Merkez Bankası'ndan tüketici kredileri açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasından tüketici kredileri açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 15:03

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Turalay Kenç tüketici kredilerinin şu anda oldukça yüksek durumda olduğunu, bunun yavaşlaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, iç piyasası olumsuz dış etkilerden korumak için gayret gösterdiklerini belirterek, "Bu tür dönemlerde Merkez Bankası olarak yapmanız gereken şey bu gereksiz oynaklıklardan korunmak olacaktır. Biz kendi pozisyonumuz açısından oldukça netiz. Parasal politikamızı ancak kendi enflasyon gidişatımıza göre değiştireceğiz" dedi.

Fitch Raitings'in "Kredi Görünümü 2013" toplantısında konuşan Kenç, dış piyasalarda volatilitenin hakim olduğunu ve Fed'in belirsiz politikasından korunmaya çalıştıklarını söyledi.

Tüketici kredilerinin şu anda oldukça yüksek durumda olduğunu ve bu yükselişin nispeten daha aşağı bir seyir almasını beklediklerini kaydeden Kenç, "Finansal durum endeksine baktığımızda önümüzdeki aylarda kredi büyümesinde bir yavaşlama olmasını beklemek gerekir. Finansal durum endeksiyle, kredi stokları arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Mevcut endeks bize kredi büyümesinin yavaşlayacağını gösteriyor. Finansal durum endeksinde aşağı yönlü hareketler gördük" ifadelerini kullandı.

Kenç, Türkiye'nin parasal sıkılaştırmasının çok ciddi ölçüde yapıldığını vurgulayarak, döviz ve faiz volatilitesinin benzer ülkelerde de benzer şekilde seyrettiğini ve çok ciddi bir fark söz konusu olmadığını dile getirdi.

Kenç, ihracat pazarlarına bakıldığında Türkiye'nin oldukça farklı iyi çeşitlendirilmiş pazara sahip bir ülke olduğunu aktararak, "MENA bölgesine olan ihracatımız yükselmekte. Son dönemde MENA bölgesinde bir takım problemler yaşandı. Dolayısıyla biz de Avrupa'ya tekrar yöneldik. Avrupa ülkelerine olan ihracatın temel nedeni budur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında çok yüksek olmadığını söyleyen Kenç, bu oranın yönetilebilir ve makul seviyelerde bulunduğunu ve son 4 yılda rezervlerde yüzde 70'lik artış kaydedildiğine işaret etti.

Kenç, iç piyasayı olumsuz dış etkilerden korumak için gayret gösterdiklerinin altını çizerek, "Fed'in belirsiz para poltikası önemli bir oynaklık kaynağıdır. Dış piyasalarda volatilite hakim. Böyle dönemlerde Merkez Bankası olarak yapmanız gereken şey bu gereksiz oynaklıktan korunmak olacaktır.
Biz kendi pozisyonumuz açısından oldukça netiz. Parasal politikamızı ancak kendi enflayson gidişatımıza göre değiştireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!