MB Başkanı Yılmaz: Ekonomik aktivitedeki yavaşlama durgunluk getirmez

Güncelleme Tarihi:

MB Başkanı Yılmaz: Ekonomik aktivitedeki yavaşlama durgunluk getirmez
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 19:30

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 yılı üçüncü çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın 2006 yılı son çeyreğinde ve sonrasında bir durgunluk yaşanacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Yılmaz, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nın (UTSO) Belediye Oda Tiyatrosunda düzenlediği “2007 yılı Para Politikaları” konulu konferansta yaptığı konuşmada, uygulanan politikalarla enflasyonu 2002'den bu yana yüzde 60-70 seviyelerinden, geçen yıl itibarıyla yüzde 9,65'e indirdiklerini dile getirdi.

Durmuş Yılmaz, sıkı para ve maliye politikası uygulandığını, yüzde 6,5'luk faiz dışı fazla hedefine ulaşıldığını, buna rağmen ekonominin önceki dönemlere kıyasla ard arda 19 çeyrektir büyüdüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Bunun nedeni ise istikrardır. Merkez Bankası olarak, 2006 yılının üçüncü çeyreğindeki ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gerek 2006 yılı son çeyrekte gerekse sonrasında bir durgunluk yaşanacağı anlamına gelmeyeceği düşüncesindeyiz. 2006 yılı büyümesinin programla uyumlu olarak yüzde 5 civarında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Bugünkü bilgilerin ışığında 2007 yılında büyüme, program öngörüleri ile gerçekleşecektir. Yıllık ihracatımız 2006 Aralık ayı itibari ile 2001 yılına oranla birikimli olarak yüzde 171 oranında artmıştır.”

ÜCRET SORUSU

Konferansın sonunda soruları cevaplayan Yılmaz'a Uşak Defterdarı Refik Çimen ”düşük enflasyon rakamlarına ulaşmak için çalışanların ücretlerinin düşük tutulması yönündeki tavsiyesiyle” ilgili bir soru yöneltti. Yılmaz, enflasyon hedefleyen bir Merkez Bankası olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bunu yaparken de kimsenin üçünde, beşinde, ücretinde gözümüz yok. Biz enflasyon yoluyla insanların masasındaki iki zeytinden birinin çalınmasına karşıyız. Bizim toplumun refahına katabileceğimiz fayda, enflasyonu önleyerek gelirlerindeki azalmayı, yıpranmayı önlemektir. Bizim en büyük katkımız budur. Politikalarımızda da bu vardır.”

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman ve Meclis Başkanı Halil Ağaoğlu, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'a el dokuması kilim ve el yapımı porselen takımı hediye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!