Medya muharebesi

Güncelleme Tarihi:

Medya muharebesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2018 21:41

G7’de başlayan ticaret savaşı karşılıklı açıklamalarla sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump yine Twitter’da “Adil ticaret karşılıklı değilse aptal ticaret olur” diye yazdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Trump’ın tweet ile kararlarını bildirmesini ‘moral bozucu’ olarak değerlendirdi. Merkel ayrıca “Aldatılmaya izin vermeyiz” dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın G7 zirvesi sonuç bildirgesini önce imzalayıp sonra vazgeçtiğini açıklaması ve alevlenen ticaret savaşının yankıları sürüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’dan Amerika’ya yapılan ihracatla Trump tarafından getirilen gümrük vergisi artışını eleştirdi ve buna karışı önlemler aldıklarını söyledi. Merkel, ARD televizyonunda yayınlanan “Anne Will” adlı programda yaptığı konuşmada, Trump’ın tutumunu eleştirerek, “Aldatılmaya izin vermeyiz. Aksine böyle bir durumda harekete geçeriz” şeklinde konuştu. Trump ise yine Twitter’dan görüş bildirmeye devam etti. Trump, Twitter’da “Düşmanlarımızın ve dostlarımızın artık avantajlı ticaretten faydalanmasına için veremeyiz. Üzgünüz, ABD’li işçileri daha ön plana koyacağız” diye yazdı.

Haberin Devamı

MORAL BOZUCU
Merkel, ise ABD’nin, Avrupa ülkelerinden ithal ettiği çelik ve alüminyumun yanı sıra Alman otomobillerine de gümrük şartı koyması durumunda, bu ülkeye karşı geniş çaplı önlemler alacaklarını ve diğer Avrupa ülkelerini de yanlarına çekmeye çalışacaklarını söyledi. Trump’ın G-7 zirvesi sonunda yayınlanan ortak bildirgeden çekileceğini bildirmesini de eleştiren Merkel, “Tweet ile bildirilen iptal kararı elbette memnuniyet verici değil ve aynı zamanda bir parça da moral bozucu” dedi. Eleştirilerin dozunun artırılmasının yine de olayları daha iyi hale getirmeyeceğini ifade eden Merkel, Trump ile görüşmeleri sürdüreceğini ve Brüksel’deki NATO zirvesinde de bu fırsatı bulacağını kaydetti.

1 TEMMUZ’DA DTÖ’DE
Trump’a karşı şimdiden önlemler aldıklarını ve bunları 1 Temmuz’da Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) ileteceklerini belirten Merkel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da ABD’ye karşı alacağı önlemlerden vazgeçmediğini söyledi. “Hiçbir şey yapmamak, tümüyle şantaja boyun eğdiğimiz şeklinde izlenim yaratılması riskini taşıyor” ifadesini kullanan Merkel, ABD’ye karşı önlemlerin itinayla düşünüldüğünü ve çok fazlasıyla da abartılı olmayacağını kaydetti. Merkel,  uluslararası alanda faaliyete geçilmeden önce bu tür önlemlerin stratejik etkileri konusunda görüş alışverişinde bulunulmasının faydalı olacağını da kaydetti. Trump’ın tutumunun, Avrupa ülkelerinin, kaderlerini daha sıkı bir şekilde kendi ellerine almaları gerektiğini gösterdiğini de ifade eden Merkel, her ülkenin kendi başına hareket ederek ABD, Çin Halk Cumhuriyeti ya da diğer bir ülkeyle anlaşmaya çalışması durumunda Avrupa’nın dağılacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ADİL OLMAYAN TİCARET APTALDIR
ABD Başkanı Trump ise Singapur yolunda tweetlemeye devam etti. Trump şunları yazdı: “Adil ticaret karşılıklı değilse aptal ticaret olarak adlandırılacak. Bir Kanada açıklamasına göre ABD ile ticaret neredeyse 100 milyar dolar yapıyor. (palavra atıyorlardı, yakalandılar) Aslında minimum 17 milyar dolar bizden süt vergisi yüzde 270 alıyorlar. Sonra Justin çağrıldığında inciniyorlar. Neden ABD başkanı olarak çiftçilerimizi işçilerimizi vergi mükelleflerimizin bu kadar adil olmayan bedel olmasına rağmen ülkelerin on yıllardır olduğu gibi büyük vergi avantajları yapmalarına izin vermeliyim. Bu Amerika’nın kendi insanları için adil değil. 800 milyar dolarlık ticaret açığı ve ABD’nin NATO’nun tüm harcamaları gerçeğini de ekliyoruz. Bu bir çok ülkenin iddialarını çürütüyor. AB’nin 151 milyar dolarlık fazlası vardı NATO’ya daha fazla ödeme yapmalı. Almanya’nın GSYH’si yüzde 4 iken yüzde 1’ini NATO’ya veriyordu bunun mantıklı olduğunu düşünüyor musunuz? Avrupa’yı büyük mali kayıplara karşı koruyoruz ve sonra da ticarette haksız yere tavır görüyoruz. Değişim geliyor...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!