’Manipülasyona karışmasınlar’ diye polis, polisi de dinledi

Güncelleme Tarihi:

’Manipülasyona karışmasınlar’ diye polis, polisi de dinledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2006 00:00

İMKB’de şu ana kadar 44 kişinin gözaltına alınmasına yol açan "Keriz silkeleme vurgunu"nu yakalamak için 6 ay boyunca telefon dinlemesi gerçekleştiren emniyet, kendi elemanlarının "havaya girip manipülasyona karışmasını" önlemek için özel plan yaptı. Borsadaki vurgunu dinleyen polisleri, bir başka polis ekibi izledi. Savcıya 2 bin sayfalık dinleme raporu gitti.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) manipülasyon yaparak haksız kazanç sağlayan şebeke elemanlarının telefonlarını dinleyen polisler, duydukları tüyolardan etkilenip hisse senedi alıp satmaları riskine karşı, başka bir ekip tarafından izlendi. Defalarca yakalanıp serbest bırakılan Mecnur Çolak’ın da içinde olduğu çetenin faaliyetleri, önce telefon dinlenmesiyle belgelendi. Soruşturmayı yürüten Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan’a 2 bin sayfalık dinleme dökümanı gönderildi.

İLK KEZ ÇETEYE GİRDİLER: Operasyonun diğer bir kriminal özelliği ise ilk defa borsa manipilasyonu ile ilgili bir operasyonun çete kapsamında değerlendirilmesi oldu. Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nın kararı ile operasyon çete kapsamında değerlendirildi. Mali Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler şebekenin bilgisayarlarına da el koydu. Bu bilgisayarlarda borsada verilen alış ve satış emirlerinin de mahkemeye delil olarak sunulacağı kaydedildi. 3’ncü gününe giren borsa operasyonunda 44 kişi gözaltına alındı. 8 kişi savcılık talimatı ile serbest bırakıldı. Manipilasyonlarda şebeke adına çalıştığı öne sürülen Tek Borsa Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Mithat Karaman gözaltına alınanlar arasına girdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan Borsacı Dergisi’nde çalıştığı bildirilen Osman Arkangil’in de arandığı belirtildi.

3 ESKİ POLİS DE VAR: Cumhuriyet Savcılığı tarafından mal varlıklarına tedbir koyulanlar arasında 3 eski polis, Abdurrahman Uyaran, Abdülkadir Yardımcı ve Tahir Köroğlu dikkati çekti. Meslekten ihraç edildiği bildirilen Abdurrahman Uyaran, Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Trafik Bürosu’nda görevli olduğu dönemde, Bakırköy’de 15 gün arayla silahlı saldırıya uğrayan Kemal Sarıtaş ve Cemal Sarıtaş’ın öldürülmesi olayına karışmakla suçlanmıştı. Şüphelilerin borsadan elde ettikleri milyonlarca doları, başka isimler altında yurt dışına transfer ettikleri iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında yurtdışına yapılan transferlerle ilgili o ülkelerle hukuki bağlantının kurulacağı gerekirse bu paranın ploke edilmesinin isteneceği belirtildi. Şüphelilerin, bazı kişi ve kuruluşların paralarını bilgileri olmadan borsada kullandıkları kaydedildi.

Borsa operasyonunda gözaltında kimler var

Mehmet Tahir Görpeoğlu

Sinan İyik

Sefer Emanet

Can Dilmener

Mustafa Görpeoğlu

Ferit Aycan

Ahmet Yavuzkoç

Cihan Sütşurup

Behçet Erdem

Tanju Kambur

Mehmet Veysel Keskin

Ertan Yılmaz

Ömer Bölükbaşoğlu

Murat İlgeç

Ahmet Özgür

Hadi Kadir Acartürk

Mecnur Çolak

Yalçın Kaya

Hasan Ötebay

Hasan Küçük

Ayşegül Tuncer

Tuncay Şen

Hakan Işın

Hakan Buharalı

David Davut Eskinazi

İlknur Sarak

Fidan İlknur S. (Özenç)

Refik Alsancak (Adana’dan alındı)

Haldun Aygün (Adana’dan alındı)

Namık Atasayar (İzmir’den alındı)

Agah Şevket Aksoy (İzmir’den alındı)

Serkan Mırık (İzmir’den alındı)

Mithat Kamil Karaman (Gazeteci)

Atilla Çiftçi

Tedbir listesine şimdilik iki gazeteci girdi

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) manipülasyon yaparak haksız kazanç elde eden kişilere yönelik "keriz silkeleme operasyonu"nu kapsamında mallarına tedbir konulan toplam 131 kişi arasında iki de gazetecinin ismi yer aldı. Bunlar Tek Borsa Genel Yayın Yönetmeni Mithat Kahraman ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Uzan Grubun şirketlerinden el koyduğu Borsacı Dergisi Yayın Yönetmeni Osman Nuri Arkangil oldu. Operasyonun adımlarından biri olarak kabul edilen gazeteci-oyuncu ilişkisi nedeniyle bu gazetecilerinde mal varlıklarına tedbir konulduğu öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!