Merkez Bankası’ndan seçim öncesi sürpriz karar... Faiz %50’ye çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’ndan seçim öncesi sürpriz karar... Faiz %50’ye çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2024 07:00

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin üstünde artırarak yüzde 50’ye çıkardı. Yerel seçimler öncesi politika faizinde 500 baz puanlık artış adımı dolar kurunu da geriletti. Merkez Bankası’nın açıklaması öncesi 32.41 olan dolar kuru, kararın ardından 32 liranın altına geriledi. PPK metninde, “Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir” denildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Yabancı raporlarda faizin artırılacağı tahminleri yapılsa da genel beklenti faizin sabit bırakılacağı yönündeydi. PPK metninde, “Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir” denildi.

Merkez Bankası’ndan seçim öncesi sürpriz karar... Faiz %50’ye çıkarıldı

Fatih Karahan

SEÇİM ÖNCESİ YÜZDE 50’YE ÇIKARILDI

Yerel seçim öncesi alınan bu karar enflasyonla mücadele için kararlılık mesajı olarak da algılandı. PPK metninde, Kurul’un operasyonel çerçevede değişikliğe gittiği belirtildi, “Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir” denildi.

Haberin Devamı

ŞUBAT ENFLASYONU YÜKSEK GERÇEKLEŞTİ

PPK metninde şubat ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtilerek, “Tüketim malı ve altın ithalatı yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası’ndan seçim öncesi sürpriz karar... Faiz %50’ye çıkarıldı

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğinin altı çizildi. PPK açıklamasında, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir” mesajı verildi.

Haberin Devamı

KREDİ BÜYÜMESİ VE MEVDUAT FAİZİ MESAJI

Açıklamada ayrıca Para Politikaları Kurulu’nun makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürdüğüne değinildi.

Merkez’den gelen önceki sıkılaştırma adımları da hatırlatılan açıklama şöyle devam etti:

“Bu çerçevede, ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırıldı, para politikası aktarımı desteklendi. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecek. Ayrıca likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması da sürdürülecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!