’Masraflı olur’ diye imha etmediler, 30 bin kutu mamayı bedava dağıttılar

Güncelleme Tarihi:

’Masraflı olur’ diye imha etmediler, 30 bin kutu mamayı bedava dağıttılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2009 00:00

İzmit Belediyesi, gümrükte bir yıl bekleyen ve son kullanım tarihi 30 Mayıs 2009 olan 30 bin kutu mamayı masraflı olur gerekçesiyle imha etmek yerine, bebeği olan ailelere bedava dağıtma yoluna gitti. Bazı muhtarlar bebekli ailelerde bu mamaların son kullanım tarihine kadar tüketilememe riskini göze alamadığı için dağıtımı yapmadı.

İSVİÇRE’den ithal edilen, ancak iflas ettiği ileri sürülen firmanın bir yılı aşkın süre gümrükten çekmediği ve son kullanma tarihi 30 Mayıs 2009 olan 30 bin paket bebek maması, İzmit Belediyesi tarafından bebeği olan ailelere bedava dağıtıldı.

Gümrükten çekilemedi

Ambalajındaki bilgi kayıtlarına göre ’Berker Carmomil 2 devam maması’ adıyla Çarmosan Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ithalatçı firma göründüğü, 5 aylıktan büyük bebeklere verilmesi gerektiği uyarısı bulunan, emsalleri piyasada 45 TL’den satılan 30 bin 150 paket mama gümrükten çekilmedi. Gümrük kurallarına göre, karayoluyla gelen ithal ürünlerin 20, denizyoluyla gelenlerin ise en geç 45 gün içinde gümrük işlemleri tamamlanarak çekilmesi gerekiyor.

Değeri 1.3 milyon lira

İthalatçı firma, karayoluyla getirttiği mamaları 20 gün içinde işlemlerini bitirip çekmeyince hakkını kaybetti. Ambalajında üretim tarihi 7 Aralık 2007, son kullanım tarihi ise 30 Mayıs 2009 olan, piyasa değeri de 1 milyon 350 TL dolayındaki 30 bin 150 paket mama, Gümrük Müsteşarlığı’nın Gebze Tasfiye İşletme Müdürlüğü’nde Omsan Şirketi’ne ait antreposunda bekletildi.

Koliyle dağıtıldı

Ancak Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gebze Tasfiye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ), kullanım süresi dolmadan mamaların ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılması için bazı belediyelere tavsiye etti. İzmit Belediyesi ile yapılan yazışmalar sonunda İzmit Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü bu mamaları 21 Nisan’da ’bedelsiz’ aldı.

Sorumluluk alamayız

Belediye mama dağıtımında muhtarlardan yararlanırken, son kullanım tarihini gören bazı muhtarlar, "Sorumluluk alamayız" diyerek kendilerine dağıtmaları için verilen mamaları belediyeye iade etti. Kocaeli Tabipler Odası ise, mamaların çocuk sağlığına zararlı olup olmadığının belirlenmesi için Türk Milli Pediatri Derneği ile Kocaeli Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan görüş istedi.

Birkaç koli verdik ya tüketemezlerse

KOCAELİ
Muhtarlar Derneği Başkanı ve Hacı Hasan Mahallesi Muhtarı Süleyman Şen, mamaların dağıtımına ilişkin şunları söyledi: "Çok fakir olan ailelere bir kaç koli verdik. Ayın 30’una kadar tüketemezse herhangi bir risk ile karşı karşıya gelirler mi, gelemezler mi, onu sağlıkçıların açıklaması lazım. Bu kadar kısa süresi olduğunu bilseydik daha farklı dağıtım yapardık. "

İmha etmek ayrıca masraf gerektirir

GÜMRÜK
Müsteşarlığı İstanbul Tasfiye İşleri Bölge Müdür Vekili Süleyman Aygül, tasfiye yoluyla devlete geçen bu tür gıda ürünlerini imha etmenin de ayrıca masraf gerektiğinden ürünleri değerlendirdiklerini söyledi.

Mamalar pahalı zayi olmasın

İZMİT
Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut, Gebze Gümrük Müdürlüğü’nden gelen teklifi, Tarım İl Müdürlüğü’nden gelen olumlu görüşle muhtarlar aracılığıyla yardıma muhtaç ailelere dağıttıklarını belirtirken, şöyle konuştu: "Dağıtılan mamalar hesaplara göre 20 Mayıs’a kadar tüketilmiş olacak. Günde 10-15 aile bebeğine mama alamadığını belirterek taleple geliyor. Talebler yerine getirilsin dedik. Aracılık yaptık. Ne bedel ödedik ne de yanlış iş yaptık."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!