPOLARI
Birçok teknoloji meraklısı hala optik ve veri disklerin piyasada bulunabildiğine şaşırıyor. Cloud depolama gittikçe popülerleşiyor, özellikle de bu teknolojiyle bilgi depolamanın güvenilirliği ve rahatlığı göz önünde bulundurulduğunda bu daha net anlaşılıyor. Karşıdan yüklenebilir medya servislerinin gelişimlerini sürdürmelerinin beklendiği göz önünde bulundurulduğunda, CD-ROM ve CD-R sürücülerinin bile bir süre sonra kullanılmayacağı düşünülüyor.

Eski teknoloji araçları kullanım dışı kaldıkça, iş ve kişisel hayatınızda yeniliklere yetişmeniz git gide daha büyük önem kazanıyor. Eski popüler teknolojilerin piyasadan kalkmasına dair düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Modası geçen teknolojilere veda edin

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!