Merkez sürpriz yapmadı... Faiz yüzde 45’e yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Merkez sürpriz yapmadı... Faiz yüzde 45’e yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2024 07:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45’e yükseltti. Merkez’den “Gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldı” mesajı geldi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası politika faizini yüzde 45’e çıkararak, gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı mesajını verdi. Para Politikası Kurulu (PPK) metninde, “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir” denildi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan PPK’da politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı piyasa beklentilerine paralel 250 baz puan artırıldı. Böylece 42.5 olan politika faizi yüzde 45’e yükseldi. PPK sonrası yapılan açıklamada, aralık ayında manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydettiği belirtildi. Yurt içi talebin mevcut seviyesinin, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu kaydedildi.

Haberin Devamı

SINIRLI İYİLEŞME SÜRÜYOR

Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret ettiği dile getirildi. Açıklamada, Kurul’un, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirdiği ifade edilerek, “Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür” denildi.

GEREKLİ DÜZEYE ULAŞILDI 

PPK metninde, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir” denildi. Açıklamada, Kurul’un, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdiği belirtilerek, “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir” mesajı verildi.

Haberin Devamı

MİKTARSAL SIKILAŞMAYA DEVAM

PPK açıklamasında, Kurul’un, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği kaydedildi. Kurul’un, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceği belirtilerek, “Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir” denildi.

 

BAKMADAN GEÇME!