Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 01:37

Merkez Bankası bankaların yabancı para cinsinde zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Bu hamle ile Merkez Bankası döviz rezervlerine 3,2 milyar dolar katkı bekleniyor. Değişiklikler 13 Şubat'tan itibaren geçerli olacak. Uzmanlar kararın bankaların kısa vadeli dış borçlanmasına yönelik tedbir olarak okunması gerektiğini bu açıdan beklenen ve olumlu bir karar olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası bugün yükselen dolar kuruna karşı uzun zamandır gündemde olan silahını kullandı. Merkez Bankası bankaların yabancı para cinsinde zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.

Alınan karara göre hâlihazırda yüzde 11,7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 12,8 seviyesine yükseltilecek.

1 yıla kadar ve 1 yıl dahil vadeli yabancı para mevduat zorunlu karşılık oranı yüzde 13'ten yüzde 18'e yükseltilecek.

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti
DOLAR YILI

Merkez Bankası uzun vadeli zorunlu karşılık tutulması yönünde de adım attı. Buna göre 5 yıldan uzun vadeli zorunlu karşılık oranı değiştirilmeyerek yüzde 6'da tutuldu.

Açıklamada yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki artışla Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine yaklaşık 3,2 milyar dolar katkı yapacağı belirtti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın kısa vadeli zorunlu karşılığı artırıp 5 yıldan uzun vadede değişiklik yapmaması bankaların kısa vadeli borçlanmalarına yönelik önlem olarak görülüyor. Daha önce Fitch gibi uluslararası kurumlar Türkiye'de bankalara kısa vadeli borç uyarısı yapmıştı.

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti
FITCH’TEN TÜRK BANKALARINA DIŞ BORÇ UYARISI

REZERV OPSİYON KATSAYISINA AYAR

Merkez Bankası rezerv opsiyon katsayısında da zorunlu kaşılık oranlarındaki değişiklikler doğrultusunda ayarlama yaptı. Buna göre Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı uygulamasında imkân üst limiti değişmeden dilim sayısı artırılarak rezerv opsiyonu katsayıları değiştirildi.

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti
Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık ayarı sinyali

Banka Türk lirası zorunlu karşılıklar için 33 milyar dolar tutulduğunu belirtirken yapılan ROK değişikliği ile 2,4 milyar doların serbest kalacağını açıkladı.

Bu düzenlemeler 13 Şubat'ta geçerli olacak ve tesis dönemi 27 Şubat'ta başlayacak.

Merkez Bankası geçtiğimiz yılın kasım ayı sonunda kısa vadeli dış borçlara karşı bu yönde adım atılabileceğini belirtmişti.

"BANKACILIK HİSSELERİ İÇİN OLUMSUZ OLABİLİR, DOLAR/TL'Yİ ETKİLEMEZ"
Kararı hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi kararın bankaların kısa vadeli dış borçlanmasına yönelik tedbir amaçlı okunması gerektiğini söyledi. Zorunlu karşılıkların artırılmasıyla sıkılaştırıcı ancak Rezerv Opsiyon Katsayısı dilim değişikliği ile rahatlatıcı olması açısından kararın dengeli ve olumlu olduğunu belirten Bürümcekçi "Bunu sıkılaştırıcı bir önlem olarak görmek mümkün. Bankalar açısından likidite kaynaklı bir sıkıntı olmaması için alınmış bir tedbir. Banka hisseleri açısından olumsuz etki gözlenebilir. Dolar/TL kurunda ise etkili olacak bir karar gibi gözükmüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"RUSYA VE BREZİLYA'DAKİ DEĞER KAYBININ TL'YE BULAŞMA OLASILIĞINA KARŞI BİR ADIM"

Büyük bir yatırım kurumunun üst düzey analisti ise bu hamlenin gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinin değer kaybına karşı atılmış bir adım olduğunu belirtti. Rusya'da rublenin, Brezilya'da realin Güney Afrika'da ise randın son dönemde sert değer kayıpları yaşadığını buna karşılık petrol fiyatlarındaki iyileşme sebebiyle TL'nin bu kayıplardan sınırlı etkilendiğini belirten analist Merkez Bankası'nın Rusya ve Brezilya'daki değer kaybının TL'ye de bulaşma olasılığına karşı bu adımı attığını vurguladı.

ZORUNLU KARŞILIK NEDİR
Bankaların topladıkları mevduat ve diğer kaynaklar zorlu piyasa koşullarında kullanılmak üzere Merkez Bankası'na yatırılıyor. Merkez Bankası'na yatırılan miktar oranını belirleme yetkisi de yine Merkez Bankası'nda bulunuyor. Merkez Bankası bu oranı düşürdüğünde bankaların ucuz maliyetli kredi kullanma imkanı artıyor. Aksi durumda ise kredi tabanı daralabiliyor. Merkez Bankası yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını artırarak bu yolla rezervinde de artış sağlayabiliyor. Zorunlu karşılık oranının artırılması politikası, doların TL karşısında değer artışını önlemek de için kullanılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!