Mersin-İstanbul hattında Egebank'ın 9 trilyonu uçtu

Güncelleme Tarihi:

Mersin-İstanbul hattında Egebankın 9 trilyonu uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yahya Murat Demirel, kredi borcu olan Öner Ağaç'a ait makineleri bir başka şirkete satış oyunuyla Egebank'ın 9 trilyonunu yok etti. Mersin-İstanbul hattında gerçekleşen bu operasyonda, Yahya Murat Demirel'in kendi şirketleri ile hizmetçileri adına kurduğu şirketler kullanıldı. Paranın izi henüz bulunamadı.

Özel uçak 9 trilyon için 4 sefer yaptı

13 milyon 600 bin dolar, kağıt üzerinde Öner Ağaç'ın Egebank Mersin Şubesi'ndeki hesabına aktarıldı. Mersin Şubesi'nde bu kadar nakit olmadığı için, 4 eşit parçaya bölünerek çuvallara doldurulan 13 milyon 600 bin dolar, Şaban Ayhan Tatlıgil tarafından uçakla Mersin'e götürülüp getirildi. 15, 16, 22 ve 23 Eylül 1999 tarihlerinde, Yahya Murat Demirel'in uçağı ile Adana'ya 4 sefer yapan Şaban Ayhan Tatlıgil, çuvalla götürdüğü parayı Mersin Şubesi'ne yatırıyor, hemen geri çekerek İstanbul'a getiriyordu.

EGEBANK'a 7 trilyon lira borcu olan Öner Ağaç Şirketi'ne el koyan Yahya Murat Demirel, şirkete ait makineleri bir başka şirketine 13 milyon 600 bin dolara (9 trilyon lira) kiralayıp, parayı Mersin-İstanbul hattında yok etti. Müfettişler, merkez şubeden çekilip, Demirel'in özel uçağı ile, Şaban Ayhan Tatlıgil tarafından 4 kez Mersin'e götürülüp İstanbul'a getirilen 9 trilyon liranın izini bulamadı.

Egebank'a 7 trilyon 100 milyar lira borcu olan Mersinli Öner Grubu'nun bugün değeri 525 milyar lira olan gayrımenkulleri, 26 Mart 1999'da yapılan protokolle, 2 trilyon liraya bankanın mülkiyetine geçirildi. El değiştiren Öner Ağaç firması, Yahya Murat Demirel'in koruması Cemal Çelik ile elemanlarından Ali Tabu'nun üzerine geçirildi.

Egebank Yönetim Kurulu aynı gün, trilyonlarca liralık kredi borcunu ödemeyen ve göstermelik bir başvuru yapan Öner Ağaç'a, 5 milyon dolar daha kredi çıkardı. Bu paranın 20 milyar 700 milyonluk bölümü, 22 Nisan günü Mersin Vakıflar Bankası'ndan, Öner Ağaç yetkilisi olduğuna dair talimat getiren Tarık Ekti isimli şahsa ödendi. Paranın kalan 775 milyar lirası da yine firmanın yetkilisi olduğuna dair Beşiktaş 8. Noterliği'nden yazı getiren Gökalp Baştürk'e, Egebank Bahçekapı Şubesi'nden ödendi. Sonradan yapılan incelemede, Baştürk'ün noterden getirdiği belgenin sahte olduğu anlaşıldı.

İPOTEKLER, ÖZEL MÜLK OLDU

Egebank'ın ipoteğinde bulunan Mersin Karaduvar Köyü'ndeki 5 bin metrekarelik arsa, 24 Nisan günü kağıt üzerinde, 3 trilyon lira bedelle, Yahya Murat Demirel'e ait Otomobilcilik ve Ticaret AŞ'ye satıldı. Arsa üzerinde bulunan yine Egebank ipoteğindeki kapı ve kereste fabrikasında bulunan modern cihazlar ise yine Yahya Murat Demirel'e ait olan Üniversal Yatırım Holding A.Ş.'ye 13 milyon 600 bin dolara kiralandı. Egebank tarafından, Üniversal Holding adına çıkarılan toplam 13 milyon 600 bin dolar kredi, Öner Ağaç'ın Mersin şubesindeki hesaba, kağıt üzerinden aktarıldı.

HİZMETÇİNİN ŞİRKETİ

Üniversal Yatırım Holding, 13 milyon 600 bin dolara kiraladığı makineleri, 14 milyon dolara Egebank kuruluşlarından Era Finansal Kiralama A.Ş.'ye sattı. Era Finansal A.Ş., aynı gün yapılan başka bir sözleşmeyle makineleri, Fırsat Tüketim Malzemeleri Limited Şirketi'ne, 18 milyon 157 bin dolara kiraladı. Müfettişler, hiç bir faaliyeti olmayan Fırsat Tüketim isimli şirketin sahiplerinin Yahya Murat Demirel'in hizmetçileri İlhan Karakuş ile Bekir Özer, adresinin de Egebank merkezi olduğunu belirlediler. Makineler bir süre önce, Haramidere'deki bir depoya yapılan polis baskında bulundu.

Makineleri Öner Ağaç firmasından kiralayan Yahya Murat Demirel'in şirketi Üniversal Holding şirketine Egebank'ın çıkardığı 13 milyon 600 bin dolar, çok ilginç bir yöntemle zimmete geçirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!