Migros'ta yarış başladı

Güncelleme Tarihi:

Migrosta yarış başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 10:01

Koç Grubu'nun çoğunluk hisselerini satışa çıkardığı Türkiye'nin en büyük süpermarket zinciri Migros'ta büyük yarış resmen başladı, teklif verenler belli oldu.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Elif Batu Yener imzalı habere göre, Koç Grubu'nun 4 milyar dolar istediği söylenen ancak, bazı kesimler tarafından "oldukça pahalı" bulunan Migros'ta önceki gün dolan bağlayıcı olmayan teklif süresini dört stratejik yatırımcı ile bir veya iki özel sermaye fonu kaçırmadı ve tekliflerini sundu. Bu firmalar arasında daha önce de Migros'a talip olduğunu açıklayan CarrefourSA, Rus Alfa, Kiler Grubu ve İsveç'li ICA yer alıyor. Yine sürekli olarak Migros'la ilgilendiğini belirten Ülker'in de bir yatırım fonu ile birlikte teklif verdiği ve bu grubu daha sonra Anadolu Grubu'nun da dahil olacağı belirtiliyor.

Koç Grubu, geçtiğimiz haziran ayında Migros için strateji alternatifleri değerlendirmek üzere JP Morgan'ı görevlendirmiş ve işlemin Mart 2008'e kadar tamamlanmasının beklendiğini bildirmişti. Sermayesinin yüzde 50,83'ü Koç Holding'e ait olan Migros'un piyasa değeri 3.2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Koç Holding, Migros'un Rusya'daki iştiraki ve Ramstore'ları yöneten Ramenka'yı 542.5 milyon dolara Enka Holding Investment'e satmıştı.

Haberin Devamı

ICA İKEA'dan cesaret aldı

Dün Referans'a açıklama yapan ve perakende büyümek istediklerini belirten Ümit Kiler, tekliflerini verdiklerini söyledi. Kiler, "Biz Migros'ta iddialıyız. Bu nedenle tek başına teklifimizi verdik. Bundan sonra süreç ne olacağını gösterecek" dedi.

Migros'a teklif verenler ICA dışında, tahminler doğrultusunda çıktı. ICA'nın adı bugüne kadar telaffuz edilmemişti. Ancak Türkiye'de çok bilinmese de ICA, İsveç'in en büyük perakende grubu. İsveç'te 2003 adet mağazası ve dünya genelinde 11 bin 698 çalışanı bulunan ICA, aynı zamanda Norveç, Estonya, Litvanya ve Letonya'da faaliyet gösteriyor. ICA'nın, ev eşyası alanında tanınmış İsveçli firma İKEA'nın başarısından etkilenmiş olabileceği belirtiliyor.

Perakendeciler vazgeçti

Migros'a bir konsorsiyumla teklif vermek için hazırlık yapan ve Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası'na araÅŸtırma yaptıran Perakendeciler Federasyonu ise fiyatı pahalı buldukları gerekçesiyle karar deÄŸiÅŸtirdi. Perakendeciler Federasyonu BaÅŸkanı Åžeref Songör, kendilerinin Migros için 2.5-3 milyar dolar bir bedel öngördüklerini fakat telaffuz edilen 4 milyar doları çok yüksek buldukları için teklif vermediklerini söyledi.Â

Haberin Devamı

Parçalanarak satılabilir

"Migros büyük lokma, bu nedenle parçalanarak satılabilir" diyen sektör analistlerine göre, bu ölçekte ve bu fiyatta bir firmayı perakende sektöründe alabilecek firma sayısı az. Ancak Türkiye'de büyümek isteyen bir perakende şirketi için de bulunmaz bir fırsat. Bu nedenle, uzmanlara göre Migros'un yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan "M" mağazalarını bir firma alacak. Bunların dışında kalan Şok, Tansaş ve Macro Center mağazaları ise ayrı bir parça olarak başka bir firmaya verilecek. Uzmanlar ayrıca, talipliler arasında en yüksek şans verilen CarrefourSA'nın ise Rekabet Kurulu'ndan onay alamayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Haberin Devamı

Süreç bundan sonra nasıl işleyecek?

Migros'ta teklif verme süresi dün doldu. Bugüne kadar Migros'a talip olan firmalar JP Morgan tarafından kendilerine verilen bazı bilgiler üstünde araştırma yaparak ilk tekliflerini hazırladılar. Bu tekliflerin içinde öngördükleri fiyat da var. Bundan sonra teklif veren firmalar Migros'un diğer bilgilerine de ulaşabilmek için dataroom'a (bilgi odası) girecekler. Bunun için her firmaya belli bir tarih verildi. Arkasından ikinci ama yine kesin olmayan teklifler alınacak. Son olarak da yüksek teklif veren firmalar arasında bire bir pazarlık yapılacak. Sürecin 15 Ocak'a kadar bitirilmesi planlanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!