Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 07:00

Merkez Bankası mayıs toplantısında da faizi sabit tuttu. Yılın başından itibaren yapılan beşinci toplantıda da faize dokunulmadı.

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası yapılan açıklamada, yatırım kredileri de dahil olmak üzere kredilerin büyüme hızının ve amacına uygun kullanımın finansal istikrar için önemi vurgulanarak, “Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edecektir” denildi. Açıklamada, değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının devreye alınacağı ifadesi de dikkat çekti.

Merkez Bankası faizi değiştirmedi

YÜKSEK KÜRESEL ENFLASYON

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan PPK sonrası yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14’de sabit tutulmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına yol açtığına değinilerek, “Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. İktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarında ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir” denildi.

Haberin Devamı

İLAVE TEDBİRLER DEVAM EDECEK

Haberin Devamı

Açıklamada, büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan risklerin devam ettiği belirtilerek, cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesinin, fiyat istikrarı için önem arz ettiği kaydedildi ve “Kurul, uzun vadeli Türk Lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede güçlendirilen makroihtiyati politika seti, ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulanmaya devam edecektir” denildi. Enflasyonda gözlenen yükselişte; enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!