Milli Piyango özelleştirmesinde geri sayım

Güncelleme Tarihi:

Milli Piyango özelleştirmesinde geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 12:17

İhaleye çıkmak için Rekabet Kurulunun ön görüşünü bekleyen Milli Piyango, bugün Kurul'da görüşülüyor.

Rekabet Kurulu'nun bugünkü gündeminde yer alan Talih Kuşu özelleştirmesi ile ilgili ön görüşün, prosedür çerçevesinde en kısa sürede alınması bekleniyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Rekabet Kurulunun görüşünü açıklamasının hemen ardından, MP'nin özelleştirilmesine ilişkin kararı Bakanlar Kurulu'nun onayına sunacak.

ÖİB, Rekabet Kurulu'nun ihaleye dönük görüşü için geçen hafta Pazartesi günü Kurul'a başvurmuştu. Kurul, MP özelleştirmesini bugün gündemine alırken, gündem toplantısında konuyu ele alacak ve ön görüşünü hazırlayacak.
Kurul'un satış için ön görüşü, Rekabet Kanunu'na aykırı olabilecek bazı durumların daha ihaleye çıkılmadan tespiti ve engellenmesi açısından önem taşıyor.

Kurul ön görüşünde, ihaleye ilişkin herhangi bir sakıncanın olmadığı yönünde görüş belirtebileceği gibi, ihaleye dönük bazı şartlar ve kısıtlar da koyabilecek.

Rekabet Kanunu'na göre, özelleştirme ihaleleri öncesinde Rekabet Kurulunun görüşü ve ihale sonrasında izni gerekiyor. Mevzuat gereği de kurulun 30 gün içerisinde izin başvurusunu karara bağlaması gerekiyor.

ÖİB, KARARI BAKANLAR KURULU'NA SUNACAK

Öte yandan ÖİB, Rekabet Kurulunun görüşünü açıklamasının hemen ardından Milli Piyangonun özelleştirilmesine ilişkin kararı, Bakanlar Kurulu'nun onayına sunacak.

Yetkililer, Milli Piyango özelleştirilmesi için beklenen kararların alınması durumunda en kısa sürede ilana çıkabileceklerini kaydediyor.

İHALE PROSEDÜRÜ

Rekabet Kurulunun ön görüşünün alınması ve Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıkmasının ardından ihale, pazarlık usulü ile yapılacak.

İhale, İhale Komisyonu tarafından belirlenen ve Bakanlar Kurulu'nca onaylanan lisans değerinden düşük olmamak ve ihale dokümanında istenen diğer şartları sağlamış olmak kaydıyla lisans süresince hasılattan ve diğer gelirlerden alacağı pay karşılığında en yüksek bedeli teklif eden teklif sahibi üzerine bırakılacak ve komisyon ihale sonucuna ilişkin nihai kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayına sunacak. ÖYK kararından önce de Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat gereğince Rekabet Kurulu'ndan izin alınacak. İhale, ÖYK tarafından onaylandıktan sonra kesinleşecek.

ÖZELLEŞTİRMEYE İLGİ

Maliye Bakanlığı (Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü) tarafından hazırlanan ve şans oyunları lisansının verilmesi ve lisansa konu faaliyetlerle ilgili esasları düzenleyen Yönetmeliğe göre, lisans, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yeni kurulacak bir iktisadi devlet teşekkülüne veya Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş anonim şirketlere ayrı ayrı veya topluca verilebilecek. Lisans süresi on yılı geçmemek üzere, şartnameler ve lisans sözleşmesi ile belirlenecek. Lisans süresi faaliyete geçiş tarihinden itibaren başlayacak. Lisans sahibinin şans oyunlarının planlanması, tertibi ve çekilişlerinin düzenlenmesine ilişkin operasyonları ve bu operasyonların üzerinden gerçekleştirileceği şans oyunları sisteminin kurulumu ve işletimi faaliyetleri lisans sözleşmesi ile yürütülecek. Lisans sahibi, lisansı başkasına devredemeyecek ve lisansa konu şans oyunları faaliyetlerinin tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamayacak.

Hasılattan işletici firmanın payının dışında kalan tutar ise mevcut durumda olduğu gibi vergi ve diğer harcamalar düşüldükten sonra, Milli Piyango İdaresi ile ağırlıklı olarak Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Tanıtma Fonunun da aralarında bulunduğu fon ve kurumlara verilecek.

Milli Piyango özelleştirmesi ile ilgili daha önce yabancı piyango kuruluşları ilgilendiklerini açıklamıştı. Söz konusu özelleştirme ile Yunanistan Piyango İdaresi OPAP'ın, Türk ortakları Doğuş ve Alarko ile birlikte, İtalyan Lottomatica ile Amerikan ortağı GTECH'in, Avusturya Milli Piyango İdaresi Osterreichische, İntralot ve İngiliz Camelot'un ihale sürecini beklediği açıklanmıştı. Doğuş ve Alarko dışında Koç Holding, Çukurova Holding, Doğan
Holding ve İş Bankasının da Piyango özelleştirmesiyle ilgilendiği ifade edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!