Merkez Bankası'nda kamu zammı ve petrol korkusu

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasında kamu zammı ve petrol korkusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2002 01:57

Enflasyon ile ilgili yazılı bir değerlendirme yapan Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulabileceği görüşünü tekrarlarken, kamu fiyat artışları ve petrol fiyatlarının, en büyük risk olduğuna dikkat çekti.

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin sık sık tekrarladığı yılsonu enflasyon hedefinin tutturulabileceği görüşü, Merkez Bankası'nın son enflasyon değerlendirmesinde de yeraldı. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleştirilme olasılığının son derece yüksek olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası, risk unsurlarının göz önüne alındığında ise ham petrol fiyatlarındaki yükselme ile kamu fiyat ayarlamaları konusundaki belirsizliğin ön plana çıktığını belirtti.
Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ağustos ayı enflasyon ve ileriye yönelik bekleyişler değerlendirildi.

BELİRSİZLİK ETKİSİ

Merkez bankası açıklamasına göre, siyasi gelişmelerin etkisiyle ekonomik birimlerin belirsizlik algılamalarındaki artış, Mayıs ayından itibaren döviz kuru ve faiz oranlarını yükseltirken bu durum, son aylarda enflasyon beklentilerini ve enflasyon oranlarını olumsuz etkiledi.

Nitekim, Beklenti Anketi'nde de görüldüğü gibi, mali piyasalardakiolumsuz gelişmeler özellikle Haziran ve Temmuz aylarında enflasyon beklentilerinde gerileme eğilimini yavaşlattı.

GÜVEN ORTAMI

Ancak, döviz ve Türk Lirası piyasalarında, Ağustos ayından itibaren istikrarın yeniden sağlanması söz konusu gelişmelerin enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin kalıcı olmasını büyük ölçüde önledi.

Erken genel seçim tarihinin belirlenmesinden sonra da uygulanan ekonomik programın kararlılıkla sürdürülmesi, piyasalarda güven ortamının tekrar oluşmasına büyük katkıda bulundu.

Nitekim, Ağustos ayı anket sonuçları, yıllık enflasyon beklentilerinde tekrar gerileme sürecinin başladığına işaret ediyor. Açıklamada şöyle denildi:

‘‘Ağustos ayı anket sonuçları, yıllık enfasyon beklentileri ve enflasyonu belirleyen değişkenlerin yakın gelecekte alabilecekleri değerlere ilişkin öngörülerimiz değerlendirildiğinde, yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleştirilme olasılığının son derece yüksek olduğu belirlenmektedir.

Risk unsurları incelendiğinde ise ham petrol fiyatlarındaki yükselme ve kamu fiyat ayarlamaları konusundaki belirsizlik ön plana çıkmaktadır.’’

DÜŞÜŞ SÜRER

Açıklamada, enflasyonist süreci başarılı şekilde tersine çeviren yürürlükteki programın kararlılıkla uygulanmaya devam edilmesiyle birlikte, enflasyonda oluşan hızlı düşüş eğiliminin önümüzdeki yıl da sürmemesi için bir neden bulunmadığı belirtildi.

Merkez Bankası, Ağustos ayı enflasyon rakamlarının da piyasa beklentilerinin paralelinde gerçekleştiğini bildirdi.

Açıklamaya göre, yıllık enflasyon oranları düşüş eğilimini sürdürerek yıllık artış tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) yüzde 40,2'ye, toptan eşya fiyatları endeksinde (TEFE) ise yüzde 43,9'a geriledi.

İSTİKRARLI PİYASA

Mayıs ayından itibaren faiz oranları ve döviz kurlarında görülen yükselişin ardından, döviz ve Türk Lirası piyasaları Ağustos ayında göreli olarak istikrar kazandı.

Bunun yanı sıra, Haziran-Temmuz döneminde yoğunlaşan kamu zamlarının büyük ölçüde tamamlanması sonucunda, son üç ayda finansal göstergelerde meydana gelen bozulmanın enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri Ağustos ayında sınırlı kaldı. Eğitim ve sağlık grubu fiyatlarında mevsimsel etkilerle meydana gelen yüksek artış oranları ile ulaştırma grubu fiyat artışındaki hızlanma, Ağustos ayında tüketici fiyat artışının altında yatan temel unsurlar oldu.

Arınmış enflasyon daha yüksek

MERKEZ Bankası'nın enflasyon analizine göre mevsimsellikten arındırılmış TÜFE ve TEFE'nin üç aylık hareketli ortalamalarının yıllıklandırılması yoluyla hesaplanan yıllık enflasyon Temmuz ayından sonra Ağustos ayında da artış göstererek, TEFE'de yüzde 43,3, TÜFE'de ise yüzde 36,5 olarak gerçekleşti. Bu şekilde hesaplanan yıllık enflasyon, tarım dışı TEFE'de yüzde 48,6'ya yükselirken, gıda dışı TÜFE'de yüzde 34,9 oldu. Ancak, yıllık enflasyondaki bu yükseliş eğilimi temel olarak Haziran-Temmuz döneminde döviz kurlarında ve kamu fiyatlarında görülen artıştan kaynaklanırken, bu yükselişin kalıcı bir eğilime dönüşmesi beklenmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!