‘Marker’ sorunu çıkmaz

Güncelleme Tarihi:

‘Marker’ sorunu çıkmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2013 01:25

TÜPRAŞ’ta Maliye Bakanlığı vergi denetimi dışında akaryakıtta kaçak oranına baktığı ‘ulusal marker’ denetimi de yapıldı.

Haberin Devamı

Enerji Piyasası Kurulu (EPDK) adına Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın aldığı örnekler TÜBİTAK’ta inceleniyor. Verilerin yaklaşık 1 hafta içinde çıkması beklenirken, konuya yakın kaynaklar marker’la ilgili sorun çıkmasınının beklenmediğini söylüyor. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı denetimde ise bir sonraki adımda bir vergi kaçağı bulunması halinde satış yapılan havayolu ya da deniz ulaşımı ile ilgili şirketlere uzanabileceği belirtiliyor. Akaryakıt sektöründe ‘ulusal marker’la ilgili denetimler sıkça yapılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) organize ettiği denetimler ‘rutin’ denetim olarak nitelendiriliyor. Tüpraş ve Aygaz’a yapılan denetimlerde Maliye direk devreye girdi. Vergi kaçağı ile ilgili yapıldığı için bu denetimlerde EPDK olmadı. Tüpraş’ta vergi ile ilgili denetimler sırasında ulusal marker denetimi de gerçekleştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı örnekleri aldı. Bu denetim sırasında EPDK’nın ulusal marker denetimi yapan gezici aracı yer almadı. Tüpraş’tan alınan örnekler bu nedenle TÜBİTAK’a gönderildi. İçindeki karışımın kontrol edildiği ulusal marker denetimi aslında kısa sürede sonuçlanıyor. TÜBİTAK bu denetimi yaptıktan sonra EPDK’ya gönderecek.

Haberin Devamı

Ulusal marker nedir?

ULUSAL marker bir tür işaret. Türkiye piyasasında dolaşıma giren benzin, motorin türleri ve biyodizele, yüksek teknoloji ürünü, çıplak gözle görülmeyen, taklit edilemeyen, formülü gizli nitelikte ve yakıtın niteliğini bozmayacak bir kimyasal madde (marker) enjekte ediliyor. Amaç ise ithal edilen ve Türkiye’de üretilen akaryakıtın kaynağını tespit etmek ve ülkeye hangi yollardan ve nasıl girdiğini izlemek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!