Merkez: Politika araçlarını 'genişletici' yönde kullanabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Merkez: Politika araçlarını genişletici yönde kullanabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 14:02

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, beklentilere paralel olarak politika faiz oranını yüzde 6.25'te sabit tuttu. Merkez'in açıklamaları bir öncekine göre çoğunlukla aynı kalırken yurtdışındaki gelişmelere ve büyümede yaşanabilecek olası yavaşlamaya karşı önlemler alınabileceğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Banka'nın açıklamasındaki en dikkat çekici bölümde şu ifadeler yer aldı: 

"...mevcut politika bilesiminde bir değisikliğe gitmemistir. Bununla birlikte Kurul, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye iliskin endiselerin risk istahını olumsuz etkilemeye devam etmesi halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacağını belirtmistir. Ayrıca, gelismis ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinlesmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genisletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceği ifade edilmistir"

Merkez'in 'genişletici' ifadesini değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, "Merkez Bankası faiz koridorundaki geniş marjı daha az seviyeye düşürerek likidite problemlerinin üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Merkez dışarıyı izlemeye devam edecek. Piyasada ciddi bir likidite darlığı var, o noktada kaygı yükseldiğinde bu adımları atacaktır.

 

Haberin Devamı

Genişletici adımlar sırasıyla, faiz koridorlarındaki daraltmayla başlayıp, daha sonra munzam karşılık oranlarının indirilmesi ve elde başka seçenek kalmazsa son strateji olarak da politka faizinde indirim şeklinde görülebilir" dedi.

 Banka'dan yapılan açıklamanın tam metni ise şöyle:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Dstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının asağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermistir:

"a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25,

"b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 1,50, borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8,

Haberin Devamı

"c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12.

"Son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Nisan Enflasyon Raporu’nda sunulan çerçeveyi büyük ölçüde teyid etmektedir. Özel tüketimde yavaslama isaretleri gözlenirken yatırım talebi ılımlı bir seyir izlemekte, dıs talep ise zayıf görünümünü korumaktadır. İstihdam kosullarındaki iyilesme devam ederken issizlik oranları kriz öncesi seviyelerine dönmüstür.

"Bununla birlikte, güçlü verimlilik artıslarının da katkısıyla birim isgücü maliyetleri azalmakta, zayıf dıs talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranları düsük düzeylerini korumaktadır.

Haberin Devamı

"Kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin bir miktar daha yükselmesi beklense de iktisadi faaliyetteki yavaslama nedeniyle artısın sınırlı kalacağı tahmin edilmektedir.

"Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler ve maliye politikasındaki sıkı durus Merkez Bankası’nın uyguladığı politika bilesimini destekleyerek iç ve dıs talebin dengelenmesine katkıda bulunmaktadır.

"Kurul, uygulanan politikalar sayesinde iç talebin kontrol altına alındığını belirtmis ve yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyilesmenin gözlenmeye baslayacağını teyid etmistir.

"Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaslamayı ve son dönemde küresel ekonomideki giderek artan belirsizlikleri de göz önüne alarak mevcut politika bilesiminde bir değisikliğe gitmemistir. Bununla birlikte Kurul, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye iliskin endiselerin risk istahını olumsuz etkilemeye devam etmesi halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacağını belirtmistir.

Haberin Devamı

"Ayrıca, gelismis ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinlesmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genisletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceği ifade edilmistir".

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!