Merrill Lynch: Türkiye BRIC’in önüne geçti, seçim riski görmüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Merrill Lynch: Türkiye BRIC’in önüne geçti, seçim riski görmüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 00:00

ABD’nin en eski yatırım bankalarından Merrill Lynch’in Varlık Yönetiminde Portföy Strateji Uzmanı Johannes Jooste, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerinin her zaman en iyi performansı gösteren piyasalar olmadığını, Türkiye’nin bazı alanlarda onların çok önüne geçtiğini söyledi.

Merill Lynch, 2011’de seçim riski görmediğini açıklarken, bütçede harcama yapacak imkân olduğu görüşünde.

1.5 trilyon dolar müşteri varlığıyla dünya çapında kapsamlı varlık yönetimi ve yatırım hizmetleri sağlayıcısı olan Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi’nin Türkiye’nin de içinde yer aldığı EEMEA Bölgesi Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, “2010’da kriz fırsat getirdi, Türkiye yeni Brezilya olabilir, yeni bir hikâye doğabilir demişiz. Bize pembe gözlükle bakıyor demişler. Ama neredeyse karamsar bile kalmışız. 2011 için görüşlerimiz konsensus içinde, genel anlamda çok olumlu beklentilerimiz var” dedi.

Mezuniyet notla taçlanacak

Yüzde 5.3 büyüyeceğini tahmin ettikleri Türkiye’de 2011’in “mezuniyet yılı” olacağını ifade eden Hamzaoğlu, “Bunun Türkiye için yatırım yapılabilir ülke notuyla taçlandırılmasını bekliyoruz. Türkiye, yatırım yapılabilir ülke olduğu zaman yeni endekslere dâhil olacak ve yeni yatırımcılar gelecek. Türkiye yeni bir Brezilya olabilir ve bu sayede makro dönüşümlerini de tamamlayabilir.”

Seçim riski yok

Türkiye için 2011’de risk olarak gördükleri iki faktörün küresel enflasyonun yükselmesi ve gelişmiş ekonomilerin beklenenden hızlı toparlanması olduğunu söyleyen Hamzaoğlu, yaklaşan seçimleri esas bir risk olarak görmediklerini bildirdi. Hamzaoğlu, nedenini ise şöyle aktardı: “Türkiye’de büyüme kuvvetli olduğu ve faiz oranları çok düştüğü için bütçede seçim harcaması yapabilecek imkân var. Vergi dışı gelirler oldukça kuvvetli, özelleştirmelerin gelirleri bu yıl girecek, faiz harcamalarında ciddi düşüş söz konusu. Yüksek büyümeyle beraber vergi gelirlerinde de bir artış bekliyoruz. Harcamalarda bir artış olması, piyasalarda mali disiplin anlamındaki endişeleri körüklemeyecektir. Birçok ülkeye nazaran kamu borcundaki azalma, bütçe açığında iyileşme böyle endişelerin çok fazla gerekli olmadığını gösteriyor. Hükümet yine para harcayacaktır ama genel bütçede buna imkân var.”

Herkesin gözü Merkez’de

Hamzaoğlu, Merkez’in politikalarını olumlu bulduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: “Sadece enflasyon değil cari açığa da bakan Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar gelişmekte olan ülkelerde bir ilk. O yüzden herkesin gözü Türkiye’nin üzerinde. Merkez’in istediği ‘Para gelecekse, daha uzun gelsin’. Ancak bizim için temel risk aşırı likidite çekilmeye başlarsa ve gerçekten 2011’de özellikle Avrupa ve ABD’de ekonomi çok iyi olursa bu Türkiye’yi hazırlıksız yakalar.”

Türkiye’de 25 milyar dolarlık satın alma olur

DÜNYANIN önde gelen danışmanlık şirketlerinden Ernst&Young’ın raporuna göre, Türkiye’de 26.4 milyar dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleşti. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte bu tutarın 30 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, 2011 yılı için özelleştirmelerle birlikte 25 milyar dolarlık öngörüde bulunuldu. Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, “Elektrik dağıtım özelleştirmelerini alan bazı Türk yatırımcıların önümüzdeki dönemde konsorsiyuma gideceklerini, bazı yabancı ortaklar alacağını düşünüyorum” derken, Körfez’in yanı sıra Çin ve Hindistan da yatırımcı beklediklerini açıkladı. Raporda, dikkat çeken bazı sonuçlar ise şöyle oldu: “Türkiye’de geçen yıl 241 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti, işlem sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 108’lik bir artış ortaya koydu. Yabancının temkinli yerli yatırımcının cesir davrandığı 2010’da birleşme ve satın almaların 16.5 milyar dolarlık kısmı yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Böylece Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği işlem sayısı ve hacminde bir rekor yaşandı. En büyük işlem Garanti Bankası hisselerinin BBVA tarafından satın alınması oluştururken, sıralamadaki ilk 10 işlem toplamın yüzde 76’sını oluşturdu.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!