Metronun vagonları Türkiye'de üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Metronun vagonları Türkiyede üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Metrosu'nun vagon dizileri, yakın gelecekte Türkiye'de üretilecek. Gelecek yıl sonunda ulaşıma açılması umulan İstanbul Metrosu için gerekli 100 kadar metro vagonundan 32'si, Fransa'dan ithal edilecek. Diğerleri, Türkiye'de Tüvasaş, Türemsaş ve Aselsan firmaları tarafından üretilecek.

İstanbul Metrosu'nun işletmesini üstlenecek olan İstanbul Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu'nun Hürriyet'e yaptığı açıklamaya göre ilk aşamada gerekli olan 32 vagonun Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden kiralanmasına karar verilmişti. Ancak işlemlerde ortaya çıkan bazı zorluklar üzerine, uluslararası bir ihaleyle, 32 vagonun ithaline karar verildi. Açılan ihaleye, Adtranz, Bombardier Inc. ve GEC ALSTIIOM Transport şirketleri davet edildi. İhaleyi, 52 milyon 257 bin dolarlık teklif veren Fransız Şirketi GEC ALSTIIOM Transport kazandı.

1 Eylül 1998 tarihinde, 4 vagondan oluşan ilk diziyi İstanbul'a getirtecek olan şirket, her ay bir dizi getirtmeyi sürdürecek. Her biri 1 milyon 350 bin dolara mal olacak 32 vagon için 48 ayda toplam 6.7 trilyon lira ödenecek. İstanbul Metrosu'nda ilk sefer Aralık 98'de yapılacak. Protokolde yer alan bir maddeye göre, İstanbul Metrosu'nun Yenikapı'ya uzatılmasıyla gereksinim duyulacak 70 kadar vagon, GEC ALSTIIOM Transport şirketinin lisansı ile Türkiye'de üretilecek. Türkiye'nin ilk metro araçlarını üretecek olan Adapazarı'ndaki Tüvasaş, Eşkişehir'deki TÜREMSAŞ ile Ankara'daki Aselsan şirketleri, diğer kentlerin gereksinimini de karşılamak üzere üretimi sürdürücek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!