Mobilya ihracatı 1 milyar dolara koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Mobilya ihracatı 1 milyar dolara koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2007 10:46

TÜRKİYE'nin mobilya ihracatı 1 milyar dolara koşuyor. Bu rakamın Türkiye'nin potansiyelini yansıtmadığı, teknoloji yatırımlarının tamamlanmasıyla, elemana, pazarlamaya ve tanıtıma yapılacak yatırımlarla bu rakamın kısa sürede 7 milyar dolara çıkabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye'de 1990'lı yıllardan sonra marangozculuktan mobilyacılığa geçilmesiyle, son 15 yıldır gelişen mobilya sektöründe hedefler de büyüdü. Kısa sürede teknoloji yatırımını tamamlayan firmalar, Türkiye'nin mobilya ihracatını 1 milyar dolara ulaştırdı. Bu yılın Ocak- Ağustos dönemi arasında 917 milyon 453 bin dolar olarak gerçekleşen Türkiye geneli mobilya ihracatının pazarlama, tanıtım ve yetişmiş eleman konusundaki eksiklerin giderilmesiyle 6- 7 milyar dolara varacağı öngörülüyor. Ege Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı Müjdat Kemer, son 15 yılda yükselen mobilya sektörünün yaptığı yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracatla gelinen noktanın çok iyi olduğunu söyledi. Kemer şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Tekstil ve otomotiv, geleneksel ürünlerimizle aynı ihracat rakamlarına sahibiz. Mobilyada rekabet açısından avantajlıyız. Emek yoğun olduğu için bize uygun. Çok fazla otomasyona uymuyor. Estetik ve teknik bir olay. Türkiye teknoloji yatırımını tamamladı. Rekabet için teknik şartlarımız mevcut. Zihinsel değişimi sağlamalıyız. Taklitle bir yere varamayız. Yeni yeni ar-ge tasarım birimleri oluşturuldu. Bunlar çok pahalı yöntemler. 15 yıllık mazimiz var. Genç bir sektörüz. Meslek eğitimi veren okullardan yetişmiş eleman desteği almalıyız. Şirketler tasarıma yatırım yapmalı. Eksiklerimizi tamamladıktan sonra ihracatımız 6- 7 milyar dolara çıkabilir. Bu potansiyel bizde var.”

HEDEF ÜLKELER FRANSA ve ALMANYA

Müjdat Kemer İstanbul, Akdeniz, Orta Anadolu ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki ağaç mamülleri ve orman ürünleri ihracatçıları birlikleri olarak ortak tanıtım atağına geçeceklerini ifade etti. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın her birliğe yıllık 250 bin dolar yurtdışı tanıtımları için kaynak ayırdığını belirten Kemer şöyle devam etti:

“Dört birlik olarak, tanıtım için toplam 4 milyon dolar destek alacağız. Bir milyon dolar da biz koyacağız. Yüzde 52'sini mobilyacılar olarak yurtdışı tanıtımı için kullanacağız. Hedef ülkeler olarak Fransa ve Almanya'yı belirledik. Yakın tarihte tanıtım çalışmalarına başlayacağız. İstanbul'da bir ajans ile anlaştık. Şu anda çalışma programını hazırlıyor. Zincir mağazalara, toptancılara ulaşılması hedefleniyor.”


TÜRKİYE'NİN MOBİLYA İHRACAT RAKAMLARI

Haberin Devamı

Geçen yıl Ocak- Ağustos dönemi arasında 671 milyon 401 bin 864 olarak gerçekleşen mobilya ihracatı, bu yılın aynı döneminde 917 milyon 453 bin 93 dolara ulaştı. Yıl sonuna kadar 1 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Geçen yıl Türkiye'nin mobilya sattığı ülkeler arasında 82 milyon 570 bin dolarlık ihracat yapılan Almanya birinci sırayı aldı. İkinci 68 milyon 97 bin dolarlık ihracatla Irak oldu. Üçüncü sırada 35 milyon 398 bin dolarla Fransa, dördüncü sırada 30 milyon 604 bin dolarla İngiltere, beşinci sırada 30 milyon 377 bin dolarla Hollanda yer aldı. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde ilk 5 sırayı, Almanya, Fransa, İran, Romanya, Yunanistan aldı. Almanya'ya 100 milyon 642 bin dolar, Fransa'ya 50 milyon 864 bin dolar, İran'a 40 milyon dolar, Romanya'ya 38 milyon 756 milyon dolar, Yunanistan'a 37 milyon 514 bin dolarlık ihracat yapıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!