Maret, mutfağını halka açıyor

Güncelleme Tarihi:

Maret, mutfağını halka açıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Koç Grubu şirketlerinden Maret'in 14'ncü Genel Kurulu, geçen hafta Divan Otel'de yapıldı. Halka açık bir şirket olması nedeniyle, küçük ortakların da ilgi gösterdiği Genel Kurul'da bir ortak, ‘‘et üretim tesislerinin’’ gezilmesini istedi. Bu istek Maret Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Nusret Arsel tarafından da olumlu karşılandı.

Şirket Genel Müdürü Ali Güler, ‘‘Fabrikayı ortakların ziyaretine açmaktan memnun olacağını, çünkü çok temiz koşullarda üretim yaptıklarını, hijyen nedeniyle de en çok sekizer kişilik guruplara fabrikayı gezdirebilme imkânını sağlayacaklarını’’ söyledi.

Maret, karkas et, parça et, salam, sucuk, sosis gibi et ürünleri ve hazır çorba üretiyor. Türkiye'ye 1996'dan beri et ithali yasak. O nedenle üretimde yalnız yerli et kullanılıyor. İthalatın serbest olduğu yıllarda ise ‘‘Bütün üreticiler gibi ithal et de kullanıldığı fakat hiç bir zaman İngiltere'den ithalat yapılmadığı’’ Genel Müdür tarafından belirtildi.

1997 yılında et sektöründe fiyatların ortalama yüzde 145 oranında arttığı, Maret'in ise fiyatların ortalama yüzde 70 oranında arttırdığı ifade edildi. Maret finansal tablolarına göre stok devir hızı: 30. Yani hammaddenin girişi, üretim ve satışı için sadece 12 gün gerekiyor. Bu hız çok olumlu. Alacak devir hızı ise 30. Yani satılan ürünlerin bedelleri 30 günde tahsil ediliyor. Üretimin önemli bir bölümü Düzey A.Ş. tarafından pazarlanıyor. Maret'in kârı; et sektöründeki sorunlara rağmen 210 milyarlık sermayeye karşılık vergiden önceki kâr 430 milyar lira. 190 milyar lira vergi ayrıldıktan sonra net dönem kârı 240 milyar lira. Ortaklara yüzde 50 oranında kâr payı dağıtılması kabul edildi. Sermaye artırım miktarı ve tarihi ise, Yönetim Kurulu tarafından ilerde kararlaştırılacak.

HİNDİ ETİ GELİYOR

Şirketin yeniden değerlendirme fonları, sermayenin on katına yakın. Eğer bunlar sermayeye eklenirse, sermaye/kâr rasyonu olumsuz etkilenebilir.

Ortakların soruları üzerine, Dr. Arsel, ‘‘Kırmızı et yanında tavuk ve hindi eti üretimi için de araştırma yaptıklarını, deve kuşu etini ise düşünmediklerini’’ söyledi.

Genel Müdür Güler ise, geleceğe ait açıklamalarında , ‘‘Yöre markası ile daha ucuz fiyatlı ürünler yapacaklarını, donuk gıdada hamburger, köfte ve yaprak döneri geliştireceklerini ve hazır yemek projesi üzerinde çalıştıklarını’’ söyledi. ‘‘Et suyu tabletlerinin ülkemizde yaygın olarak kullanıldığını, tablet üretimine neden geçilmediğini’’ soran bir kadın ortağa ise, ‘‘Et suyu tableti üretiminin ayrı bir teknoloji gerektirdiği ve bu nedenle düşünmedikleri’’ cevabını verdi.

Şirketin yakın geleceğinde yabancı ortak ve yeni yatırımlar gözükmüyor. Üretimi mevcut şartlarda artırıp, pazar payı oranlarını çoğaltmak kısa vadeli hedefler arasında.

Koç Holding'e bağlı Maret, hissedarlarına ‘‘fabrika turu’’ düzenleme kararı aldı. Bu karar, Maret genel kurulunda bir küçük ortağın önerisiyle gündeme geldi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!