MASAK: Para getirmek isteyen korkmasın biz eli silahlı despot değiliz

Güncelleme Tarihi:

MASAK: Para getirmek isteyen korkmasın biz eli silahlı despot değiliz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 00:00

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, yabancı sermaye ve yurt dışındaki yerli sermayenin Türkiye’ye getirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

 “MASAK’ın bu konuda sorun teşkil ettiği şeklinde yanlış algılamalar var. Bu gerçeği yansıtmıyor. Son dönemde sürekli ‘Paramızı Türkiye’ye getireceğiz ama başımıza bir iş gelir mi?’ sorusuna  muhatap oluyoruz. Fakat bizim amacımız parayı korkutmak değil, güvenliğini sağlamak” dedi.
Bu soru bizi çok üzüyor
Yeni dönem çalışmalarını ve OECD Mali Eylem Görev Gücü (FATF) ile ilişkilerini de değerlendiren MASAK Başkanı Kaplan, ‘Paramızı getireceğiz ama başımıza iş gelir mi’ sorusuna bu kadar sık muhatap olmalarına gerçekten çok üzüldüğünü bildirdi. Suç gelirlerini aklama ve terörü finanse etme noktasında kuvvetli şüphe olduğunda, bu suç potansiyelini daha oluşmadan yok etmek gerektiğinin ise altını çizen MASAK Başkanı Kaplan, şöyle devam etti:
Eli silahlı despot değiliz
“Bunun için; gerek terörün yok edilmesi, gerekse suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele noktasında damardaki kanın ortadan kaldırılması gerekir. Finans kaynağı, o terörü besleyen damarlardaki kan gibidir. ABD’deki 11 Eylül saldırılarından sonra gelinen noktanın açılımı bu. OECD’de; FATF ve diğer kurumların bu konudaki hassasiyeti budur. MASAK’ın işlevi tam bu noktada. MASAK; eli silahlı, despot, sermaye gelince hemen sorgulayıp, kenara alıp cezalandıracak kurum değil. MASAK, kuvvetli şüpheler bulunması ve suçla bağlantı konusunda ciddi tespitler olması durumunda takibata geçiyor. Biz paraya el koymuyoruz; çalışmaları yapıp savcılığa aktarıyoruz. Savcılık gereğini yapıyor.”

Haberin Devamı

Paranın güvenliği için ‘veri ambarı’ güçlenecek

MÜRSEL Ali Kaplan, MASAK’ın Bilgi İşlem Projesi hakkında bilgi verirken de “Projenin geçici kabulü bitti ve kesin kabul noktasında çalışmalar yapılıyor. MASAK’a ilgili tüm birimlerden gelen bilgilerle ciddi bir Veri Ambarı oluşmuş durumda. Bunu yeni dönemde daha da geliştirmek istiyoruz. Bunu paranın güvenliği için yapıyoruz, parayı korkutmak için değil. Buradaki amacımız, paranın güvenliğini sağlamak için birimler arası diyalog ve bilgi alış verişini sağlamak, verileri depolayıp sağlıklı kullanmak.

Haberin Devamı

Türkiye güvenli bir liman

TÜRKİYE’nin krizde sağlıklı büyüyen, riski bertaraf eden bir ülke olduğunu kaydeden MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, Türkiye’nin, güvenli bir liman ülke olduğunun altını çizdi; “Sermaye girişini engelleyen, sorgulayan ülke değiliz” dedi. Kaynağı belli olmayan ve suçla bağlantılı olabileceği şüphesi olan paraların uluslararası arenada dolaşmasını engellemeye çalıştıklarını ifade eden Kaplan, şunları kaydetti: “‘Paramı getirirken başıma bir iş gelir mi’ diye sormak yerine, ‘paramı güven içinde getirebilirim’ demek lazım. Sermaye, parasını güven içinde getirebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!