‘Mart ayı öncü göstergeleri umut verici’

Güncelleme Tarihi:

‘Mart ayı öncü göstergeleri umut verici’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 15:18

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Mart ayı öncü göstergelerinin Türkiyenin büyümesi için umut verici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdal Bahçıvan, yaptığı açıklamada, hükümetin vergiden teşvike dek getirdiği çok boyutlu desteklerin ekonominin bir süredir yavaşlayan çarklarını hızlandırdığını dile getirdi. Bahçıvan, İSO yeni üye kayıtları ve kapasite raporu başvurularındaki artışın tezini güçlendirdiğini dile getirdi.

Bahçıvan, açıklamasında, İSO verilerine göre, mart ayında İSO ya yeni kayıt olan firma sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80 arttı. Kapasite raporu başvurusu yapan şirketlerin sayısı da bu dönemde 481'den yaklaşık yüzde 50'lik bir artışla 723'e yükseldi. Bu sayının yüzde 23'ünü ilk kez kapasite raporu başvurusunda bulunan 168 firmanın oluşturması ise ilk başvurular da üretim faaliyetlerine yönelik moral motivasyonunun yüksek olduğunu göstermesi bakımından ayrı bir önem taşıyor.

Haberin Devamı

Firmalar için kimlik niteliği taşıyan ve aktif üretim faaliyeti içinde olan her bir sanayi kuruluşunun almak zorunda olduğu kapasite raporu, ekonomik canlanmaya işaret eden bir referans kabul ediliyor. ÿÜretimden, ihracat ve teşvik başvurularına kadar, birçok işlemin ancak güncel kapasite raporuyla yapılabilmesi, sanayinin yakın dönem performansı açısından da önemli bir gösterge niteliği taşıyor. dedi.

İSO Başkanı Bahçıvan, 2016 yılında büyümeye en yüksek katkıyı sunan imalat sanayimizdir. Ancak 2017 Şubat ayı Sanayi Üretim Endeksi beklediğimizden daha düşük çıkmıştır. Bununla birlikte, mart ayındaki öncü göstergelere baktığımızda sanayi sektörümüz bu yıl da ekonominin umudu ve ışığı olmayı sürdürecektir dedi.

Erdal Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sanayi PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anket verilerinin de Mart ayında son 3 yılın en yüksek seviyesi olan 52.3'e çıktığına dikkat çekti. PMI verisini oluşturan alt endekslerde de eş zamanlı artışlar olduğunu vurgulayan Bahçıvan, ÿsanayideki üretim çarklarının hızlanmasına paralel olarak istihdamda da gözle görülür artışlar yaşandığını dile getirdi. İSO üyesi sanayicilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın öncülüğünde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında sağladığı yeni istihdam rakamının 10 bin kişiyi bulduğunu kaydeden Bahçıvan şöyle dedi:

Haberin Devamı

Bütün bu veri ve gelişmeler, Hükümetin üretim, ihracat, yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik uyguladığı teşvik ve destek paketlerinin, ekonominin lokomotifi ve sürdürülebilir büyümenin dinamosu olan sanayi sektöründe beklenen canlanmayı yarattığını ortaya koyuyor. Reel sektöre kredi desteği, sigorta primlerinde erteleme, mobilya ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indirimleri gibi uygulanan bir dizi tedbirler, üretimde çarkların daha hızlı dönmeye başlamasını sağlamış bulunuyor.

BAHÇIVAN: SANAYİ EKONOMİNİN UMUT IŞIĞI

Sanayi sektöründeki gelişmeleri değerlendiren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Odamız tarafından açıklanan son PMI, Kapasite Raporu ve istihdam verileri, bize sanayimizin durgunluk istasyonundan yavaş yavaş ayrılmakta olduğunu göstermektedir. Özellikle sanayi sektöründeki mart verilerine bakarak ekonomik canlanmanın sanayi odaklı olarak sürmekte olduğunu söyleyebiliriz dedi.

Haberin Devamı

Bahçıvan, 2016 yılı büyüme rakamlarının da ekonominin en güçlü dinamosunun imalat sanayi olduğunu bir kez daha net bir şekilde gösterdiğinin altını çizerek 2016 büyümesine yüzde 0,6 ile en yüksek katkıyı sunan imalat sanayimizin, bu yıl da ekonominin umudu ve ışığı olmayı sürdüreceğine inanıyorum. Sanayi sektörümüz, bir takım yapıcı teşviklerle desteklendiği zaman gerek istihdama gerek ihracata gerekse büyümeye olan desteğini artırarak devam ettirecektir diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!