Microsoft ‘Adalet’le uzlaşıp, kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Microsoft ‘Adalet’le uzlaşıp, kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2002 01:31

Yazılım devi Microsoft, aleyhinde açılan antitröst davasında önemli bir zafer kazandı. Microsoft'un Adalet Bakanlığı ve bazı eyaletlerle yaptığı antitröst uzlaşması bir federal mahkeme yargıcı tarafından da onaylandı.

Bu durumda Microsoft herhangi bir ceza ödemek durumunda kalmayacak, ancak ürünleriyle ilgili bazı teknik bilgileri vermek zorunda kalacak, ayrıca rekabet kurallarına uymayan anlaşmalar yapamayacak.

4.5 yıl önce Demokratlar iktidardayken, Adalet Bakanlığı, Windows işletme sistemlerinde kendi internet yazılımlarını zorunlu tutarak haksız rekabet uyguladığı gerekçesiyle Microsoft'tan davacı olmuştu. Mahkemeden şirketin ikiye bölünmesi kararı çıkmış, daha sonra ise Adalet Bakanlığı ile bazı eyaletler Microsoft ile bir uzlaşmaya varmıştı.

Uzlaşmayı kabul etmeyen California, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Utah, West Virginia ve Washington DC ise Microsoft'a daha fazla yaptırım uygulanması için davalarını sürdürme kararı almıştı. Ancak önceki günkü duruşmada Washington Bölge Mahkemesi Hakimi Colleen Kollar-Kotelly, Adalet Bakanlığı ile Microsoft arasındaki anlaşmayı küçük değişikliklerle onayladı. Uzmanlar, bu kararın Microsoft açısından zafer niteliği taşıdığını belirtiyor.

MALİ CEZA YOK

Anlaşma, mali açıdan Microsoft'a ceza getirmiyor, ancak Bill Gates'in kurduğu şirket, ürünleriyle ilgili bazı teknik bilgileri açıklamak zorunda kalacak, ayrıca rekabete aykırı anlaşmalar yapamayacak. Hakim Kollar-Kotelly, ‘‘Mahkeme, kamunun çıkarları gözönünde bulundurularak varılan uzlaşmayı tatminkar bulmuştur’’ dedi. Yargıç, Microsoft'a daha fazla yaptırım getirilmesinin rakiplerine avantaj sağlayacağına karar verdi.

Bill Gates ise kararı ‘‘büyük bir dönüm noktası’’ olarak tanımlayarak, ‘‘Bu anlaşma Microsoft'a yeni sorumluluklar getiriyor ve biz de bunu kabul ediyoruz’’ dedi. Davacı eyaletler kararı temyiz edip etmeme konusunda herhangi bir görüş açıklamadı.

Ancak karar rakiplerde hayal kırıklığı yarattı. ProComp Şirketi'nin Başkanı Mike Pettit, ‘‘Bu yasal sistemin bir başarısızlığının göstergesidir, bu tüketicilerin, rekabetin, icatlarıyla dünyayı değiştiren Netscape gibi şirketlerin korunması yönünde bir başarısızlıktır’’ yorumunu yaptı.

Uzlaşma Microsoft'a neler yaptıracak?

Microsoft, yazılımları için tek tip lisans sözleşmeleri hazırlayacak.

Rakiplerinin ürünlerini kullanan bilgisayar üreticilerini misillemede ya da misilleme tehditinde bulunamayacak.

Rakiplerinin, medya players, messenger ve browserlarının Windows ile birlikte çalışmasına izin verecek.

Anlaşmanın uygulanabilmesi için bağımsız direktörlerden bir komite kuracak.

Anlaşma 5 yıl boyunca sürecek, Microsoft'un ihlallerinin sürmesi halinde 2 yıl uzatılması gündeme gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!