Merkez 700 milyon dolar daha sattı, kuru 1.88’e çekebildi

Güncelleme Tarihi:

Merkez 700 milyon dolar daha sattı, kuru 1.88’e çekebildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2012 00:00

Yılın ilk işlem gününde de Merkez Bankası dövize doğrudan müdahale ederek piyasalara ‘ben burdayım’ dedi.

Haberin Devamı

Kurumsal talep nedeniyle güne yükselişle 1.90 lira seviyesinden başlayan dolar, Merkez Bankası’nın gün içinde kademeli gerçekleştirdiği 700 milyon doları aşan doğrudan satış müdahalesiyle 1.88 liraya geriledi.

1.90 TL’den müdahale etti
2011 yılının son işlm gününde 1.92 lirayı aşarak rekor kıran ve Merkez Bankası’nın piyasaya girerek toplam 3 milyar doların üzerindeki müdahalesiyle yılı 1.88 lira düzeyinden tamamlayan dolar, yılın ilk işlem günde 1.90 liradan başladı. Kurun 1.90 lirayı zorlaması üzerine Merkez Bankası, yılın ilk işlem gününde sabah saatlerinde yeniden sahneye çıkarak piyasaya doğrudan döviz sattı ve kuru 1.87 liraya kadar indirdi. Merkez Bankası, kurda öğleden sonra yeniden başlayan hareketlenme üzerine günün ikinci yarısında da satışa devam etti. İkinci müdahalede 1.8860 lira düzeyinde olan dolar sadece 1.8815 liraya kadar geriledi. Gün sonunda valörlüde 1.89 liradan işlem gören dolar, serbest piyasada 1.8930 liradan kapandı. Gün içinde toplam 700 milyon dolarlık doğrudan satışla dolar, sadece bir-iki basamak düşüşle 1.88 liraya geriledi.

3.7 milyar dolarlık satış
ABD ve İngiltere’de piyasaların tatil nedeniyle kapalı olduğu için döviz satım ihalesi açmayan Merkez Bankası, geçen cuma ve dünkü müdahaleleriyle iki işlem gününde piyasaya yaklaşık 3.7 milyar dolarlık satış yaptı. Merkez Bankası’nın piyasaya müdahaleleri öncesi toplam rezervi 93 milyar dolar düzeyindeydi. Müdahaleler sonrası Merkez’in rezervleri de 90 milyar doların altına indi. Bankacılar, “Merkez Bankası’nın cuma günü gerçekleştirdiği satış üzerine yatırımcılar dolarda uzun pozisyona geçti. Spekülatif de çok pozisyon var. Kurun düşmeme nedenini cuma günü alanların da yukarıda tutmaya çalışması. Yurtdışı tatilde. Bu hareketi yarın (bugün) ve çarşamba günü izleriz” yorumunu yapıyorlar.

Haberin Devamı

Merkez neden müdahale ediyor

MERKEZ Bankası’nın piyasaya doğrudan müdahalesinin arkasında birkaç neden yattığı belirtiliyor. Doğrudan müdahalenin nedenleri şöyle sıralanıyor:
Kurdan kaynaklanacak enflasyon baskısını azaltmak istiyor
Spekalif atakların önünü ‘Ben burdayım’ diyerek kesmeye çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!