Merkez, haftada 500 milyon dolarlık alıma kapıyı araladı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, haftada 500 milyon dolarlık alıma kapıyı araladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2010 00:00

Böylece Merkez Bankası uyguladığı günlük alım ihalesine ek olarak ilave alım tutarı getirdi. Yeni yönteme göre Merkez Bankası haftalık olarak ek alım miktarlarını artırabilecek ve her hafta alınabilecek ek tutar haftanın ilk iş gününde belirleyecek.

Haftanın ilk iş günü

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak likidite koşullarının iyileşmesi ve yurtiçine sermaye akışının güçlü seyretmesi durumunda döviz alımlarının hızlandırılabilmesi için düzenli döviz alım ihalelerinin yanı sıra, bir hafta içerisinde ilave alımı yapılabilecek en fazla tutarı haftanın ilk iş gününde saat 11.00’de ilan edecek. Önümüzdeki hafta için “ilave alım yapılacak en fazla tutar” ise 300 milyon dolar olacak. Düzenli döviz alım ihalelerinin dışında ilave alım yapılabileceği ilan edilen tutarın, aynı günde ne kadarının alınacağı saat 13.30’da ilan edilecek, ihale saat 13.35-13.45 arasında gerçekleştirilecek.

500 milyon dolar

Merkez Bankası’nın 4 Ekim haftasındaki alım tutarının 500 milyon doları geçmeyeceği belirtilirken, konuya ilişkin Reuters’a açıklama yapan yetkili, “Merkez Bankası’nın açıklanan 300 milyon dolar ek alımı ile birlikte 4 Ekim haftasında alacağı döviz alım tutarı, opsiyonlarla birlikte,en fazla 500 milyon dolar olacak” dedi.

Rezervi artırmak için

HSBC’den Fatih Keresteci Merkez Bankası’nın bu yöntem ile TL’deki değerlenmeyi sınırlama yönünde bir adım attığını belirterek, “Bu yöntemle esnek bir yapıya kavuşan TCMB’nin döviz rezervini daha hızlı artırma yönünde de bir adım attığını düşünüyoruz. Bu yöntem belki dolar kurunda yukarı yönde bir harekete yol açmayabilir ancak aşağı yönde de hareketi sınırladığını düşünüyoruz. Döviz alım ihaleleri ile birlikte piyasaya verilecek olan TL’nin repo ihalesi miktarı ile oynanarak dengeleneceğini ve bu nedenle de faizler üzerinde ek bir etki doğurmayacağını düşünüyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!