Markalar tedirgin

Güncelleme Tarihi:

Markalar tedirgin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 01:24

KREDİ kartlarında yapılacak düzenleme ile taksit sayısına getirilecek sınırlama ve yeni perakende yasası markaların kâbusu oldu.

Haberin Devamı

Turgut Toplusoy, “‘Ekonomiye can verin’ günlerine dönmeyelim” dedi.

PERAKENDE sektörü, zorlu geçirdiği 2013’ü bitirmeden 2014 yılı için riskleri ve endişeleri konuşmaya başladı. Sektörün gündeminde kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin taksit uygulamasına getireceği sınırlama ve uzun yıllardır tartışılan perakende yasası var. Soysal tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Perakende Günleri’nde gelişmeleri değerlendirmesi için konuştuğumuz bütün patronlar benzer tehlikelere dikkat çekti. Taksit sayısının azalmasının tüketimi azaltacağı konusuna dikkat çekilirken, Roman Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy “Krizde piyasayı canlandırmak için kampanyalar yapılmıştı, hatırlarsanız. Alın, verin, ekonomiye can verin günlerine dönmeyelim” sözleriyle dikkat çekti.

YÜZDE 10 KAYIP OLUR

Toplusoy, şöyle konuştu: “Kredi kartlarının kullanımına ve taksitlere sınırlama getirilirse giyim perakendesinde satışlar en az yüzde 10 düşer. Bir miktar sıkışıklık hissedeceğimiz kesin. Tüketimin azaltılması hedeflenirken durgunluk yaşanırsa bu defa da harcamayı artırmak için kampanyalar yapmak zorunda kalabiliriz.”

ŞİRKET BATIRAN CEZALAR

Giyim perakendesinde taksit sayısının genellikle 3-4 olduğunu belirten Diesel Türkiye Distribütörü ve Tescilli Markalar Derneği (TMd) Başkanı Tahsin Özlenir, “Daha fazla sayıda taksiti bankalar ekliyor. Giyim için taksitlerin 3’ten aşağıya indirilmeyeceğini duyduk. Bunun altına indirilirse sektör etkilenir” dedi. Perakende yasa tasarısıyla ilgili olarak ise Özlenir şöyle konuştu: “Yasanın indirim düzenlemesini destekliyoruz. Ancak çok muğlak ifadeler de içeriyor. Denetimleri kimin yapacağı, cezaları kimin neye göre keseceği belli değil. Şirket cirolarının yüzde 10’una varan cezalardan bahsediliyor. Bu oranlar şirket batırır. Taslak yasalaşmadan bu değişiklikler yapılmalı.”

Haberin Devamı

Federasyon başkanı 2014 risklerini sıraladı

TÜM Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük “2014 yılında yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Eğer kutuplaşma olursa bu kötü olur. Diğer bir risk de cari açık. Suriye de risklerden biri. Kredi kartlarındaki sınırlama ve perakende yasası hâlâ görüşülüyor. Ne sıkıntı getireceğini göreceğiz.”

Haberin Devamı

Seçeneği azaltın satışı arttırın

HÜRRİYET Gazetesi ve Tefal’in sponsorluğunda Perakende Günleri’nde konuşan Colombia Üniversitesi öğretim görevlisi ‘Seçmek Sanatı’ kitabının yazarı Sheena Iyengar, seçenek sayısı ve satış performansı arasındaki ilişkiyi anlattı. Iyengar şöyle aktardı: “Marketten hiçbir şey alamıyordum. 348 farklı reçel satıyıyordu. Deney yaptık. Girişteki standa önce 6, sonra 24 farklı reçel koyduk. 24 seçenek olunca standın önünde daha fazla sayıda insan durdu (yüzde 60). Seçenek arttıkça düşünüyor, bekliyor, kötü seçim yapıyorlar ve daha tutarsız oluyor.”

Markalaşmaya ve büyümeye fren

KİĞILI Genel Müdürü Hilal Suerdem, “Sektörde ortalama 6 taksit var. Taksit sınırlamasına olumsuz bakıyoruz. Müşteri de biz de memnunduk. Sınırlama gelirse ciromuz yüzde 10 ciro düşer” dedi. İnci Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murad Kızıltaş ise şu değerlendirmeyi yaptı: “İnsanlar 100 TL’lik ürünü 10 taksitle almak varken bu 5’e indirilince ya almayacaklar, ya da öteleyecekler. Bugüne kadar sistem bunun üzerine kurgulandı. Şimdi olmayacak demek markalaşma ve büyümede fren olur.”

Haberin Devamı

Hürriyet muhabiri Demet Cengiz, Pusula Yayınevi tarafından yayınlanan “Patron Çıplak” adlı kitabını okuyucuları için imzaladı. Kitap, 130 patron ve CEO’nun başarı sırlarını ve yaşam tarzlarını anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!