MB Başkanı Kavcıoğlu: Halkımız bize güvensin

Güncelleme Tarihi:

MB Başkanı Kavcıoğlu: Halkımız bize güvensin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2022 07:00

Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2’den yüzde 42.8’e yükseltti. Başkan Kavcıoğlu, “Vatandaşımızın, dar gelirli kesimin bundan olumsuz etkilendiğinin farkındayız. Bunun için de ciddi ve kararlı tedbirler alarak bu işi en kısa sürede çözecek noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da halkımız bize güvensin” dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon sıkıntısının ciddiye alındığını, tüm paydaşlarla kararlı bir şekilde çalıştıklarını belirterek, “Vatandaşımızın, dar gelirli kesimin bundan olumsuz etkilendiğinin farkındayız. Bunun için de ciddi ve kararlı tedbirler alarak bu işi en kısa sürede çözecek noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da halkımız bize güvensin. Merkez Bankası olarak kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağımızı çok rahat şekilde ifade edebilirim” dedi.

MB Başkanı Kavcıoğlu: Halkımız bize güvensin

YIL SONU TAHMİNİ YÜZDE 42.8

Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplatısında, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncelleme ile yüzde 23.2’den yüzde 42.8’e yükselttiklerini açıkladı. Kavcıoğlu, enflasyonu 2023 yıl sonunda yüzde 12.9 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8.3 olarak tahmin ettiklerini kaydetti. Ocak döneminde yıl sonu için yüzde 24.2 olarak tahmin edilen gıda enflasyonu yüzde 49 olarak revize edilirken, 2023 yılı için ise yüzde 10’luk tahmin yüzde 15’e çıkarıldı. Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahmininindeki 19.6 puanlık güncellemenin detaylarını anlatırken de, “Bir önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 5.5 puan artırırken; gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2.8 puan katkı gelmektedir. Diğer yandan, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar, büyük ölçüde alkol-tütün fiyatları ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak yıl sonu enflasyon tahminini 2.1 puan yukarı çekerken başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyon ana eğilimine katkısı tahminler üzerinde 9.3 puan artışa neden olmuştur” dedi. Kavcıoğlu, ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarını da 2022 yılı için ortalama 102.2, 2023 yılı için ise ortalama 93.9 dolar olarak güncellediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

MAYISTAN SONRA DÜŞER

Kavcıoğlu, enflasyondaki artışa global ve lokal olarak bakılması gerektiğini vurgulayarak, “Rusya-Ukrayna çatışması olmasaydı bugün çok daha farklı noktalarda, belki revizyona bile ihtiyaç olmadan sürdürebilecektik” dedi. Alınan tedbirlerle beraber enflasyonun öngörülen patika içinde düşme eğilimine gireceğini düşündüklerini söyleyen Kavcıoğlu, “Tabii küresel anlamda ve içerideki gelişmeler de birbirini etkileyecektir. Enflasyon patikasındaki yol haritamıza da baktığımızda mayıs ayından sonra aşağı doğru enflasyonun inmeye başladığını görüyoruz. Olumlu gelişmelerle beraber onun daha da fazla, düşündüğümüzün de altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin gıda fiyatları konusunda diğer ülkelere göre daha avantajlı konumda olduğunu aktaran Kavcıoğlu, bu sene meteorolojik verilerin, ülkenin verimli bir döneme gireceğini gösterdiğini dile getirdi. Kavcıoğlu, “Bunun da fiyatlara ve enflasyona mayıstan sonra olumlu yansıyacağını öngörüyoruz” dedi. Turizm ile ilgili beklentilerinin olumlu olduğunu kaydeden Kavcıoğlu, “Turizmde herhangi bir sıkıntı görmüyoruz hatta iyi bir artış bekliyoruz. Bu, bizim cari denge söylemimize de olumlu yansıyacaktır” dedi.

Haberin Devamı

FAİZ POLİTİKASI

Faiz indirmenin de bir para politikası aracını kullanmak olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, “Makro ihtiyati tedbirleri almak da para politikası aracı kullanmaktır. Türkiye’de böyle bir yanılgı var. Sadece faiz artırırsanız para politikası araçlarını kullanıyorsunuz, onun dışında aldığınız tedbirler para politikası olarak kabul edilmiyor. Bu da bizim kabul etmediğimiz bir şey. Kendi ülkemizin sorunlarını, ihtiyaçlarını biliyoruz. Para politikasını ona göre belirliyor ve uyguluyoruz” diye konuştu.

‘KUR DENGESİNİ BULMAYA ÇALIŞIYOR’

Kavcıoğlu, kurun serbest piyasada oluştuğunu kaydederek, “Kur aynı seviyede sabit kalsa başka bir yorum yapıyorsunuz, 18’e çıksa ihracatı artırmak için 18 yaptılar diyorsunuz. Kurun nerede duracağını kur da şaşırdı. Bizim ne geçmişte ne de şimdi kura bir müdahalemiz ya da kuru bir yerde tutmak gibi bir politikamız söz konusu değil. Serbest piyasa içerisinde kur kendi dengesini bulmaya çalışıyor” diye konuştu. Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma takviminde bir sıkıntı olmadığını belirten Kavcıoğlu, “Eylül ayı gibi taşınacağımızı düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

500 TL’LİK BANKNOT HAZIRLIĞI YOK

BAŞKAN Kavcıoğlu, 500 TL’lik banknot ile ilgili de, “Bizim böyle bir hazırlığımız, böyle bir beklentimiz yok” dedi. Kavcıoğlu, dijital para çalışmalarına yönelik olarak ise “Dijital para çalışmalarımız çok ciddi ve hızlı şekilde devam ediyor. Yılın ikinci yarısı farklı testlerimiz ve çalışmalarımız önemli bir noktaya gelecek” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!