Merkez Bankasının faiz indirimine tepkiler sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasının faiz indirimine tepkiler sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 14:53

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, Merkez Bankasının 0,5 puanlık indiriminin başta ihracatçılar olmak üzere tüm sanayicilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Burkay, yazılı açıklamasında, indirim kararını “İyi niyetli bir yaklaşım” olarak nitelendirdiklerini, ancak bunun piyasalara fazla bir yansımasının olmayacağını ifade etti.

Enflasyon ve faiz arasındaki makasın çok açıldığına dikkati çeken Burkay, şunları kaydetti:
“Bu açığın nasıl kapatılacağını sabırsızlıkla beklemekteyiz. Sınır ötesi harekat ve Ermeni tasarısı gibi konular nedeniyle de önümüzdeki süreçte şok indirimler beklemek, yeni hayal kırıklıklarına sebebiyet verecektir. Bundan dolayıdır ki hükümetin hiç vakit kaybetmeden reformları hayata geçirmesi, istihdam üzerindeki vergi yükünü en az yüzde 10 seviyelerinde düşürmesi, bunu tüm sektörlerde yapamıyorsa da tekstil ve konfeksiyon sektöründen başlayarak sektörel uygulamaya geçmesinin hayati önemi vardır. Karar, başta ihracatçılar olmak üzere tüm sanayicilerin beklentilerini karşılamaktan uzak.”

Haberin Devamı

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras da yarım puanlık indirime rağmen, Türkiye'nin hala dünyanın sıcak paraya en yüksek faizi veren ülke olduğuna değindi.

Aras, istihdam üzerindeki vergilerin 2008 yılı başını beklemeden, derhal düşürülmesinin gerekli olduğunu savunarak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Aynı şekilde enerji üzerindeki vergilerin de aşağıya çekilmesi ve dünya standartlarına uygun çalışma ortamlarımızın yaratılması gerekmektedir. Merkez Bankasının kademeli faiz indirimine paralel bir şekilde girdi maliyetlerimizde de azaltılma yapılmalıdır. Türkiye, hükümeti ve muhalefet partilerinin desteğiyle Türk ekonomisini sırtında taşıyan tüm sektörleri düşük kur ve yüksek faiz açmazından kurtarabilir. Geç kalınmış değil.”

Rumelili Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık da yarım puanlık indirimin üretici ve sanayicilerin hedefleriyle örtüşmediğini belirterek, “Bir yandan enflasyon hedefinin altına inme riskinden söz edeceksiniz, diğer yandan da yüksek faiz politikasında ısrar edeceksiniz. Bunu iktisadi mantıkla açıklamak güçtür” dedi.

Varlık, Merkez Bankasının yarım puanlık faiz indirimini yeterli bulmadıklarını ve 2007'nin kalan döneminde en az 2 puanlık bir indirim beklediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!