Merkez Bankası, Çağlar'ın Interbank'ına el koydu

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası, Çağların Interbankına el koydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Bursa Milletvekili Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Interbank'a el koyduğunu açıkladı. Açıklamada, bankanın tüm faaliyetlerine devam edeceği belirtildi.

Bursa Bağımsız Milletvekili Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Interbank A.Ş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi. Böylece, Interbank, Türk Ticaret Bankası ve Bankekspres'ten sonra son aylarda Fon'a geçen üçüncü banka oldu.

Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından dün yapılan açıklamada, Interbank'ın Bankalar Kanunu'nun 64'ncü maddesinin 2'nci fıkrası uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiği belirtilerek, şöyle denildi:

‘‘Bankanın yeni yönetim kurulu, Başkan ve Genel Müdür Kadir Günay, Başkan Vekili Erdal Arslan, üyeler Erdoğan Pektaş, Talat Tuğçetin, Cemalettin hasdemir, Solmaz Ayarslan, Nur polatkan, Nur Aydınoğlu ve Abdullah Soydaş'tan oluşturularak görevlerine başlamışlardır.’’

Hazine Müsteşarlığı'nın açıklamasında, Interbank'ın geçmişte olduğu gibi bundan böyle de her türlü bankacılık işlemlerini yürütmeye gerek ulusal, gerekse uluslararası itibarı ve mevduata uygulanan yüzde 100'lük Tasarruf Mevduatı güvencesi çerçevesinde devam edecektir'' denildi.

Bankalar Kanunu'na göre, devir onayını Hazine'nin bağlı olduğu Devlet Bakanı veriyor. Güneş Taner'den boşalan bu bakanlığa vekalet eden Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in vekalet süresi dolduğu için, onay Yılmaz'dan alındı.

111 YILLIK BANKA

1888 yılında Selanik Bankası olarak doğan Interbank, 1930'da genel müdürlüğünü Selanik'ten İstanbul'a taşıdı. 1933 yılında ise sermayesi Fransız Frangı'ndan Türk Lirası'na çevirildi. 1956 yılında hisseleri Yapı ve Kredi Bankası tarafından satın alındı. 1964'te Yapı ve Kredi Bankası'nın Çukurova Grubu'na satılmasıyla Interbank da aynı grubun bünyesine geçti. 1969'da adını Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası olarak değiştirdi. Banka, 1991 yılında ise bugünkü adını aldı. 1996 yılının mart ayına kadar Çukurova Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Interbank, bu tarihte Cavit Çağlar'a satıldı. Çağlar, bankanın yüzde 71.93'lük hissesini satın aldı.

Çağlar, bankayı aldıktan sonra yönetiminde önemli değişiklikleri gitti. O tarihlerde, ‘‘Interbank'ta Çağlar kabinesi’’ olarak adlandırılan bu yönetim değişikliği sonucunda banka genel müdürlüğüne Naci Ayhan getirildi. Bankanın yönetim kuruluna ise DYP milletvekilleri Hayri Kozakçıoğlu, Necdet Menzir ve Mehmet Sağlam ile o tarihlerde Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı olan Erman Yerdelen girdi. Bir süre sonra bankanın üst yönetiminde yeni bir değişiklik yapıldı ve o tarihe kadar Nergis Grubu'nun Genel Koordinatörü olarak görev yapan Esat Erkuş, Nergis Grubu'nun Finans Grubu başkanlığına atandı. Erkuş bu görevi bir süre yürüttükten sonra Egebank'a transfer olunca, banka genel müdürlüğüne bu kez Nedim Ölçer getirildi. Ancak, Nedim Ölçer de kısa süre önce bu görevinden ayrıldı.

EVCİL'E KREDİ

Interbank'ın adı son aylarda, yurtdışına kaçan ‘‘Zeytin Kralı’’ Erol Evcil'e açılan kredilerde de gündeme gelmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Susurluk Araştırma Komisyonu, yaptığı incelemeler sonucunda aralarında İş Bankası ve Interbank'ın da bulunduğu 6 bankanın Erol Evcil'e yüklü miktarda kredi açtıklarını ortaya çıkarmıştı. Komisyon'a ulaşan belgelere göre, Interbank'ın Evcil'e açtığı kredi miktarı 15.8 milyon dolara ulaşıyordu.

Çağlar iddialıydı

Cavit Çağlar, Interbank Yönetim Kurulu Başkanı olarak yaptığı ilk açıklamada, bankanın o tarihlerde 2.7 trilyon lira olan sermayesinin 10 trilyon liraya yükseltilmesi kararı aldıklarını ve şube sayısının da 12'den iki yıl içinde 50'ye yükseltileceğini söylemişti. 1998 yılını 40 trilyon liralık bir sermaye, 1.107 personel ve 38 şube ile tamamlayan Interbank'ın Genel Müdürü Nedim Ölçer, kısa süre önce kendisiyle yapılan bir röportajda, bankayı ‘‘son derece başarılı’’ olarak nitelendirmiş ve 1998 yılını, ‘‘Herşeye rağmen biz kötü bir yıl geçirmiyoruz’’ sözleriyle değerlendirmişti.

Fonda 400 trilyon var

Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu'nun üçüncü bankaya el koyması, ‘‘Fonda ne kadar para var?’’ tartışmasını da gündeme getirdi. Mevduat Sigorta Fonu, ilk el koyduğu Türkbank'a 400 milyon dolar, Bankekspres'e de 250 milyon dolar kaynak aktarmıştı.

Merkez Bankası yetkilileri, ‘‘Mevduat Sigorta Fonu'nda 400 trilyon lira para var. Bu, 1.2 milyar dolarlık bir kaynaktır’’ dediler.

Mevduat Sigorta Fonu'nun Interbank'a da Türkbank'a aktardığı miktarda bir kaynak koyması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!