Merkez, tüketici kredisine freni sevdi yine ‘Gerekirse ek önlem gelir’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez, tüketici kredisine freni sevdi yine ‘Gerekirse ek önlem gelir’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 00:00

Politika faiz oranını yüzde 6.25’te sabit tutan Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerine yönelik aldığı önlemlerin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Erdem Başçı başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamasında, enflasyon konusunda haziranda, cari açık konusunda yılın son çeyreğinde iyileşmeler görüleceği mesajı verildi. Politika faizinde 5 aydır değişikliğe gitmeyen, ancak gerekirse ek önlemler alacağını açıklayan PPK, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:

İşsizlik kriz öncesine döndü

Son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Enflasyon Raporu’nda sunulan çerçeveyi teyid ediyor. Özel tüketim ve yatırım talebi ılımlı bir seyir izlemekte, dış talep ise zayıf görünümünü koruyor. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam ederken işsizlik oranları kriz öncesi seviyelerine döndü.

Kapasite kullanım oranları düşük

Bununla birlikte, güçlü verimlilik artışlarının da katkısıyla birim işgücü maliyetleri azalıyor. Zayıf dış talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının düşük düzeylerini koruyor.
Ancak, ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli yansımalarına ve baz etkisine bağlı olarak kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselişin süreceği tahmin ediliyor.

Bu ay gıda fiyatları düşecek

Ayrıca Kurul, mayıs ayında sıçrama gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının haziran ayında belirgin bir düşüş göstereceğini ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun, Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyelere döneceğini not etti.

Fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesi ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınması uygun olacaktır.

Faiz 5 aydır değişmiyor

HAZİRAN ayında da, faiz değişikliği yapmayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), ocak ayı toplantısında politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 6.25’e çekmişti. Merkez Bankası, bu indirimle piyasaları şaşırtmıştı. Ancak ondan sonra faize bir daha dokunmadı. PPK, gecelik faizi ise aralık 2010’dan bu yana yüzde 1.50 seviyesinde tutuyor.

Merkez ‘Bekle-gör’de kaldı, ‘Faiz artacak’ beklentisi güçlendi

MERKEZ Bankası faiz oranlarında bir değişikliğe gitmese de, piyasada ‘faiz artacak beklentisi güçlendi. Uzmanlar, kararı şöyle yorumladı:

Fatih Keresteci (HSBC): Merkez bekle-gör moduna bağlı kaldı, riskin ‘aşırı borçlanma’ olduğu algısı devam ediyor. İfadeler ‘aşırı ısınma’ tarzı bir risk taşımıyor.

İş Yatırım: Faizlerin yılın 3’üncü çeyreğinden itibaren başlamak üzere 2011’de toplamda 100 baz puan, 2012 içinde de toplamda 150 baz puan artırmasını bekliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!