Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 14:03

Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5.75'de sabit bıraktı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5.75'de sabit bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dıs talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya isaret ediyor. İhracat istikrarlı artıs eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari islemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir."

Enflasyon gelişmelerinin de Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile uyumlu bir seyir izlediği ifade edilen açıklamada, "Bununla birlikte, yakın vadede maliyet unsurlarında gözlenen gelismelerin beklentiler üzerindeki etkisini önlemek amacıyla, Merkez Bankası ek parasal sıkılastırmaya gitmistir. Önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurlar yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılastırma uygulaması tekrarlanabilecektir" denildi.

Haberin Devamı

ZORUNLU KARŞILIKLARDA ALTIN DEĞİŞİKLİĞİ

Öte yandan Merkez Bankası, yayınladığı ikinci bir duyuru ile, zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmını yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardı.

Bu çerçevede, bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarı ve MB döviz rezervlerinin yaklaşık 1,3 milyar dolar artacağı kaydedildi. Türk lirası zorunlu karşılıklar için altın tesis imkânının tamamının kullanılması durumunda ise bankamız altın rezervinin yaklaşık 2.2 milyar dolar artacağı ve böylelikle piyasaya yaklaşık 6,1 milyar Türk lirası likiditenin kalıcı olarak sağlanacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!