Memur sendika için direniyor

Güncelleme Tarihi:

Memur sendika için direniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis'de görüşülen Kamu Çalışanları Sendika Yasası'nın grev ve toplu sözleşme hakkı içermemesini protesto etmek için önceki gün iş bırakan memurlar, eylemlerini dün de sürdürdü. Ankara'da polis ile memurlar arasında çıkan çatışmada 2 polis memuru ile bir başkomiser yaralandı.

Mecliste bulunan grev ve toplu sözleşme hakkı içermeyen Kamu Çalışanları Sendika Yasası'nın geri çekilmesi için memurların önceki gün Türkiye genelinde başlattıkları iş bırakma eylemi, dün de sürdü. Polis, dün de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) üye memurların Ankara'daki eylemine müdahale etti. Çıkan kargaşada, atılan taşlar sonucunda 2 polis memuru ile bir başkomiser yaralandı. Olaylar, KESK yöneticilerinin anonslarıyla büyümeden yatıştırıldı. Ankara'da memurlar, Kızılay'da önceki gün yaptıkları eyleme polis müdahalesini protesto etmek üzere, Sıhhıye'deki Zafer Çarşısı önünde oturma eylemi yaptılar. Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan KESK üyesi memurlar da yürüyüşe geçerek, Zafer Çarşısı önünde bekleyen grup ile birleşti. Memurlar, buradan toplu halde Kızılay'a yürümek istedi. Memurların bu girişimi, güvenlik güçlerinin panzerlerle yolu kesmesiyle engellendi. Bu sırada güvenlik kuvvetleriyle memurlar arasında çıkan kargaşada, atılan taşlar sonucunda 2 polis memuru ile bir başkomiser yaralandı.

İzmir'de, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar iş bırakma eylemi yaparken, hastanelerde acil servis dışındaki birimlerde hizmet verilmedi. Eylem nedeniyle tren seferleri de durdu.

KESK'E DESTEK

KESK eylemlerine çok sayıda sivil toplum örgütünden de destek geldi. Türk-İş Başkanı Bayram Meral, DİSK Başkanı Rıdvan Budak, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, KESK'in eylemini ‘Haklı’ bulduklarını ve desteklediklerini belirttiler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, KESK'in eyleminin siyasi olduğunu savunarak, ‘‘Tasarıyı kesinlikle geri çekilmeyecek. Biz azınlık hükümetiyiz. Yasalaşırsa yasalaşır, yasalaşmazsa ne yapalım’’ diye konuştu.

Erdem: Kazanana kadar eylem

Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Siyami Erdem, ‘Kıran kırana’ yürüttükleri mücadele sonucu elde ettikleri hakları geri vermeyeceklerini belirterek, ‘‘Eylemlerimiz, haklı zaferimizi kazanana kadar sürecek’’ dedi. 8 yıllık mücadele sürecinde 100 bini aşkın memura soruşturma sonucu ceza verildiğini anlatan Erdem, ‘‘21. yüzyıla girerken, 1930'ların yasakçı zihniyeti ile kamu çalışanlarını köle düzeni içinde denetim altında tutacaklarını sananlar, tarihsel bir yanılgı içindeler’’ görüşünü dile getirdi. Erdem, işçilerin grevli toplu sözleşmeli yasal haklarına, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in 1963'teki Çalışma Bakanlığı döneminde kavuştuklarını belirterek, ‘‘Şimdi ise Ecevit, aylardır bize randevu vermiyor’’ dedi.

Yılmaz: Zamanlaması kötü

Başbakan Mesut Yılmaz, memur eylemleriyle ilgili zamanlamayı yanlış bulduğunu belirterek, ‘‘Eğer Parlamento'da görüşülen bir kanunla ilgili herkes gösteri yaparsa, bu, Parlamento'yu zorlama anlamına gelir ve Parlamento üzerinde olumsuz etki yapabilir’’ dedi. Yılmaz, şöyle konuştu: ‘‘Gayet tabii, yasalar içinde bütün baskı grupları, bütün meslek kuruluşları isteklerini, beklentilerini dile getirebilirler. Ama bu şekilde toplum düzenini de bozan bir eyleme dönüştürmek geri tepebilir. Bütün memurlardan bu konuda sağduyu bekliyoruz.’’ Bir gazetecinin, ‘‘Eylemlerin sürmesi halinde hükümetin tavrının ne olacağını’’ sorması üzerine de Başbakan Yılmaz, ‘‘Hükümetin tavrı bellidir. Hükümet, yasaları uygulamakla yükümlüdür. Bütün memurlara sağduyu tavsiye ediyorum’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!