Marks&Spencer yola Özyeğin'le devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Marks&Spencer yola Özyeğinle devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiliz Marks&Spencer'ın Türkiye distribütörlüğü Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Holding'e geçti. 1995 yılında Türkpetrol Holding ile Türkiye pazarına giren Marks&Spencer'ın Türkiye'deki 5 mağazası, bir süre önce Türkpetrol'ün mali sıkıntıya girmesi nedeniyle kapanmıştı. Bu gelişmeler üzerine Marks&Spencer Türkiye'deki lisansını Fiba Holding'e devretme kararı aldı. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin Marks&Spencer ile görüşmelerin tamamlandığını açıkladı. 1996 yılında Gima A.Ş.'yi satın alarak perakendecilik sektörüne giren Fiba Holding, yeni Marks&Spencer mağazaları için uygun yer aramaya başladı. Mağazaların yerlerin bulunmasından sonra yakın bir gelecekte açılacağı belirtildi.

TALEBE YETİŞİLEMEDİ

Özellikle bayan iç çamaşırları ile ünlü asırlık İngiliz klasiği Marks&Spencer'la distribütörük anlaşması imzalayan Türk Petrol Holding, ilk mağazasını 1995 yılında Nişantaşı'nda açtı. Açıldığı ilk bir saatte 400 milyon lira ciro yapan Marks&Spencer, Türkiye'de beklenenin üç katı taleple karşılaştı. THY'nın kargo uçakları kiralanıp İngiltere'den mal ithal edildi.

İstanbul Nişantaşı mağazasını Akmerkez ve Bağdat Caddesi ile Ankara'da Tunalı Hilmi Caddesi ve Bilkent'te açılan mağazalar takip etti. Türk Petrol Holding Bağdat Caddesi'nde dünyadaki tek sinema salonlu mağazasını açtı. Bu mağaza için yaklaşık 525 milyar lira harcandı. Türkpetrol Holding, Türkiye'de toplam beş mağazaya ulaşan Marks&Spencer mağazalarının 2000 yılında 16 mağazayı geçmesini planlıyordu. Türkpetrol Holding de Türkiye ve dünyada yaşanan krizden ve merkezdeki kargaşadan büyük ölçüde etkilendi. 34 yıllık sanayici Bolak, 140 milyon dolara ulaşan banka borçlarını ödeyemeyince peşpeşe hacizlerin hedefi olmuş ve Türkiye'deki Marks&Spencer mağazalarını kapatmak zorunda kalmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!