Merkez’den yeni hamle

Güncelleme Tarihi:

Merkez’den yeni hamle
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2018 22:46

Merkez Bankası, dün sabah yaptığı duyuru ile bankalararası para piyasasında gecelik borç alabilme limitlerini dünden itibaren geçerli olmak üzere 13 Ağustos öncesindeki seviyesini iki katına çıkardı. 13 Ağustos öncesinde bankalararası piyasada 22 milyar TL olan limit bu karar ile 44 milyar TL’ye çıkarılmış oldu.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası dün yeni bir adım açıkladı. Dün sabah yaptığı duyuru ile Merkez Bankası daha önce bankaların ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacağını duyurmuşken, dünden itibaren borç alabilme limitini 13 Ağustos 2018 öncesi limitlerin 2 katı olarak belirledi. Merkez Bankası 13 Ağustos’tan önce bankalara öz kaynaklarına göre limitler dahilinde borç veriyordu. 13 Ağustos’tan sonra sınırsız olan limit, 44 milyar lira ile sınırlandırılmış oldu.
Merkez Bankası’ndan dün yapılan açıklamada, 13 Ağustos tarihinde Finansal Piyasalara ilişkin yapılan duyuru hatırlatılarak, Merkez Bankası tarafından gün içi ve vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacağının duyurulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 29 Ağustos 2018 tarihinden itibaren, Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda gecelik vadedeki işlemler için bankaların borç alabilme limitlerinin 13 Ağustos 2018 öncesi limitlerin iki katı olarak uygulanmaya başlanmasına karar verilmiştir” denildi.
13 Ağustos tarihinden önce bankaların borç alabilme limiti 22 milyar liraydı. Merkez Bankası piyasadaki dalgalanma sonrası 13 Ağustos’ta bazı önlemleri devreye aldı. 13 Ağustos tarihinde yapılan yazılı açıklamayla likidite sınırsız hale getirildi. Daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) dövize karşı swap kararları devreye girdi. TL’ye talep arttı. Bu da swap piyasasında TL faizleri yükseltti. Merkez Bankası dün aldığı kararla iç piyasada TL’ye artan talebi kısma adımı atmış oldu. Atılan adım aynı zamanda kura karşı TL miktarını kesme adımı olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

BİST’TE DEVAM EDİYOR

Yetkililer ise 13 Ağustos’taki stres nedeniyle Merkez Bankası’nın bazı kararlar aldığını hatırlatarak, o günlerde, “panik yapmayın TL mi isteniyor, benden limitsiz gecelik borçlanabilirsiniz” denildiğini dile getirdiler. Her bir bankanın Merkez Bankası’nda bankalararası para piyasası gecelik limiti olduğunu anlatan yetkililer, bunun toplamının 13 Ağustos öncesi 22 milyar lira olduğunu, 13 Ağustos’ta limitsiz şimdi de 44 milyar lira limitli hale geldiğini kaydettiler. Merkez Bankası’nın BİST’te gecelik piyasada kotasyon vermeye devam ettiğini vurgulayan yetkililer, bankaların da buradan gecelik vadede borçlanabileceğini, burada limitlerin geçerli olmadığını söylediler. Yetkililer bu adımı normal uygulamaya dönme adımı olarak nitelediler.
Öte yandan piyasada gözler Merkez Bankası’nın 13 Eylül’de gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Piyasalarda genel beklenti faiz artışı olacağı yönünde iken ekonomideki yavaşlama nedeniyle Merkez’in faiz artışı yapmayacağını savunanlar da bulunuyor.

Haberin Devamı

DOLAR 6.48 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ

DOLAR dün sabah güne 6.31 lira seviyelerinden başladı ve gün boyu yükselişini sürdürdü. Gün içinde 6.48 liraya kadar yükselen dolarda bankalararası piyasada son işlemler 6.4207 liradan oldu. Dolardaki yükselişte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in önceki akşam 18 banka ve 2 finansal kuruluşun kredi notlarını indirmesi etkili oldu. Euro da 7.65 lirayı gördü. Borsa İstanbul da günü yüzde 0.62 düşüşle 93 bin 280 puandan tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!