Merkez Bankası'ndan enflasyon uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasından enflasyon uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2003 10:59

Merkez Bankası, uygulamakta olduğu para politikasının, hükümet tarafından mali disiplin ve yapısal reformlarla desteklenmesi durumunda, var olan bir takım içsel ve dışsal risklere rağmen, 2003 yılı için yüzde 20 olarak öngörülen enflasyon hedefinin tutturulacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, enflasyonun 2002 yılındaki seyri ve 2003 yılına ilişkin görünüm değerlendirildi.

Açıklamada, siyasi belirsizliğin azalması, uygulanan programa olan güvenin artması gibi 2003 yılında enflasyondaki düşüşü olumlu etkileyecek gelişmeler yanında, olumsuz etkileyebilecek bazı dışşal ve içsel riskler de bulunduğu anlatıldı. Irak operasyonunun bekleyişler, petrol fiyatları ve kur üzerinde baskı oluşturması olasılığı ile iç talepte hızlı canlanma başlıca riskler olarak sayıldı.

Dışsal risklerin başında, Irak'a yönelik askeri operasyonun gerçekleştirilmesi ve bu durumun bekleyişler, döviz kuru ve petrol fiyatları yoluyla enflasyon oranları üzerinde baskı oluşturması olasılığının geldiği belirtildi.

İÇSEL RİSKLER

Haberin Devamı

Merkez Bankası, enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyecebilecek içsel risklerin başında talepte hızlı canlanma olasılığını saydı.

Açıklamada, 2002 yılında enflasyon üzerinde sınırlayıcı bir etki gösteren iç talebin, 2003'te enflasyonist baskı oluşturabilecek biçimde canlanması olasılığı bulunduğuna işaret edildi.

2002 DEĞERLENDİRMESİ

Açıklamada, uygulanan politikalar ve gerçekleştirilen yapısal reformların programın inandırıcılığını artırmasının, 2002'de enflasyon bekleyişlerini düşürerek enflasyonla mücadeledeki kazanımda belirleyici olduğu anlatıldı.

Bunun yanında bazı makroekonomik gelişmelerin de enflasyonun düşmesine katkıda bulunduğu, özellikle iç talep gelişmelerinin enflasyon üzerinde yukarıya doğru bir baskı yaratmadığı vurgulandı.

Yılın ikinci çeyreğinden itibaren üretimde gözlenen yüksek oranlı artışın daha çok stok birikimi ve ihracattaki canlanmadan kaynaklandığı, tüketim ve yatırım harcamalarındaki artışın ise büyük ölçüde sınırlı kaldığı belirtildi.

KURDAKİ DALGALANMANIN ETKİSİ

Dalgalı kur rejimine geçişin ardından, döviz kuru ile enflasyon arasındaki ilişkide zayıflamanın yavaş yavaş ortaya çıkmasının beklendiği belirtilen açıklamada, döviz kurlarındaki geçiçi dalgalanmaların enflasyona daha geç yansımasının ise 2002 yılından itibaren enflasyonist süreçte önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Ayrıca, gıda grubu fiyat artışlarının son 15 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşmesinin de enflasyonun geçen yıl hedefin altında kalmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

2002 yılında, son 20 yılda görülen en düşük oranda gerçekleşen yıl sonu tüketici enflasyonunun, aynı zamanda, Merkez Bankası Beklenti Anketi yıl sonu beklentisi olan yüzde 31'in de altında çıktığına işaret edilen açıklamada, şu değerlendirme yer aldı:

"Beklenti Anketi aralık ayı ikinci dönem sonuçlarına göre, gelecek oniki aylık enflasyon bekleyişleri Eylül ayından itibaren girdiği düşme sürecini devam ettirerek, yüzde 24.7 oranına gerilemiştir.

Bu oran, 2003 yıl sonu hedefi olan yüzde 20'nin üzerinde olmasına rağmen enflasyon bekleyişlerinin düşürülmesinde 2002 yılı başına göre önemli bir yol alındığını göstermektedir.

Haberin Devamı

Nitekim, 2001 yılı sonunda gelecek yıla ilişkin enflasyon bekleyişi ile hedef arasında yaklaşık 15 puan fark varken, 2002 yılı sonunda bu farkın 5 puanın altına inmiş olması bu görüşü desteklemektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!