Merkez Bankası ilk swap ihalesini yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası ilk swap ihalesini yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 10:20

Merkez Bankası bugün başlattığı TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde 500 milyon dolar verdi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bankacılar arasında swap olarak da anılan ve bugün başlattığı TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1 hafta vadede yaklaşık 500 milyon dolar verdi.

İhaleye 611 milyon dolarlık teklif gelirken TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranını yüzde 8, dolar faiz oranını yüzde 0.75 olarak belirledi.

Merkez Bankası dün internet sitesinden yaptığı açıklamada, TL depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir" denilmişti.

Haberin Devamı

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB'nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.

Öte yandan bankacılar ilgili ihaleye kamu bankalarının ilgisinin daha fazla olduğunu öngörüyorlar.

ASIL SORUN EKSİ REEL FAİZLER

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Merkez Bankası döviz swaplarını kullanarak bugün yeni bir hamleye başladı. TCMB gecelik olarak bugün USD satıp, yarın USD geri alacak. Ya da bunu haftalık yapacak. Bu işlemi sürekli uzatacak.  Uygulamada %10 teminat ile dolar alınabilecek. Merkez Bankası izlediği bu politika ile aslında dövize müdahale değil, TL faize müdahale etmiş olacak. Faiz eğrisinin yatay hale gelmesiyle de döviz almanın maliyeti artacak.  Piyasanın döviz ihtiyacı Merkez Bankası tarafından karşılanacak ve Merkez Bankası geri almak için piyasaya dolar verecek" dedi.

Nalbantlı şunları ekledi: "Kısa vadede döviz ihtiyacının hem ödemeler hem de piyasanın dış ticaretten kaynaklanan açığı nedeniyle kimi dönemlerde artması döviz kurlarında ani sıçramalar yarattığı düşünülüyor. Merkez Bankası bu hamlesi ile piyasaların ani döviz ihtiyaçlarını da karşılamış olacak.

Haberin Devamı

TCMB TL likiditesini kendi ayarlamak istiyor. Yurt dışı swap maliyetini yükseltip TL miktarını düşürerek TL’yi güçlendirmeyi amaçlıyor. Nitekim offshore swap piyasasında faizler %5.5’tan %8.5’a yükselmiş durumda. Swap işlemleri TL üzerindeki oynaklığı azaltıcı etki yapabilir.

Uygulanan politikalar kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorun eksi reel faizler. Gelişmekte olan ülkeler arasında tek eksi reel faiz veren ülkeyiz. Faiz artırımı ile bu pozitife geçmediği sürece TL’de kalıcı bir değerlenme görmemiz pek mümkün görünmüyor.

Merkez Bankası zor bir dönemden geçiyor. Bir tarafta ekonomik aktivitede bozulma ve enflasyonda yükseliş diğer tarafta ise kurdaki artış Merkez Bankası’nı zorluyor. 24 Ocak’taki toplantıda Merkez Bankası’nın politika faizi ve üst bantta 50 baz puan artış yapacağını düşünüyorum. Ayrıca geç likidite penceresi faiz oranını da yükseltmek isteyebilir"

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ ARTIŞI BEKLEMİYORUZ

Dolar kuru ve TL açısından piyasaların yakından takip ettiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı önümüzdeki hafta Salı günü gerçekleştirilecek. Her ne kadar yabancı kurum ve kuruluşlardan agresif bir faiz artışı yönünde beklenti açıklamaları gelse de, Destek Yatırım olarak bu toplantıda politika faizinde bir değişiklik yapılmasını beklemiyoruz.

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan analizinde, TCMB'nin hali hazırda 4 defa üst üste repo ihalesi açmayarak TL'yi desteklediğini belirterek " Dün ise Merkez Bankasının döviz swapları yoluyla TL'yi destekleme üzerine çalışma yaptığı haberleri ön plana çıktı. Son yıllarda Brezilya Dolar karşısında Reali korumak için sıkça bu yöntemi kullanarak döviz kurlarını kontrol altında tutmayı başarıyor. Bu bağlamda kurum olarak TCMB'nin faiz silahını en sona saklayacağı mesajını vereceğini ve 24 Ocak'ta faiz oranlarında değişiklik yapmayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TOPLANTI SAYILARI DÜZENLENDİ

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayılarını düzenleyerek, 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için ek ikramiye ödenmesini düzenleyen torba tasarı dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da dün gece geç saatlerde yasalaştırılan "Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına" göre, ayda en az bir kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılda en az sekiz kez toplanacak. PPK toplantıları, başkanın çağrısı üzerine yapılacak.

Haberin Devamı

SWAP İŞLEMLERİ NEDİR?

Döviz Swap işlemleri; tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli, iki farklı döviz tutarını; işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri/değiştirdikleri, işlemin vade tarihinde ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlemdir.

Döviz Swap işlemleri yapıldığı gün itibariyle tarafları, ilgili işlem tarihi ve vade için bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşır. Nakit akışı vade başında ve vadede gerçekleşir.

BAKMADAN GEÇME!