Merkez Bankası:Enflasyon hedefi tutacak

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası:Enflasyon hedefi tutacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2002 11:20

Merkez Bankası, mayıs ayında başlayan siyasal ve ekonomik belirsizliğin enflasyon beklentileri ve gerçekleşmeleri üzerinde yol açtığı olumsuz etkilerin ağustosta siyasi istikrarın sağlanmasıyla ortadan kalktığını, yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulması olasılığının son derece yüksek olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Banka, seçim kararı alındıktan sonra da ekonomik programın kararlılıkla uygulanmasının enflasyonla mücadeleye olumlu katkı yapacağını vurguladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, ağustos ayı enflasyon gerçekleşmeleri değerlendirilerek, ileriye yönelik beklentiler dile getirildi. Açıklamada, ağustos ayı enflasyonunun piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini ve yıllık enflasyonun gerilemeye devam ettiği belirtildi.

GÜVEN YENİDEN OLUŞTU

Siyasi gelişmelerin etkisiyle ekonomik birimlerin belirsizlik algılamalarının artmasının mayıstan itibaren döviz kuru ve faiz oranlarını yükselttiği hatırlatılan açıklamada, bu durumun son aylarda enflasyon beklentilerini ve gerçekleşme oranlarını olumsuz yönde etkilediği vurgulandı.

"PROGRAM UYGULAMASINDAKİ KARARLILIK"

Haberin Devamı

Seçim tarihinin belirlenmesinden sonra da ekonomik programın kararlılıkla sürdürülmesinin, piyasalarda güven ortamının yeniden oluşmasına katkıda bulunduğu belirtilen açıklamada, ağustos ayı beklenti anketi sonuçlarının, yıllık enflasyon beklentilerinde yeniden gerileme sürecinin başladığını gösterdiğine işaret edildi.

"HEDEF TUTACAK"

Merkez Bankası'nın açıklamasında, enflasyonda ileriye yönelik bekleyişler dile getirilirken, şöyle denildi: "Ağustos ayı enflasyonu, enflasyon beklentileri ve enflasyonu belirleyen değişkenlerin yakın gelecekte alabilecekleri değerlere ilişkin öngörülerimiz değerlendirildiğinde, yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleştirilme olasılığının son derece yüksek olduğu belirlenmektedir.

Risk unsurları incelendiğinde ise, ham petrol fiyatlarındaki yükselme ve kamu fiyat ayarlamaları konusundaki belirsizlik ön plana çıkmaktadır.

Öte yandan, enflasyonist süreci başarılı bir şekilde tersine çeviren yürürlükteki programın kararlılıkla uygulanmaya devam edilmesiyle birlikte, enflasyonda oluşan hızlı düşüş eğiliminin önümüzdeki yıl da sürmemesi için bir neden bulunmamaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!