Manchester’ı ABD’li Glazer aldı, bakan, ‘budala’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Manchester’ı ABD’li Glazer aldı, bakan, ‘budala’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2005 02:09

ABD’li işadamı Malcolm Glazer’in Manchester United’ın yüzde 70’ini alması İngiltere’de tepkiyle karşılandı. İngiliz Spor Bakanı Richard Caborn, ‘Takımı almak ticari bir karardır. Ama satın alan kişinin, kulübün taraftarların görüşünü hesaplamadan bunu yapması budalaca hareket’ dedi.

76 yaşındaki Litvanya kökenli Amerika’lı işadamı Malcolm Glazer, Manchester United’ı almak için 2 yıldır sürdürdüğü savaşı önceki gün verdiği 1.5 milyar dolarlık teklifle kazandı. Dünyanın en değerli futbol kulübü olan İngiliz Manchester United’ın yüzde 70’lik hissesine sahip olan Glazer’a, karşı İngiliz taraftarlar ayaklanırken, İngiltere Spor Bakanı Richard Caborn, ‘Takımı almak ticari bir karardır. Ama satın alan kişinin, kulübün taraftarların görüşünü hesaplamadan bunu yapması çok budalaca bir hareket’ diye konuştu.

ÇARŞAMBA GECESİ BİTTİ:

Glazer’ın 15 kez İngiltere şampiyonu ve iki kez Avrupa şampiyonu olan Manchester United’ı satın almasıyla ilgili gelişmeler çarşamba gecesi yapılan görüşmeler sonrasında şekillendi. Sahip oldukları yüzde 28.7’lik hisse ile kulübün en büyük hissedarları olan İrlandalı JP McManus ve John Magnier, Malcolm Glazer’ın uzun süredir almak için mücadele ettiği hisselerini çarşamba gecesi satmayı kabul ettiler. İrlandalı at yarışı kralları, çarşamba gecesi yapılan görüşmelerde, kulübün borsadaki fiyatının yüzde 13 fazlasının teklif edilmesiyle hisselerini satmayı kabul ettiler. İki İrlandalının hesaplarına, tepkilerden dolayı anlaşmadan vazgeçmemesi için perşembe günü saat 14.00’de 422 milyon dolar (227 milyon Sterlin) yatırıldığı ifade edildi.

HİSSE BAŞINA 4.5 DOLAR:

Glazer, bu satın almadan sonra rahatlayarak, mali danışmanlarına diğer hisseler için direktif verdi. Glazer’in mali danışmanları borsaya açıklama yaparak geri kalan hisseler için İrlandalı hissedarlara yaptıkları 4.5 dolarlık (3 sterlin) teklifi yineledi. İşlem sonunda, Glazer’in sahip olduğu hisse oranı biranda yüzde 28.1’den yüzde 70’e yükselmiş oldu.

İLK HİSSE 2003’TE:

Manchester United kulübünden ilk hisseyi 2003 Mart’ta alan Glazer, Ekim 2004’a kadar borsadan ve bazı yatırım fonlarından hisse toplayarak sahip olduğu toplam hisseyi yüzde 28.11’e çıkarmıştı. Önceki gün İrlandalı’lardan yüzde 28.7’lik hisseyi alan Glazer’in geri kalan yüzde 12.6’lık hisseyi ise nasıl aldığı resmi olarak açıklanmadı. Ancak İrlandalı maden yatırımcısı Harry Dobson’un yıllar önce kulübün başkanı Martin Edwards’tan satın aldığı yüzde 6.4’lük hisseyi sattığını açıkladı. Bu da Glazer’in Dobson’un hisselerini de aldığını ortaya çıkardı.

HEDEF YÜZDE 75’E ULAŞMAK:

Glazer, yüzde 75’lik hisseye ulaşması halinde kulübün tüm kontrolünü ele geçirerek, Manchester’ı kendi özel kulübü yapmış olacak. Halihazırda yüzde 70’lik hisseye sahip olduğu için gerik kalan yüzde 5’lik hisseyi de kısa sürede alması bekleniyor. Diğer taraftan önceki gün borsada işlem gören hisseleri yüzde 13 artış kaydeden Manchester United’ın dün de hissleri büyük ölçüde artış gösterdi.

GÖRÜŞMELER YAPMALI:

İngiltere Spor Bakanı Richard Caborn, Manchester United’ı satın almanın ticari bir karar olduğunu belirterek, ‘Ama takımı almak isteyen kişinin, kulübün taraftarların görüşünü hesaplamadan bunu yapması çok budalaca’ diye konuştu. Caborn, ‘Umarım Bay Glazer, kulübün taraftarları, çalışanları ve futbol otoriteleri ile en kısa zamanda müsbet görüşmeler yapar. Bu İngiliz futbolunda çok önemli bir yeri olan kulübün bunu devam ettirmesi açısından çok önemli’ dedi.

