Mavi Akım master tezi oldu

Güncelleme Tarihi:

Mavi Akım master tezi oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Karadeniz'in altındaki hidrojen sülfürün boru hattını tahrip edeceği iddiasıyla, bazı çevrelerin ‘gerçekleşemez’ gözüyle baktığı ‘Blue Stream’ (Mavi Akıntı) projesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nden vize aldı.

BOTAŞ'ta metalurji mühendisi olarak görev yapan Hasan Özkoç, Blue Stream projesi açısından Karadeniz'deki hidrojen sülfür çözeltisinin korozyon etkisini master konusu olarak seçti. Özkoç tezinde, hidrojen sülfür çözeltisinin döşenecek boru hattı üzerinde korozyon etkisi yaratmasının mümkün olmadığını bilimsel olarak kanıtladı.

ODTÜ Metalurji Mühendisliği'nce kabul edilen yüksek lisans tezinde Özkoç, Karadeniz'de oksijen bulunmadığını kaydederek, asıl tehlikenin suda çözünmüş olarak bulunan oksijenin varlığı halined doğabileceğini belirtti.

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım bu tezin, Blue Stream projesine, ‘korozyon’ gerekçesiyle karşı çıkanlara iyi bir yanıt olduğunu kaydetti. Denizin 2 bin 100 metre altına döşenecek boru hattıyla Türkiye'nin Rusya'dan gaz almasını öngören projenin finansman paketinin görüşmeleri sürüyor. Yardım Hürriyet'e, Rusya'nın Milli Gaz Şirketi RAO Gazprom ile İtalyan Eximbank'ı Sache'nin kredi görüşmelerinin Haziran ayında tamamlanacağını söyleyerek, ‘‘Projenin kesin maliyeti de aynı tarihlerde belli olacak’’ dedi.

Yardım, bu finansman paketi kapanmadıkça projenin Samsun-Ankara boru hattı bölümünün inşaatına başlanmayacağını vurguladı. 444 kilometrelik Samsun-Ankara arasındaki boru hattını Stroytransgaz-Haznedaroğlu-Öztaş konsorsiyumu gerçekleştirecek.

Mavi Akıntı projesine göre, Türkiye Rusya'dan 2000 yılında 500 milyon metreküp, 2001 yılında 4 milyar, 2002 yılında 8 milyar, 2003 yılında 10 milyar, 2004 ve 2005 yıllarında 12'şer ve 2006 yılında 14 milyar, 2007 ile 2025 yılları arasında ise yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz alacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!