Memur zammı için ‘geçmiş enflasyon’a dönüş sinyali

Güncelleme Tarihi:

Memur zammı için ‘geçmiş enflasyon’a dönüş sinyali
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2002 02:07

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, IMF ile görüşmeler sırasında, memur ve işçi maaşlarına yapılacak zammın hedef enflasyona göre değil, geçmiş enflasyona göre yapılmasını önermenin sinyalini verdi. Şahin, ‘‘IMF'ye verilmiş söz var ama çalışana da emeğinin karşılığı verilmeli’’ dedi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) desteğiyle sürdürülen ‘‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’’nın sosyal ayağının eksik olduğunu düşünen AKP Hükümeti, bu konudaki ilk pazarlığını memur ve işçi ücretlerine zam konusunda yapacak. IMF ile programın dördüncü gözden geçirme görüşmelerinde memur ve işçi maaşlarına hedeflenen enflasyon oranında değil gerçekleşen enflasyon oranında zam önenerilecek.

Başbakan Yardımcı Mehmet Ali Şahin, dün basına yaptığı açıklamada IMF üst düzey yöneticileri ile Pazartesi günü başlayacak görüşmelerin iki önemli gündem maddesi olduğunu belirterek, bu iki maddenin, 2003'te memur ve işçilere yapılacak zam ile atıl istihdam olduğunu kaydetti. Şahin, 57'inci hükümet döneminde IMF'ye geçmiş enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre çalışanlara zam yapılması sözü verildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

‘‘Biz çalışanlara emeklerinin karşılığını vermeyi taahhüt ediyoruz. Önceki hükümetle zam konusunda hedeflenen enflasyon oranında anlaşılmış. Elbette devlette devamlılık esası da vardır, devletin verdiği sözleri unutmuyoruz fakat olayın sosyal hukuk devleti açısından da değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.’’ Kamu personeli sayısını azaltma konusunda ise IMF ile aynı düşündüklerini kaydeden Şahin, ‘‘IMF istese de istemese de kamuda rahatlamayı meydana getirmek için emekliliği gelenleri emekli etmeyi zaten düşünüyoruz. Bu konuda henüz kesin bir karar vermedik. Ancak, emekliliği gelenlerin bir kısmı emekli edilirse gençlere yol açılır’’ dedi.

İŞ GÜVENCESİ YASASI

Şahin, iş güvencesi yasasının Mart ayında yürürlüğe gireceğini, yürürlük tarihini ileriye atmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi. Şahin, ‘‘Fakat bu yasayı yeniden düzenleyeceğiz. İş yasası tüm kesimlerin görüşleri alındıktan sonra biran önce çıkarılacak’’ diye konuştu.

Kamuya memur alımı sınav sisteminin değiştirileceğini belirten Şahin, ÖSYM başkanı Prof. Dr. Fethi Toker ile Pazartesi günü görüşeceklerini ve kendisinden uygulamadaki aksaklıklar konusunda bilgi alacaklarını söyledi. Şahin, bu sınavda amaçladıkları yeni uygulama esaslarını şöyle sıraladı:

‘‘Memur alımı için her yıl sınav yapılacak, Devletin personel ihtiyacı belirlenecek, bu sınavda ihtiyaç kadarkişi başarılı ve sınavı kazanmış sayılacak, İsteyen istediği kadar bu sınavlara girme hakkına sahip olabilecek Sınava girip kazananlar mutlaka yerleştirilecek, kimse gereksiz yere umutlandırılmayacak.’’

Şahin, önceki sınavı kazananların haklarının 2004'e kadar geçerli olacağını ifade ederek onlara ilişkin de bir düzenleme yapacaklarını belirtti.

Şahin: IMF'ye ‘Vakıfbank’a müşteri bul' diyeceğiz

HÜKÜMET
, IMF ile Vakıfbank konusunda da cok ilginç bir pazarlığa hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 38 iştiraki ve yan kuruluşu bulunan Vakıfbank’ın sadece malvarlığının 10.5 katrilyonu bulduğunu bildirdi. Bu ölçülerde bir bankanın blok satışının zorluğuna dikkat çeken Şahin, iştirak ve yan kuruluşların ayrılıp parça parça satış yöntemine başvurabileceklerini kaydetti. Şahin, IMF Avrupa Bölüm Başkanı Michael Deppler ile Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in ekonomik programa ilişkin görüşmeler için ay başında Ankara'ya geldiklerinde taahütler arasında yer alan Vakıfbank özelleştirmesini de sorabileceklerine dikkat çekti.

Şahin, IMF yöneticilerinin kendilerine, bu özelleştirmenin neden gerçekleştirilemediğini sormaları halinde, bu boyuttaki bir blok satışın zorluklarını anlatcaklarını belirterek, ‘‘Biz, bu kadar parayı verip bankayı satın alacak adamı bulamadık, ama siz böyle bir adam bulursanız hemen satalım' deriz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!