Abramovich, Chelsea’yi 260 milyon dolara almıştı

MALCOLM Glazer, son dönemde İngiliz futbol kulüplerine yatırım yapan en son kişi olma özelliğine sahip. 2003 yılında Rus petrol kralı Roman Abramovich, Chelsea’yi almak için 260 milyon dolar harcadıktan sonra, bir o kadar parayı da yıldız futbolcular için dökmüştü. Ancak Chelsea Abramovich’in yatırımları sayesinde bugün İngiltere liginin zirvesinde yer alıyor. İngiltere’nin diğer bir büyük kulübü Liverpool’a ise geçtiğimiz yıl Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra ilgi göstermişti. Shinawatra, Liverpool’un yüzde 30’luk hissesi için yaklaşık 110 milyon dolarlık teklifte bulunmuş ancak anlaşma sonuca ulaşmamıştı.

Taraftarlardan boykot kararı

MALCOLM Glazer’in Manchester United’ı satın almasına İngiliz taraftarlar büyük tepki gösterdi. 1999 yılında Rubert Murdoch’un verdiği 1 milyar dolarlık teklifi protestolarla geri püskürten taraftarlar bu kez Glazer’in ısrarlı tutumuna yenik düştü. Kulübün taraftarlarından oluşan ve yüzde 18’lik hissesini elinde bulunduran Küçük yatırımcılar grubu Başkanı Nick Towle, ‘Kombine biletimi yenilemeyeceğim ve diğer taraftarlarda aynısını yapacaktır. Manchester bundan böyle benim futbol kulübüm değil’ diyerek tepkisini dile getiriyor. Taraftarlar, kulüplerinin Glazer’a satılmasını Old Trafford stadının önünde toplanarak protesto ettiler. Ellerinde, ‘Satılık Değil’ pankartları olan yüzlerce taraftar, kulübün kombine bilet için gönderdiği formları ve Glazer’ın maketini yaktılar.

Dünyada başarısız girişimlerle ünlendi

AMERİKA’ya göç eden Litvanyalı bir ailenin çocuğu olan Glazer 1928 yılında Amerika’da doğdu. New York’a bağlı Rochester’de büyüyen Glazer, saatçi dükkanına sahip babasının ölmesiyle 15 yaşında iş hayatına atıldı. Babasından kalan küçük mirası yaptığı akıllı yatırımlarla büyüyen bir şirkete dönüşteren Glazer ilk büyük satın alma savaşını iflas eden demiryolu şirketi Conrail’i almak için vermiş. Conrail için 7.6 milyar dolar teklif eden Glazer’ın bu teklifi, içinde kendine ait sadece 180 milyon dolar olması nedeniyle kabul edilmemiş. Ancak büyük bir tecrübe olan bu girişiminin sonucunda Glazer, televizyon, restoran ve gayrimenkul alanında başarılı yatırımlar gerçekleştirmiş.

Beckham gitti 127 yıllık kulübün kárı yüzde 52 düştü

127 yıl önce bir grup demiryolu işçisi tarafından kurulan Manchester United, bugün dünyanın en çok taraftara sahip, en zengin spor kulübü ünvanına sahip. 1878’de Newton Healt LYR ismili kurulan kulüp, girdiği finansal sıkıntılardan, 1902 yılında yerel bir bira fabrikasının sahibi tarafından kurtularak ismini Manchester United olarak değiştirdi. Son 14 yılda büyük başarılar elde eden kulüp iki yıl önce dünyanın en büyük futbol yıldızı ve moda simgesi olan David Beckham’ı Real Madrid’i satarak düşüşe geçti. Mart ayında bilanço açıklayan kulübün 6 aylık net kárı yüzde 52 düşerek 9 milyon sterline geriledi. Kulübünün bir yıl önceki aynı dönemdeki kárı ise 18.7 milyon sterlin olarak gerçekleşmişti.

Glazer’a karşı çıkan Ferguson ne olacak

MALCOLM Glazer’ın kulübü almasıyla takımın teknik direktörü Sir Alex Ferguson’un akibetinin ne olacağı ise tartışılıyor. Daha önce bu satın almaya karşı olduğunu açıklayan Ferguson hakkındaki karar önümüzdeki günlerde netlik kazanırken, Glazer’in danışmanları teknik ekipte bir değişikliğin düşünülmediği ve her yıl yaklaşık 40 milyon dolarlık yeni futbolcu alınması konusunda para harcama sözü verdiklerini hatırlatıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!